Εκατομμύρια Αμερικανοί που προσπαθούν να διαχειριστούν την πρωτόγνωρη κατάσταση της παρατεταμένης εργασίας από το σπίτι και τις συνεχώς μεταβαλλόμενες οδηγίες σχετικά με την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης της πανδημίας, τον τελευταίο καιρό έχουν έρθει αντιμέτωποι και με μια άλλη «παρενέργεια»: την εξουθένωση.

Ούτε το πανδημικό στρες ούτε η εξουθένωση (το λεγόμενο burnout) είναι καινούργια φαινόμενα – αλλά η εξουθένωση που νιώθουν στις μέρες μας οι εργαζόμενοι είναι διαφορετική.

Με τα εμβόλια να αυξάνονται και τα κρούσματα κορωνοϊού να μειώνονται στις αρχές του καλοκαιριού, πολλοί άνθρωποι σχεδίαζαν με ενθουσιασμό ένα σχεδόν φυσιολογικό φθινόπωρο, βγάζοντας τις μάσκες τους, προγραμματίζοντας ταξίδια και μετρώντας αντίστροφα τις μέρες μέχρι να δουν ξανά διά ζώσης τους συναδέλφους τους.

Διάψευση ελπίδων

Η εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη δέλτα, ωστόσο, ήρθε να διαψεύσει τις ελπίδες τους: τα κρούσματα εκτοξεύονται για άλλη μια φορά και πολλές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Apple και του Facebook, που είχαν προηγουμένως ανακοινώσει έναν οδικό χάρτη επιστροφής των εργαζομένων στα γραφεία, τώρα έχουν μεταφέρει τα σχέδιά τους για το 2022.

«Το δεύτερο κύμα της πανδημίας ήταν σχεδόν χειρότερο από το πρώτο, επειδή πολλοί άνθρωποι ήλπιζαν και ετοιμάζονταν για ένα φως στο τέλος του τούνελ», σχολίασε στο CNBC η Λάουρα Πέντεργκρας, βιομηχανική ψυχολόγος που συμβουλεύει εταιρείες του Fortune 500. «Οι άνθρωποι κουράστηκαν στην αρχή του lockdown, αλλά είναι ακόμα πιο κουραστικό να συγκεντρώνεσαι στην εργασία σου όταν ο κόσμος εξακολουθεί να αισθάνεται ότι είναι ‘‘εκτροχιασμένος’’ 18 μήνες μετά».

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα του TINYpulse, περίπου το 86% των εργαζομένων εξ αποστάσεως δηλώνουν ότι έχουν υποστεί μεγάλη εξουθένωση, έναντι περίπου 69% των δια ζώσης εργαζομένων.

Παρόλο που μερικές φορές η εργασία από το σπίτι μπορεί να φαίνεται αδύνατη, υπάρχουν μικρές αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε στη ρουτίνα μας για να κάνουμε τη δουλειά μας (και τη ζωή μας) πιο ευτυχισμένη και πιο ελκυστική.

Παρακάτω, η Πέντεργκρας μοιράζεται τις καλύτερες συμβουλές της για την καταπολέμηση του burnout κατά την εργασία από απόσταση:

Βρείτε χρόνο για να «γεμίσετε τις μπαταρίες»

Η πανδημία της Covid-19 δεν έχει οδηγήσει σε περισσότερο ελεύθερο χρόνο -στην πραγματικότητα, η έρευνα της NordVPN Teams διαπίστωσε ότι οι εξ αποστάσεως εργαζόμενοι μετρούν επιπλέον 2,5 ώρες εργασίας κάθε μέρα σε σύγκριση με το πρόγραμμά τους πριν από την πανδημία.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να περνούν τουλάχιστον μία ώρα κάθε μέρα μακριά από τις οθόνες του υπολογιστή τους και κάνοντας μια δραστηριότητα που αγαπούν, λέει η Πέντεργκρας. «Εάν εργάζεστε από το σπίτι, ειδικά για 18 μήνες, η δουλειά μπορεί να κατακλύσει όλες τις πτυχές της ζωής σας», προσθέτει. «Οι διακοπές μάς βοηθούν να σταματήσουμε και να επαναπροσαρμόσουμε την ισορροπία εργασίας-ζωής».

Ξεκινήστε με μια λίστα δραστηριοτήτων που αυξάνουν τη διάθεσή σας και αφιερώστε χρόνο στο πρόγραμμά σας, είτε το πρωί, είτε μεσημέρι είτε μεταξύ των συναντήσεών σας, για να χαλαρώσετε. «Ακόμη και 20 λεπτά να περπατήσετε, να παρακολουθήσετε μια νέα τηλεοπτική εκπομπή ή να διαβάσετε ένα κεφάλαιο σε ένα βιβλίο, μπορεί να σας βοηθήσει και να σας προσφέρει ενέργεια και συγκέντρωση», εξηγεί η Πέντεργκρας. «Πειραματιστείτε με διαφορετικούς τύπους διαλειμμάτων για να τονώσετε τον εγκέφαλό σας.»

Ξαναγράψτε τη λίστα υποχρεώσεών σας

Η αντιμετώπιση μιας πανδημίας-ειδικά ενώ παρακολουθείτε έναν γνώριμο πλέον, τρομακτικό ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων Covid-19-μπορεί να σας κάνει καταθλιπτικούς. Αντιμετωπίζοντας μια ατελείωτη λίστα υποχρεώσεων στη δουλειά και στο σπίτι, μόνο με περιττό άγχος θα φορτωθείτε, λέει η Πέντεργκρας. «Ο καλύτερος τρόπος για την καταπολέμηση της εξουθένωσης είναι να θέσετε διαχειρίσιμους στόχους για τον εαυτό σας». «Αν ο στόχος σας είναι να αντιμετωπίσετε ένα έντονο, πολύμηνο έργο, αυτό δεν θα σας δώσει τη θετική, ψυχική ενίσχυση που χρειάζεστε».

Αυτοί οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι μπορεί να είναι οτιδήποτε μπορεί να καταργηθεί από τη λίστα υποχρεώσεών σας μέχρι το τέλος της ημέρας ή, το πολύ, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, συμβουλεύει η Πέντεργκρας, όπως π.χ. το καθάρισμα της κουζίνας σας, η απάντηση σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή ο προγραμματισμός συνάντησης με συνάδελφο. Η δημιουργία λιστών όχι μόνο μας βοηθά να περιηγηθούμε στο χάος της ζωής, αλλά μπορεί να μας βοηθήσει να καταπνίξουμε το άγχος και να ανανεώσουμε την αίσθηση του σκοπού μας, ακόμη και όταν είμαστε απομονωμένοι από τους συναδέλφους μας και μόνοι ενώ εργαζόμαστε από το σπίτι.

Αντιμετωπίστε ένα νέο πρότζεκτ

Η εξουθένωση δεν προκύπτει μόνο όταν κάνουμε υπερβολικά πολλά πράγματα – μπορεί επίσης να μας προκύψει και όταν αισθανόμαστε ότι δεν κάνουμε αρκετά. «Όταν κάθε μέρα αισθάνεστε την επανάληψη και την μονοτονία, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εξουθένωση», λέει η ειδικός. «Οι εργαζόμενοι μπορεί να αισθάνονται ότι δεν κάνουν κάτι πραγματικά εντυπωσιακό, σαν να μην υπάρχει σαφής γραμμή τερματισμού που μπορούν ποτέ να περάσουν».

Για την αποτροπή του burnout, η Πέντεργκρας ενθαρρύνει τους εργαζόμενους να σκεφτούν τι μπορούν να κάνουν για να ανανεώσουν την αίσθηση της ελπίδας και της επιλογής τους στην τρέχουσα εργασία τους. «Ρωτήστε τον εαυτό σας: ‘’Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω τις δεξιότητές μου με καλύτερο ή διαφορετικό τρόπο στη δουλειά;’’» και ‘’Τι μπορώ να κάνω για να συνεισφέρω στην εταιρεία με έναν νέο τρόπο, που ίσως δεν έχουν σκεφτεί άλλοι άνθρωποι;’’», εξηγεί.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει επίσης να διερευνήσουν παράπλευρα πρότζεκτ ή επιτροπές στις οποίες μπορούν να εμπλακούν για να τους υπενθυμίσουν ότι είναι σε θέση να έχουν θετικό αντίκτυπο στον κόσμο, ακόμη και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. «Είναι πραγματικά σημαντικό να βρεις ελπίδα», λέει η Πέντεργκρας. «Η δουλειά σου έχει σημασία»

Πηγή CNBC

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive