
Μετά το Μάλι και το Τσάντ, η Γουινέα στη Δυτική Αφρική προστέθηκε στην αυξανόμενη λίστα των αφρικανικών κρατών που έπεσαν θύματα στρατιωτικού πραξικοπήματος από τις αρχές της χρονιάς. Η ανατροπή του προέδρου Άλφα Κοντέ κανονικά θα πέρναγε στα… ψιλά γράμματα του διεθνούς Τύπου, αν βέβαια δεν μιλούσαμε για μια φτωχή μεν, αλλά εξαιρετικά πλούσια σε αποθέματα μετάλλων χώρα, η σταθερότητα της οποίας απασχολεί σφόδρα τις διεθνείς αγορές των commodities.
Το ενδιαφέρον των αγορών είναι απόλυτα δικαιολογημένο, αν λάβουμε υπόψη πως η Γουινέα διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα βωξίτη στον κόσμο και καλύπτει περίπου το ένα τέταρτο των παγκόσμιων αναγκών σε βωξίτη για την παραγωγή αλουμινίου. Επίσης στην απομακρυσμένη περιοχή Σιμαντού «κρύβεται» ένα από τα μεγαλύτερα, παρθένα κοιτάσματα σιδηρομεταλλεύματος, της τάξεως των 8,6 δισ. τόνων.
Το κοίτασμα στο Σιμαντού ανακαλύφθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’90, με την πολύχρονη πολιτική αβεβαιότητα και το κόστος εξόρυξης και επένδυσης για την αξιοποίηση του να έχει καθυστερήσει την εκμετάλλευση του. Όμως, το μέγεθος του έχει κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον μεγάλων παικτών του κλάδου, ειδικά δε, σε ένα διάστημα που η ανάκαμψη των οικονομιών έχει βάλει… φωτιά στον κλάδο των commodities.
Αντιθέτως, η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων βωξίτη της χώρας βρίσκεται ήδη σε πλήρη ανάπτυξη, γεγονός που αποτυπώθηκε και στην αντίδραση της διεθνούς τιμής του αλουμινίου στην είδηση του πραξικοπήματος. Η τιμή εκτινάχθηκε χθες σε υψηλό δεκαετίας, στα 2.775,50 δολάρια τον μετρικό τόνο και παραμένει «καρφωμένη» κοντά στα επίπεδα αυτά, στα 2.771 δολάρια τον τόνο, καθώς η αστάθεια που επικρατεί εγείρει ερωτηματικά για την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας των ορυχείων. Σημειωτέον δε, πως η τιμή του μετάλλου έχει ήδη αυξηθεί σχεδόν κατά 50% από τις αρχές της χρονιάς!
Ο κινεζικός κολοσσός της Aluminum Corp. ανακοίνωσε πως για την ώρα οι δραστηριότητες του στη χώρα συνεχίζονται κανονικά. Όμως, οι επενδυτές ανησυχούν πως τυχόν διαταραχές της ροής από τη Γουινέα θα αυξήσει την εξάρτηση της Κίνας από την Αυστραλία, σε ένα διάστημα που οι διμερείς διπλωματικές σχέσεις των δύο κρατών δεν βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους. Υπολογίζεται πως το 55% του βωξίτη που εισάγει η Κίνα προέρχεται από την Γουινέα. Σημειωτέον δε, πως η Κίνα είναι ανάμεσα στους μεγάλους ενδιαφερόμενους και για την αξιοποίηση των αποθεμάτων σιδηρομεταλλεύματος στο Σιμαντού.
Καθησυχαστικός για την ώρα αναφορικά με την παραγωγή του εμφανίστηκε και ο ρωσικός γίγαντας της Rusal που διαθέτει τρία ορυχεία βωξίτη και ένα εργοστάσιο αλουμινίου. Όμως, ήδη το Κρεμλίνο εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας την ανησυχία για το πραξικόπημα και τον τρόπο που μπορεί να διαταράξει τα ρωσικά συμφέροντα στη Γουϊνέα.
Ο συνδυασμός της υψηλής ζήτησης αλουμινίου και των διαταραχών στα επίπεδα προσφοράς οδήγησαν την Morgan Stanley, σε ανάλυση της, να προβλέπει περαιτέρω άνοδο των διεθνών τιμών, στα 2.921 δολάρια τον τόνο μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του έτους.


Latest News

Βρήκαν στηρίξεις και απορρόφησαν τις πιέσεις οι ευρωπαϊκές αγορές
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,19%

Χαμηλού... κόστους η διόρθωση στο ΧΑ με αντίσταση στις 1.650 μονάδες
Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με απώλειες 0,08%, στις 1.655,23 μονάδες

Υπό το βάρος της Nvidia η Wall Street - Μικρές στηρίξεις από τα μάκρο
Ο Nasdaq υποχωρεί κατά 1,80% στις 16.519 μονάδες - Οδηγεί σε πτώση και άλλες μετοχές τσιπ της Wall Street

Η Ευρώπη επέστρεψε στον χάρτη - Πώς κερδίζει από το «America First»
«Στιγμές σαν κι αυτές συμβαίνουν μόνο μία φορά κάθε 100 ή 200 χρόνια» - Τι λένε traders για τις ευρωπαϊκές αγορές

Βρίσκει στηρίξεις για να κρατήσει τις 1.650 μονάδες το Χρηματιστήριο
Πολλά χαρτοφυλάκια είτε «απέχουν» λόγω εορτών είτε αναμένουν την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια

ΟΔΔΗΧ: Στο 2,34% η απόδοση στην επανέκδοση ομολόγου – Υπερκάλυψη 5,19 φορές
Οι συνολικές προσφορές ανήλθαν σε 1,037 δισ. ευρώ και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 25 Απριλίου 2025.

Υποκύπτει στην τραπεζική διόρθωση το Χρηματιστήριο Αθηνών
Μέσα σε δύσκολο περιβάλλον σαφώς η ελληνική αγορά δεν μπορεί να αυτονομηθεί πλήρως, αν και τις ημέρες των αναταράξεων υπάρχουν κάποιες άμυνες που βοηθούν τις στηρίξεις της

Πιέζει τις ευρωαγορές η βουτιά της ASML
Η εταιρεία κρίσιμων τσιπ ASML σημειώνει πτώση 6,5%

Επανήλθαν οι ανησυχίες στην Ασία, πτώση στις αγορές
Οι ασιατικές μετοχές που σχετίζονται με τους ημιαγωγούς υποχώρησαν μετά την ανακοίνωση της Nvidia ότι θα χρεωθεί περίπου 5,5 δισ. δολάρια για την εξαγωγή μονάδων επεξεργασίας γραφικών H20 στην Κίνα

Ακάθεκτος ο χρυσός - Νέο ρεκόρ πάνω από τα 3.300 δολ.
Ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε 0,4% έναντι των αντιπάλων του , καθιστώντας τον χρυσό πιο ελκυστικό για άλλους κατόχους νομισμάτων