![Πέτσας – Κατάργηση εισφορών, μειώσεις σε ΦΠΑ και τιμολόγια ρεύματος](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/09/xrimata-1.jpg)
Κατάργηση των έκτακτων εισφορών και μειώσεις στα τιμολόγια ρεύματος προανήγγειλε, ενόψει των ανακοινώσεων που θα κάνει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.
Mιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε δε ότι τα μέτρα ελάφρυνσης θα αφορούν τόσο στο σύνολο κοινωνίας όσο και στα ευάλωτα νοικοκυριά.
Οι επιδράσεις από τις ανατιμήσεις
«Οι επιδράσεις που υπάρχουν από τις διεθνείς ανατιμήσεις, από τα αγροτικά προϊόντα μέχρι την ενέργεια, έχουν επίπτωση και στην οικονομία μας. Η κυβέρνηση είναι εδώ να στηρίξει τους ανθρώπους που έχουν πληγεί περισσότερο από αυτές. Άρα, η προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών είναι μέσα στο πλαίσιο του “νοιαζόμαστε και μπορούμε”», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Όπως είπε, η κατάργηση των έκτακτων επιβαρύνσεων, που επιβλήθηκαν στα χρόνια της κρίσης, ήταν μέσα στις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης. «Η πανδημία μας έφερε κάπως πίσω. Παρά το γεγονός ότι ξεκινήσαμε με σημαντικές μειώσεις φόρων, θα συνεχίσουμε και το επόμενο χρονικό διάστημα να το κάνουμε αυτό λελογισμένα. Η κατεύθυνση που δίνει ο πρωθυπουργός είναι να απαλλαγούμε από τέτοιες έκτακτες επιβαρύνσεις, όπως η εισφορά αλληλεγγύης, αλλά και το τέλος επιτηδεύματος», τόνισε.
Θα γίνουν παρεμβάσεις στα τιμολόγια ρεύματος
Σε ό,τι αφορά στα τιμολόγια ρεύματος, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι οι παρεμβάσεις που θα γίνουν, δεν αφορούν μόνο στα νοικοκυριά, αλλά και τις επιχειρήσεις, κυρίως τις μικρομεσαίες.
«Υπάρχουν παρεμβάσεις που αφορούν όλους και υπάρχουν και οι πιο στοχευμένες παρεμβάσεις που αφορούν τους πιο ευάλωτους», υπογράμμισε.
«Παράθυρο» για μείωση του ΕΝΦΙΑ
Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης του ΕΝΦΙΑ σημειώνοντας ότι ξεκίνησε σαν ένας φόρος στο ακίνητο και δυστυχώς με τον συμπληρωματικό φόρο έγινε φόρος και στο ακίνητο και στην περιουσία. «Κάποια στιγμή πρέπει να φτάσουμε στον εξορθολογισμό και να αποφασίσουμε τι θέλουμε. Θα δούμε ποια είναι τα δημοσιονομικά περιθώρια. Όλα εξετάζονται», τόνισε.
Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι αυτό που ενδιαφέρει γενικά την οικονομία είναι να μειώνονται οι συντελεστές. «Είναι πάνω από αυτό που μπορεί να αντέξει η ελληνική οικονομία και μια μείωση των φορολογικών συντελεστών δε θα συνοδεύεται με απώλεια εσόδων. Το αντίθετο θα συμβεί», υπογράμμισε.
Σε ό,τι αφορά στον ΦΠΑ, ανέφερε ότι είναι σημαντικά υψηλότερος σε μια σειρά από προϊόντα σε σχέση με τους ανταγωνιστές μας, ιδίως στο τουριστικό πακέτο, στο κατάλυμα και την εστίαση. « Όλα αυτά εξετάζονται και νομίζω θα έχουμε κάτι ευχάριστο και σε αυτή την κατεύθυνση», κατέληξε.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Στέγαση: Ακριβά ενοίκια σε 26 ευρωπαικές πόλεις- Η θέση της Αθήνας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_enoikia241-600x352.png)
Στέγαση: Ακριβά ενοίκια σε 26 ευρωπαικές πόλεις- Η θέση της Αθήνας
Πανευρωπαϊκή έρευνα του EDJnet δείχνει πόσο πρέπει να πληρώσουν οι ενοικιαστές για ένα διαμέρισμα, σε 26 ευρωπαϊκές πόλεις. Προσθέσαμε την Αθήνα, και τα συμπεράσματα είναι αποκαρδιωτικά.
