Άτυπη βιντεοδιάσκεψη των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα, 6 Σεπτεμβρίου

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την εφαρμογή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).

Επίσης, θα συζητήσουν τις προτάσεις της Επιτροπής για εκτελεστικές αποφάσεις του Συμβουλίου για την έγκριση των αξιολογήσεων των σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Τσεχίας και της Ιρλανδίας, με σκοπό την έκδοσή τους με γραπτή διαδικασία.

Ο RRF, ύψους 672,5 δισ. ευρώ, συνιστά το βασικό μέσο της δέσμης μέτρων Next Generation της ΕΕ για την ανάκαμψη, που θα βοηθήσει την Ευρώπη να αναδυθεί ισχυρότερη από την πανδημία COVID-19. Προκειμένου να λάβουν στήριξη από τον μηχανισμό, οι χώρες της ΕΕ πρέπει να υποβάλουν τα οικεία σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας προς αξιολόγηση και έγκριση.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα συνομιλήσουν για τα φλέγοντα θέματα, με αιχμή αυτό των πληθωριστικών πιέσεων, έχοντας ένα βλέμμα στραμμένο στην συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την ερχόμενη Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου.

Το ράλι στις αυξήσεις των τιμών δημιουργεί έντονη ανησυχία, καθώς δεκάδες βασικά προϊόντα έχει ακριβύνει, και αναλυτές μιλούν πλέον ανοικτά για το φάντασμα του στασιμοπληθωρισμού, που απειλεί την παγκόσμια οικονομία.

Την ερχόμενη Παρασκευή συνεδριάζει το Eurogroup

Στην ατζέντα για τις συνόδους των ΥΠΟΙΚ αναφέρεται πως θα γίνει «ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την οικονομική ανάκαμψη και τις δημοσιονομικές πολιτικές στην ΕΕ».

Επισημαίνεται μάλιστα ότι κατά τη διάρκεια του άτυπου Συμβουλίου Ecofin, τα κράτη μέλη θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την οικονομική ανάκαμψη στην ΕΕ και τις δημοσιονομικές πολιτικές των κρατών μελών, ενώ ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στο πιθανό δημοσιονομικό περιθώριο των κρατών μελών για τη διενέργεια δημόσιων επενδύσεων.

Και τέλος τονίζεται ότι «τα μέτρα που έλαβαν τα κράτη μέλη ως απάντηση στην κρίση του COVID-19 αποδείχθηκαν καθοριστικά για τη στήριξη της οικονομίας και για την επιτάχυνση της ανάκαμψης μετά την κρίση. Η πρόωρη απόσυρση της βοήθειας θα πρέπει να αποφευχθεί λόγω του προκυκλικού αποτελέσματος που μπορεί να έχει».

Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στην επιστροφή στην «κανονικότητα» όταν υπάρξει επαρκής οικονομική ανάκαμψη, αλλά και στην ανάγκη τόνωσης των οικονομιών μέσω αποτελεσματικών δημόσιων επενδύσεων εντός του Σχεδίου Ανάκαμψης και όχι μόνο αλλά με τρόπο που δεν θα θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών. Επισημαίνεται πως για τη μείωση του χρέους και για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του είναι απαραίτητη η επιστροφή στη δημοσιονομική πειθαρχία μετά την κρίση.

Η ανακοίνωση για την ατζέντα των συζητήσεων

Οι υπουργοί θα πραγματοποιήσουν απολογισμό της εφαρμογής του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF). Θα συζητήσουν τις προτεινόμενες εκτελεστικές αποφάσεις του Συμβουλίου (CID) για την ανάκτηση και σχέδια ανθεκτικότητας (ΤΠΠ) για την Τσεχία και την Ιρλανδία.

Όλα τα κράτη μέλη εκτός από τη Βουλγαρία και τις Κάτω Χώρες έχουν υποβάλει τα RRP τους. Οι αποφάσεις σχετικά με τα σχέδια για την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Λετονία, το Λουξεμβούργο, την  Πορτογαλία, τη Σλοβακία και την Ισπανία εγκρίθηκαν στο Συμβούλιο Ecofin της 13ης Ιουλίου.

Τα CIDs για την Κροατία, την Κύπρο τη Λιθουανία και τη Σλοβενία ​​εγκρίθηκαν στις 28 Ιουλίου.

Μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου, οι ακόλουθες χώρες έλαβαν την αιτούμενη προχρηματοδότησή τους: Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ισπανία και Πορτογαλία.

Η διαδικασία είναι ότι, μόλις υποβληθεί ένα σχέδιο, η Επιτροπή έχει προθεσμία έως δύο μηνών για να την αξιολογήσει, εκτός εάν συμφωνηθεί αναβολή με το εμπλεκόμενο κράτος μέλος.

Όπως προβλέπεται στον κανονισμό RRF, οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις της εγκατάστασης εστιάζονται στα εξής:
• πράσινη μετάβαση
• ψηφιακός μετασχηματισμός
• έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη
• κοινωνική και εδαφική συνοχή
• υγεία και οικονομική, κοινωνική και θεσμική ανθεκτικότητα
• πολιτικές για την επόμενη γενιά

Τουλάχιστον το 37% των δαπανών θα πρέπει να αφιερωθεί στο κλίμα και τουλάχιστον το 20% στους ψηφιακούς στόχους.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 9 Σεπτεμβρίου.

Αν και επί της ουσίας, δεν προβλέπεται να υπάρξει κάποια συγκεκριμένη ανακοίνωση αναφορικά με το πότε θα ξεκινήσει η χαλάρωση του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων, οι αγορές θα επιδιώξουν να «διαβάσουν» πίσω από τις λέξεις… Ιδιαίτερα μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της συνεδρίασης του Ιουλίου, που κατέδειξαν έντονες διαφωνίες στο εσωτερικό της ΕΚΤ.

Και σαφώς δίνουν μια πρόγευση του τι θα ακολουθήσει: Με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό αλλά και τις δηλώσεις της Fed ότι ανοίγει η συζήτηση για το tapering, τα γεράκια αναμένεται να επιμείνουν, ενδεχομένως και πιο δυναμικά από ό,τι τον Ιούλιο, πως πρέπει τουλάχιστον να επιβραδυνθεί ο ρυθμός αγοράς ομολόγων δεδομένης της πτώσης των αποδόσεων στα ομόλογα και της αποδυνάμωσης του ευρώ.

Δυνατό χαρτί στα επιχειρήματά τους, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον πληθωρισμό σήμερα, ο οποίος στην ζώνη του ευρώ εκτινάχθηκε στο 3%, στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας. Ο δομικός πληθωρισμός έτρεξε με ρυθμό 1,6%. Και τα δύο ποσοστά ήταν υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Εντυπωσιακή προσέλευση στο 5ο Συνέδριο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού – Τα βασικά συμπεράσματα
Οικονομία |

Εντυπωσιακή προσέλευση στο 5ο Συνέδριο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού – Τα βασικά συμπεράσματα

Η γενική θεματολογία του 5ου Συνεδρίου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού αφορούσε το τρίπτυχο «Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός, Αποταμίευση και Επενδύσεις»,