Αν ο ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης δεν ανέκρουε πρύμναν, το νέο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας (με πρωτεύουσα δραστηριότητα την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης) θα ήταν ήδη μια πραγματικότητα. Και όχι μόνον αυτό. Αλλά θα είχε μαζί του (για να πορευτεί έναν δύσκολο και δύσβατο δρόμο) μια αξιοζήλευτη προίκα από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Βεβαίως, η προίκα δεν χάνεται σε καμία περίπτωση και θα περιμένει τον νέο υπουργό με τις «αποδεδειγμένες επιχειρησιακές ικανότητες».

Αλλά ας αρχίσουμε από τα… καυτά ζητήματα. Στο νέο υπουργείο θα ανήκει και η ευθύνη για το Πυροσβεστικό Σώμα, το οποίο ως λειτουργία είναι ο κατ’ εξοχήν φορέας της Πολιτικής Προστασίας – από τις πλημμύρες μέχρι τις πυρκαγιές.

Εναέρια μέσα

Ενα ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο – 155 εκατ. ευρώ – θα αφορά όλα εκείνα τα μέτρα-ασπίδα για την άμεση και έγκαιρη επέμβαση και είναι σωτήρια για τη διαχείριση των κρίσεων που δημιουργούν οι φυσικές καταστροφές και προπαντός αυτές που γίνονται όλο και πιο επικίνδυνες λόγω κλιματικής αλλαγής (πυρκαγιές, πλημμύρες κ.ά.). Ετσι ελήφθη απόφαση, μήνες πριν τις καταστροφές στην Αττική, στη Βόρεια Εύβοια κ.λπ. να πολλαπλασιαστούν και να βελτιωθούν τα εναέρια μέσα που διατίθενται για ανάγκες Πολιτικής Προστασίας. Πιο συγκεκριμένα, με το επενδυτικό πρόγραμμα που χρηματοδοτεί το Ταμείο θα γίνει ο εκσυγχρονισμός 7 αεροσκαφών Canadair, 2 ελικοπτέρων Super Pumas και 3 BK 117, και η προμήθεια 15 νέων μικρών αμφίβιων αεροσκαφών για παρεμβάσεις πυρόσβεσης σε νησιωτικές περιοχές, ελικοπτέρων και drones, που θα χρησιμοποιηθούν για μεταφορές, ιατρική χρήση, έκτακτη ανάγκη, επιτήρηση και πυρόσβεση.

Αντιπλημμυρικά έργα

Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκεται και το επενδυτικό πρόγραμμα των 110 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα. Πιο συγκεκριμένα, όλες αυτές οι επενδύσεις πολλαπλών χρήσεων θα υλοποιηθούν με στόχο τον περιορισμό των κινδύνων πλημμύρας και την παροχή νερού για αρδευτικούς σκοπούς σε περιοχές με μεγάλη ξηρασία κατά τη θερινή περίοδο και την ενίσχυση της αποτελεσματικής διαχείρισης υδάτων σε επιλεγμένες περιοχές στην Ελλάδα. Επιπλέον, 115 εκατ. ευρώ είναι διαθέσιμα για την προμήθεια πυροσβεστικών και άλλων οχημάτων και εξοπλισμού για τοπικές αρχές (περιφέρειες και δήμοι) και την Πολιτική Προστασία. Στο ίδιο πλαίσιο προβλέπεται η ανάπτυξη έργων πρόληψης και η προμήθεια μεταφερόμενων γεφυρών τύπου Bailey για αντιμετώπιση πλημμυρών.

13 Περιφερειακά Κέντρα

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα έργα ανάπτυξης του στρατηγικού σχεδίου διαχείρισης κινδύνων από την πλευρά της Πολιτικής Προστασίας. Με το ποσό των 74 εκατ. ευρώ προωθείται η ολοκλήρωση της κατασκευής, του ψηφιακού εξοπλισμού και των κέντρων διαχείρισης τηλεπικοινωνιών των κτιρίων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (Φάρος, Ατλαντας, κτιριακές εγκαταστάσεις εκπαίδευσης και επιμόρφωσης) αλλά και του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού για τα 13 Περιφερειακά Κέντρα Επιχειρήσεων που θα γίνουν με ξεχωριστό κονδύλι μέσω ΣΔΙΤ, με στόχο τη βελτίωση της ταχύτητας αντίδρασης και την αποτελεσματικότερη διαχείριση κινδύνων.

Σύγχρονα εργαλεία

Στην ίδια κατεύθυνση θα αξιοποιούν 45 εκατ. ευρώ για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του τεχνολογικού εξοπλισμού Πολιτικής Προστασίας. Περιλαμβάνονται μεταξύ, άλλων, αισθητήρες GPS στα οχήματα της Πυροσβεστικής και σε άλλα οχήματα πολιτικής προστασίας, μετεωρολογικοί σταθμοί, σεισμογράφοι, κάμερες, συστήματα ανίχνευσης πυρκαγιών, αισθητήρες που προειδοποιούν για την άνοδο των υδάτων καθώς και δημιουργία χαρτών πλημμυρικών κινδύνων και συστήματα κατάσβεσης πυρκαγιών σε κρίσιμους αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και σε περιοχές Natura, περιοχές μεγάλου φυσικού κάλλους κ.λπ.

Εξυπνες υποδομές

Σε κάθε περίπτωση, το έργο της Πολιτικής Προστασίας θα διευκολυνθεί σε μεγάλο βαθμό με επενδύσεις στις οποίες θα προχωρήσει το Ταμείο Ανάκαμψης όπως οι έξυπνες περιβαλλοντικές και πολιτιστικές υποδομές (smart infrastructure) – στο πρόγραμμα των 174 εκατ. ευρώ περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και η ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος οριοθέτησης υδατορευμάτων – αλλά και οι «έξυπνες γέφυρες». Πρόκειται για μια επένδυση που αποσκοπεί στη δημιουργία συστήματος παροχής πληροφοριών με ειδικά συστήματα μετρήσεων και αισθητήρες για την προληπτική συντήρηση γεφυρών σε διάφορες περιοχές της χώρας. Το έργο πέραν όλων των άλλων θα συμβάλει στην ενίσχυση του επιπέδου ασφαλείας των οδικών μεταφορών με σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο και το γεγονός ότι το Ταμείο με 24 εκατ. ευρώ θα έρθει να χρηματοδοτήσει ένα πρόγραμμα για την προστασία εμβληματικών τόπων και μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας (Δίον, Δελφοί, Κνωσός, Φίλιπποι, Μυστράς) από τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων και την κλιματική αλλαγή (πυρκαγιές, πλημμύρες, διάβρωση, κατολισθήσεις κ.λπ.).

Εντυπη έκδοση ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ταμείο Ανάκαμψης
Ελεγκτικό Συνέδριο: «Καμπανάκι» για Ταμείο Ανάκαμψης – «Βλέπει» καθυστερήσεις και κίνδυνο απώλειας κονδυλίων
Ταμείο Ανάκαμψης |

«Καμπανάκι» Ελεγκτικού Συνεδρίου για Ταμείο Ανάκαμψης - «Βλέπει» καθυστερήσεις και κίνδυνο απώλειας κονδυλίων

Στη συγκεκριμένη έκθεση αναφέρεται πως ο έλεγχος που υλοποιήθηκε «εστιάζει στον κίνδυνο των καθυστερήσεων κατά την υλοποίηση των έργων