Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ενημερωθεί ήδη από τις 6 Αυγούστου, μιάμιση εβδομάδα πριν από την πτώση της Καμπούλ, για τον κίνδυνο κατάρρευσης της αφγανικής κυβέρνησης, αλλά δεν ενεργοποίησε εγκαίρως τα σχέδια επείγουσας αντίδρασης, υποστηρίζει το περιοδικό  Der Spiegel.

Σύμφωνα με το περιοδικό, το σχετικό τηλεγράφημα της Γερμανίδας πρέσβεως στην Ουάσιγκτον, Έμιλι Χάμπερ, έφθασε στην κεντρική υπηρεσία στις 6 Αυγούστου και έκανε λόγο για το ενδεχόμενο να επαναληφθεί ακόμη και το χειρότερο σενάριο, μιας εκκένωσης όπως αυτής των Αμερικανών από την Σαϊγκόν το 1975.

«Η αφγανική κυβέρνηση μπορεί να καταρρεύσει γρηγορότερα από το αναμενόμενο», προειδοποιούσε η διπλωμάτης και εισηγείτο την ενεργοποίηση των σχεδίων έκτακτης ανάγκης για την εκκένωση της γερμανικής πρεσβείας στην Καμπούλ.

Σύμφωνα με την ίδια, το Βερολίνο θα έπρεπε να προετοιμαστεί και για το ενδεχόμενο, αν η κατάσταση επιδεινωνόταν ραγδαία, οι Αμερικανοί να ενεργούσαν μόνοι και χωρίς συνεννόηση με τους συμμάχους. Ένας εκ των συνομιλητών της κυρίας Χάμπερ στην Ουάσιγκτον ήταν και ο αρχηγός της CIA.

Κατά τη συνεδρίαση, νωρίτερα τη Δευτέρα, της Επιτροπής Εξωτερικών της Bundestag για το θέμα, ο υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος από τη διαρροή του απόρρητου τηλεγραφήματος, στο οποίο δεν είχαν πρόσβαση ούτε οι βουλευτές.

«Η δημοσίευση δεν ήταν προς το συμφέρον της κυβέρνησης», απάντησε ο Μάας σε βουλευτή, ο οποίος ζήτησε να μάθει πώς το έγγραφο κατέληξε στο Spiegel. Ο υπουργός επιχείρησε μάλιστα να υποβαθμίσει τη σημασία του τηλεγραφήματος, δηλώνοντας ότι επρόκειτο για μία ακόμη αναφορά, απλώς σε δραματικότερους τόνους.

Ο Χάικο Μάας, ο οποίος έχει δεχτεί έντονη κριτική για καθυστέρηση και λάθη στην επιχείρηση εκκένωσης των Γερμανών και των συνεργατών τους από το Αφγανιστάν, δήλωσε ότι «το προσωπικό της πρεσβείας στην πράσινη ζώνη της Καμπούλ δεν αφέθηκε εκεί ανεύθυνα» και πρόσθεσε ότι τα σχέδια εκκένωσης βρίσκονταν ήδη σε ισχύ. Στις 13 Αυγούστου η κατάσταση άλλαξε σημαντικά, δήλωσε ο Μάας, όταν η γερμανική πρεσβεία έλαβε πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ είχαν ξεκινήσει ήδη την εκκένωση της αντιπροσωπείας τους.

«Από τη σημερινή συνεδρίαση προέκυψαν περισσότερες ερωτήσεις από ό,τι απαντήσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Νόρμπερτ Ρέτγκεν (CDU), ενώ οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι (FDP) ζήτησαν, κατά την επόμενη νομοθετική περίοδο, να συσταθεί εξεταστική επιτροπή για το θέμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τουρκία: Σφοδρές αντιδράσεις και απειλές πολέμου από το κόμμα Ιμάμογλου για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό
Επικαιρότητα |

Aντιδράσεις και απειλές πολέμου από το κόμμα Ιμάμογλου για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό

Όσοι γνωρίζουν το πολιτικό σύστημα στην Τουρκία, ξέρουν καλά ότι πιο φανατικοί εθνικιστές είναι οι λεγόμενοι «Κεμαλιστές» της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, παρά το AKP του Ερντογάν

Οικόπεδα: Μέχρι 30 Απριλίου η προθεσμία για τους καθαρισμούς
Επικαιρότητα |

Τέλος χρόνου για τους καθαρισμούς των οικοπέδων – Έρχονται πρόστιμα

Οι αρμόδιες αρχές κρούουν των κώδωνα του κινδύνου ώστε οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των συγκεκριμένων χώρων να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες ενέργειες άμεσα καθώς βρισκόμαστε λιγότερο από 15 ημέρες από την εκπνοή της προθεσμίας

Ουκρανία: Ουάσινγκτον και Κίεβο υπέγραψαν μνημόνιο για τα ορυκτά – Πότε θα υπογραφεί η τελική συμφωνία
Επικαιρότητα |

Ουάσινγκτον και Κίεβο υπέγραψαν μνημόνιο για τα ορυκτά – Τι περιλαμβάνει

Η Γιούλια Σβιρεντένκο, πρώτη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην Ουκρανία και υπουργός Οικονομίας, επιβεβαίωσε ότι το μνημόνιο προθέσεων υπογράφηκε ανάμεσα σε Κίεβο και Ουάσινγκτον