Αν και δεν κατάφερε να εκδηλώσει μια πειστική αντίδραση μετά από τέσσερις ημέρες πτώσης, τελικά το ελληνικό χρηματιστήριο πέτυχε να απορροφήσει τις πιέσεις που εκδηλώθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό, παραμένοντας στη ζώνη των 915 μονάδων.

Ωστόσο, οι αγοραστές δεν έδειξαν πρόθυμοι να εκμεταλλευτούν τα πιο ελκυστικά σημεία εισόδου σε πολλούς τίτλους, συντηρώντας επί της ουσίας την επιφυλακτική τους στάση.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 915,62 μονάδες, με κέρδη 0,06%, αλλά με τον τζίρο μόλις στα 48,9 εκατ. ευρώ, όταν τα 12,7 εκατ. αφορούσαν τα πακέτα της Ιντεάλ. Η εισηγμένη σήμερα διακίνησε μέσω πακέτων σχεδόν 4 εκατ. τεμάχια, στο πλαίσιο των ανακατατάξεων που υπάρχουν λόγω της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης από την Terniale. Στον χαμηλό βέβαια τζίρο συνέβαλε και η αργία των αμερικανικών χαρτοφυλακίων.

Σε σταυροδρόμι…

Σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές, η αγορά, μετά από ένα αξιοσημείωτο ράλι που έφερε τον Γενικό Δείκτη από τις 830 μονάδες στα μέσα του Ιουλίου στις 930 μονάδες λίγες ημέρες νωρίτερα, σίγουρα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι που χρειάζεται έναν ισχυρό καταλύτη προκειμένου να μη διολισθήσει σε χαμηλότερα επίπεδα. Όπως μάλιστα επισημαίνει σήμερα και ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, το 9 μπροστά στον δείκτη δημιουργεί ανασφάλεια τα πολλά τελευταία χρόνια, με την αγορά να προτιμά να τοποθετείται με βάση τις αποδόσεις των τίτλων και όχι των δεικτών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Περιμένοντας τα στοιχεία για το ΑΕΠ

Πάντως, αυτή η εβδομάδα πιθανόν να δώσει κάποιες στηρίξεις στην αγορά, καθώς αύριο θα ανακοινωθεί η πορεία του ΑΕΠ στο πρώτο εξάμηνο του έτους, με την αγορά βέβαια ήδη γνωρίζει ότι τα στοιχεία θα είναι καλύτερα του αναμενομένου. Επίσης, τα βλέμματα είναι στραμμένα στην ΔΕΘ και στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού που όπως όλα δείχνουν ότι θα δώσει μεγαλύτερη βάση στην οικονομία. Σκοπός είναι η όσον μεγαλύτερη ανάπτυξη για την χώρα με τις προβλέψεις για το 2021 να είναι ανάμεσα στο 3,6-4,5%.

«Πλάτη» από τα βαριά χαρτιά

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, το -3,03% του ΑΔΜΗΕ σαφώς επηρέασε την αγορά, η οποία μάλιστα έλαβε σημαντικές στηρίξεις από τον ενεργειακό κλάδο και σήμερα. Ωστόσο, μερίδα των δεικτοβαρών τίτλων έκλεισε με μικρές απώλειες, όπως η Coca Cola και ΟΠΑΠ, ενώ άλλες, όπως η Εθνική, τα Ελληνικά Πετρέλαια, ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ έκλεισαν σε θετικά εδάφη.

Το «ισοζύγιο» άλλωστε των 46 θετικών και 72 αρνητικών «μαρτυρά» ότι οι δεικτοβαρείς του FTSE 25 έβαλαν πλάτη για τη διατήρηση των 915 μονάδων, την ώρα μάλιστα που το +0,39% του τραπεζικού δείκτη έδειξε ότι ο κλάδος συντηρεί σε ισχύ το αγοραστικό σήμα που έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών