
Έντονο προβληματισμό και ανησυχία για το μέλλον προκαλούν τα επιδημιολογικά δεδομένα στην χώρα μας με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τους διασωληνωμένοι αυξάνονται διαρκώς δημιουργώντας πίεση στα νοσοκομεία της χώρας. Την ίδια στιγμή, την «τρελή» πορεία του με χιλιάδες κρούσματα καθημερινά συνεχίζει ο φονικός ιός, με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και να απευθύνουν εκκλήσεις για εμβολιασμό.
Τα κρούσματα παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, ωστόσο, το πλέον ανησυχητικό έχει να κάνει με την αύξηση των διασωληνωμένων και μάλιστα ατόμων που είχαν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.
Συγκεκριμένα, σήμερα αν και τα κρούσματα έμειναν σε χαμηλά ποσοστά (κάτι που συνηθίζεται τις Δευτέρας), με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 1.765 νέες επιβεβαιωμένες μολύνσεις, ωστόσο καταγράφηκαν και 47 ακόμα θάνατοι, αριθμός ιδιαίτερα υψηλός. Την ίδια στιγμή, ανησυχητικά αυξάνονται και οι διασωληνωμένοι, οι οποίοι έφτασαν στους 379, με τους 343 εξ αυτών να είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.
Την ίδια στιγμή, το άνοιγμα των σχολείων και η αύξηση της κινητικότητας στα μεγάλα αστικά κέντρα, αναμένεται να συμβάλουν με τη σειρά τους στη διασπορά του φονικού ιού.
Οι επιστήμονες τονίζουν πως η οικοδόμηση του τείχους ανοσίας έχει απομακρυνθεί ως ενδεχόμενο, τόσο εξαιτίας της μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Δέλτα όσο και του χαμηλού ποσοστού εμβολιασμού, ωστόσο η αύξηση των εμβολιασμένων είναι βασική προτεραιότητα.
Ξεκινά η τρίτη δόση εμβολιασμού
Όλα αυτά, ενώ ανακοινώθηκε επίσημα το άνοιγμα της πλατφόρμας για την τρίτη δόση του εμβολίου.
Θα αφορά τις ευάλωτες ομάδες, όπως οι μεταμοσχευμένοι, οι νεφροπαθείς, οι νοσούντες με καρκίνο, οι πάσχοντες με χρόνια νοσήματα, κ.α.
Όπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους η πλατφόρμα για τους ανοσοκατεσταλμένους θα ανοίξει τις 14 Σεπτέμβρη, ενώ από τις 13 Σεπτέμβρη θα λάβουν μήνυμα υπενθύμισης στο κινητό της.
Σύμφωνα με όσα έχουν ήδη συζητηθεί στην Επιτροπή θα ακολουθήσει ο εμβολιασμός των ατόμων που διαμένουν σε δομές φροντίδας αλλά και όσων είναι άνω 60 ετών.
Ακόμα εξετάζεται η χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου στους άνω των 60 ετών, αλλά και στους υγειονομικούς.
Η προτεραιοποίηση των εμβολιασμών δεν γίνεται σύμφωνα με τα κριτήρια του πρώτου διαστήματος που υπήρχε έλλειψη εμβολίου, και τα χρονικό διάστημα ανάμεσα στις κατηγορίες πολιτών που εμβολιάζονται θα είναι πιο σύντομο από ότι στην αρχή.