![Ταμείο Μικροπιστώσεων: 80 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της πολύ μικρής επιχειρηματικότητας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tameio-mikropistoseon-600x400.jpg)
Παρουσιάστηκε το Ταμείο Μικροπιστώσεων - 80 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της πολύ μικρής επιχειρηματικότητας
Το νέο Ταμείο Μικροπιστώσεων αποτελεί «ένα εργαλείο που μπορεί να μετατρέψει τις προκλήσεις σε ευκαιρίες», τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας
![Θεοδωρικάκος: Με 370 εκατ. ευρώ αναβαθμίζουμε τις υποδομές έρευνας και καινοτομίας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/theodorikakos-papadimas-600x410.jpg)
Θεοδωρικάκος: Με 370 εκατ. ευρώ αναβαθμίζουμε τις υποδομές έρευνας και καινοτομίας
Υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή δύο κτιρίων του ΙΙΒΕΑΑ, έργο συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ
![Ασφαλιστικές εισφορές: Μείωση του κόστους των υπερωριών προαναγγέλλει η κυβέρνηση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/09/kerame-600x400.jpg)
Έρχονται μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές για τις υπερωρίες – Το σχέδιο
Η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως ανήγγειλε για τις ασφαλιστικές εισφορές τη μείωση τους μετά την άνοδο των δηλωμένων υπερωριών
![Εθνική Τράπεζα: Σε πείσμα των καιρών, οι ελληνικές εξαγωγές μπορούν να επιταχύνουν το 2025 [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/exports-600x400.jpeg)
Οι ελληνικές εξαγωγές μπορούν να επιταχύνουν το 2025 - Τι δείχνει ανάλυση της ΕΤΕ [γραφήματα]
Με τις ελληνικές εξαγωγές να ψάχνουν ακόμα τα σταθερά πατήματα τους, καταλυτική κρίνεται η πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας
![Κεφαλαιαγορά: Οι 3+8 αλλαγές που έρχονται – Τι είπε ο Χατζηδάκης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/photo_2025-02-11_13-12-55-600x400.jpg)
Οι 3+8 αλλαγές που έρχονται για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς
Επεκτείνονται τα κίνητρα των «angel investors» και για τις επενδύσεις στην εναλλακτική αγορά
![Χατζηδάκης: Το πακέτο – μέτρων για Χρηματιστήριο και crypto](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/hatzidakis-600x398.jpeg)
Χατζηδάκης: Νέο πακέτο - μέτρων για Χρηματιστήριο και crypto
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών παρουσίασε το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς
![Ληξιπρόθεσμα χρέη: Πάνω από 3 δισ. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ofeiles-1-600x352.jpg)
Πάνω από 3 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου προς την αγορά
Οι περισσότερες οφειλές αφορούν τον τομέα της υγείας καθώς το συνολικό ποσό των ανείσπρακτων οφειλών των νοσοκομείων ανήλθε σε 1,16 δισ. ευρώ και του ΕΟΠΥΥ στα 208 εκατ. ευρώ
![ΚΕΦΙΜ: Στην 23η θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ, η Ελλάδα στο ελεύθερο εμπόριο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/xrimata3-2-600x473.jpg)
Ουραγός η Ελλάδα στο ελεύθερο εμπόριο – Η μελέτη του ΚΕΦΙΜ
Οι χώρες με την καλύτερη επίδοση στην ΕΕ είναι η Ολλανδία και η Μάλτα, ενώ χαμηλότερα από την Ελλάδα βρίσκονται η Κροατία, η Σλοβενία, η Πολωνία, και η Βουλγαρία.
![Aκίνητα: Οι top περιοχές στην Ελλάδα για «πλούσια πορτοφόλια» [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/akinitaagora-1-600x337.jpg)
Οι top περιοχές στην Ελλάδα για «πλούσια πορτοφόλια» [πίνακες]
Τι δείχνουν τα στοιχεία του οίκου Greece Sotheby's International Realty για τα ακίνητα στην Ελλάδα