Δυσοίωνες προβλέψεις για την επόμενη μέρα
Από την πλευρά τους οι επιστήμονες μόνο… αισιόδοξοι δεν είναι για την επόμενη ημέρα. Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.
Η κ. Λινού χαρακτήρισε «δύσκολο» το άνοιγμα των σχολείων, παρατηρώντας πως «τα παιδιά του Δημοτικού δεν έχουν δυνατότητα εμβολιασμού».
«Έχουμε όλοι χαλαρώσει, ελπίζουμε κι ευχόμαστε όλοι να μην κλείσουν τα σχολεία», σημείωσε η καθηγήτρια, ενώ ερωτηθείσα σχετικά με το αν συμφωνεί με το σχέδιο για το 50+1, ξεκαθάρισε πως δε συμφωνεί «καθόλου».
Η Αθηνά Λινού εξήγησε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, πως «οι μαθητές που θα νοσήσουν θα μεταφέρουν τον ιό σε 100-150 άτομα», ξεκινώντας από το στενό οικογενειακό τους περιβάλλον μέχρι και τις επαφές στις καθημερινές τους δραστηριότητες.
Συμβούλεψε δε τους γονείς «να αγοράσουν από σήμερα τις μάσκες και να κάνουν από σήμερα πρόβες, ώστε να συνηθίσουν να τις φορούν».
Τέλος, χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» την προτροπή ορισμένων γιατρών για την αποφυγή εμβολιασμού, μέχρι να γίνουν έρευνες στη χώρα μας. «Από τα παιδιά που θα νοσήσουν, ένα 10% θα νοσήσει σοβαρά και μετά θα έχει σοβαρά υπολείμματα», επεσήμανε καταληκτικά η Αθηνά Λινού.
«Μάσκα και μέτρα για αρκετά χρόνια»
Επιπλέον, ο Αλκβιάδης Βατόπουλος τόνισε για μια ακόμα φορά πως δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει η πανδημία του κοροναϊού, ενώ σημείωσε ότι θα φοράμε μάσκα και θα υπάρχουν μέτρα αποτροπής της διάδοσης του ιού για τα επόμενα χρόνια. Είναι πολύ δύσκολο να γίνει εκτίμηση πότε θα τελειώσει η πανδημία, σημείωσε συγκεκριμένα ο καθηγητής, μιλώντας στο Open.
Αναφερόμενος, δε, στο άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Βατόπουλος εξήγησε ότι «κάνουμε έναν συμβιβασμό προκειμένου να λειτουργήσουν». Σημείωσε ότι οι πανδημίες ιστορικά κρατούν δύο έως τρία χρόνια, ωστόσο είναι «δύσκολο να πούμε πότε θα τελειώσει η πανδημία» όπως είπε και πρόσθεσε:
«Για αρκετά χρόνια ακόμη φοβάμαι ότι θα φοράμε μάσκες και θα τηρούμε μέτρα προστασίας. Θα μπούνε στη ζωή μας για τα καλά», καθώς όπως είπε ο κ. Βατόπουλος «είναι ένας ιός που ήρθε για να μείνει».


Latest News

Τέμπη: Πότε έρχεται το πόρισμα του ΕΜΠ
Θα ρίξει φως σε κρίσιμα ερωτήματα, κυρίως στο θέμα της πυρόσφαιρας – Τι αναφέρει μία νέα μαρτυρία

Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα το Μεγάλο Σάββατο
Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο του Πάσχα για τα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ και πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζική Μεταφοράς στην Αθήνα

Η διπλωματία πάνω σε χάρτες – Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός, οι αντιδράσεις και τα επόμενα βήματα
Ελληνική και τουρκική διπλωματία μετρούν αντιδράσεις και επόμενα βήματα

Αναπάντεχη η ανθεκτικότητα στην αγορά κρυπτονομισμάτων – Τί αναμένεται για τη συνέχεια
Σε μια αγορά όπου κυριαρχεί η έντονη μεταβλητότητα, θα περίμενε κανείς να δει υπερβολές μετά από τέτοια αναταραχή στις χρηματαγορές. Κι όμως, φαίνεται ότι οι μεγάλοι πάικτες κρυπτονομισμάτων κάτι περιμένουν.

Ομάδα Αλήθειας: «Mαύρο ταμείο» της ΝΔ και του Μαξίμου η Blue Skies
Τα πρόσωπα και η διαδρομή του χρήματος - Νέες αποκαλύψεις

Τους πότιζαν κρασί και τους παγίδευαν - Ρώσοι χάκερς σε Ευρωπαίους διπλωμάτες
Όπως αποκαλύπτει το Politico το κρασί έγινε ο Δούρειος Ίππος των χάκερ για να αποκτήσουν πρόσβαση σε mail Ευρωπαίων αξιωματούχων

Aντιδράσεις και απειλές πολέμου από το κόμμα Ιμάμογλου για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό
Όσοι γνωρίζουν το πολιτικό σύστημα στην Τουρκία, ξέρουν καλά ότι πιο φανατικοί εθνικιστές είναι οι λεγόμενοι «Κεμαλιστές» της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, παρά το AKP του Ερντογάν

Τέλος χρόνου για τους καθαρισμούς των οικοπέδων – Έρχονται πρόστιμα
Οι αρμόδιες αρχές κρούουν των κώδωνα του κινδύνου ώστε οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των συγκεκριμένων χώρων να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες ενέργειες άμεσα καθώς βρισκόμαστε λιγότερο από 15 ημέρες από την εκπνοή της προθεσμίας

Ρούμπιο: Αν δεν τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ θα πρέπει να εγκαταλείψουν την προσπάθεια
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο έκανε σχετικές δηλώσεις στο Παρίσι ύστερα από συνάντηση με Ευρωπαίους και Ουκρανούς αξιωματούχους

Η Ελλάδα ανακήρυξε ΑΟΖ από το Ιόνιο έως το Ταίναρο - Τι αναφέρεται στο Προεδρικό Διάταγμα
Το Προεδρικό Διάταγμα λαμβάνει υπόψη τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Ελλάδας – Ιταλίας του 2020