
Δέσμιο της διορθωτικής πορείας του Σεπτεμβρίου παρέμεινε και σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς παρά τα θετικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας στο β’ τρίμηνο, αλλά και τις εκτιμήσεις για μία ακόμη καλύτερη τροχιά στο σύνολο του έτους, υπέκυψε στις πιέσεις της πλειονότητας των τίτλων του, χάνοντας ακόμη και τα επίπεδα των 910 μονάδων, αφού o Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,69% στις 909,29 μονάδες.
Έδωσε μάλιστα το μήνυμα ότι είναι δύσκολο να υπάρξει κάποια αλλαγή πορείας στην παρούσα, τουλάχιστον εωσότου ξεκαθαρίσει και το τοπίο στην προσεχή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη (9/9).
Στις εκτιμήσεις ότι θα υπάρξει κάποια αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ αποδίδουν και αρκετοί αναλυτές την αδυναμία των αγοραστών να αναλάβουν ρίσκο, καθώς τόσο τα στοιχεία από το ΑΕΠ της Ευρωζώνης όσο και εκείνα από τον πληθωρισμό συνηγορούν προς τη σταδιακή άρση της υποστήριξης της ευρωτράπεζας.
Σε αυτό αποδίδουν και την επιδείνωση που εμφανίζουν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με εκείνη του δεκαετούς να φτάνει σήμερα το 0,86%, από τη ζώνη των 0,55% στα μέσα του Αυγούστου.
Προεξοφλημένη η ανάκαμψη;
Όπως επισημαίνουν χρηματιστηριακές πηγές στο ot.gr, η σημερινή συμπεριφορά της αγοράς όταν μάλιστα τα στοιχεία για το ΑΕΠ έδωσαν ένα ισχυρό μήνυμα αισιοδοξίας, εκτός του ότι επιβεβαιώνει το ρητό περί «φήμης και είδησης», δεν αποκλείεται να ήταν πλήρως προεξοφλημένη το προηγούμενο διάστημα. Η ανάκαμψη άλλωστε του γενικού δείκτη από τα χαμηλά των 830 μονάδων στα μέσα του Ιουλίου έως και τις 931 μονάδες ενδοσυνεδριακά την τελευταία ημέρα του Αυγούστου, μόνο θετικό μήνυμα αποτελεί.
Σταδιακά επομένως, και σίγουρα μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, δεν αποκλείεται να δούμε τους αγοραστές να αναλαμβάνουν μεγαλύτερο ρίσκο, ειδικά εάν οι πρόδρομοι δείκτες της οικονομίας τείνουν να επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη άνω του 6% για το 2021. Άλλωστε, όπως σχολίασε στο Reuters ο επικεφαλής οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας Νίκος Μαγγίνας, η επίδοση του δευτέρου τριμήνου δεν περιλαμβάνει την ισχυρή ώθηση του τουρισμού, που αναμένεται να εκδηλωθεί στο τρίτο τρίμηνο, πρόσθεσε, εκτιμώντας πως «εάν η τάση αυτή συνεχιστεί τότε ο ρυθμός επέκτασης της οικονομίας θα ξεπεράσει το 6,0% στο σύνολο του έτους».
Στο επίκεντρο η Eurobank
Η Eurobank βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής σήμερα, όχι μόνο για τους υψηλούς, σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά, όγκους και τις απώλειες στο -1,29%, αλλά και για την έκδοση του ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred) στην οποία προχώρησε σήμερα. Σύμφωνα με το ot.gr, οι προσφορές ανήλθαν στα 800 εκατ. ευρώ, αρκετά πάνω από τον στόχο, με το κουπόνι να διαμορφώνεται στο 2,25% και την απόδοση στο 2,375%.
«Βάρος» στον δείκτη αποτέλεσαν και οι σημαντικές απώλειες σε ΟΠΑΠ (2,27%), Ελληνικά Πετρέλαια (-1,67%), Alpha Bank (-1,76%) και ΔΕΗ (-1,19), ενώ οι Coca Cola, Jumbo, Motor Oil, Εθνική και Πειραιώς κράτησαν υπό έλεγχο τις πιέσεις τους.
Σε θετικό έδαφος κατάφεραν να κλείσουν μόνο οι Βιοχάλκο, ΑΔΜΗΕ και ΟΛΠ στον FTSE 25, χωρίς όμως να μπορούν να λειτουργήσουν αντισταθμιστικά.


Latest News

Με άλμα 3,5% «ξέσπασε» το ΧΑ, «φοβήθηκε» τις 1.600 μονάδες
Το Χρηματιστήριο Αθηνών ακολούθησε το ράλι ανακούφισης που πυροδότησε διεθνώς η απόφαση του Λευκού Οίκου να «παγώσει» για 90 ημέρες τους αμοιβαίους δασμούς

Σταθερά στο +5% ο Γενικός Δείκτης - Κατακτά και πάλι τις 1.600 μονάδες
Η αγορά έχει χωριστεί σήμερα σε αυτά τα χαρτοφυλάκια που θέλουν να αξιοποιήσουν το "παράθυρο" του ράλι ανακούφισης και να πάρουν μέρος στη βραχυπρόθεσμη έκθεση

Στο άρμα του διεθνούς ράλι και το Χρηματιστήριο - Άλμα 6% για τον Γενικό Δείκτη
Το Χρηματιστήριο Αθηνών ακολουθεί με τη σειρά του το παγκόσμιο ράλι που πυροδότησε η τελευταία απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να «παγώσει» για 90 ημέρες τους δασμούς

Έσωσε στο τέλος τις 1.500 μονάδες το ΧΑ - Τεράστιες οι διακυμάνσεις
Το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται σε μια μέγγενη που δεν μπορεί να ξεφύγει

Βαθαίνει και πάλι η πτώση στο ΧΑ - Βαριές οι απώλειες σε όλο το ταμπλό
Το ΧΑ προσπαθεί να κρατηθεί στη ζώνη των 1.520 μονάδω

Λυγίζει υπό τη διεθνή αβεβαιότητα και τον FTSE Russell ο Γενικός Δείκτης
Στη μεγάλη διεθνή αβεβαιότητα που έχει να αντιμετωπίσει το ΧΑ προστέθηκε πλέον και ο FTSE Russell

Ραντεβού τον... Σεπτέμβριο έδωσε ο FTSE Russell - Πού «κόλλησε» η αναβάθμιση του ΧΑ
Ο FTSE Russell θα προχωρήσει σε νέα αξιολόγηση τον προσεχή Σεπτέμβριο, με βάση δεδομένα έως το κλείσιμο στις 30 Ιουνίου

Αλλάζει πίστα το ΧΑ; Εν αναμονή της επιστροφής στις αναπτυγμένες αγορές
Μετά το κλείσιμο της αγοράς αναμένεται η απόφαση του FTSE Russell - Τι εκτιμούν οι αναλυτές

Κληρώνει σε λίγες ώρες για το το ΧΑ - Επιστροφή (;) στις ανεπτυγμένες αγορές
Την Τρίτη θα ανακοινωθεί η ενδιάμεση ενημέρωση του FTSE Russell για την αξιολόγηση του ΧΑ

Βαρύς ο «πέλεκυς» στο ΧΑ από τους δασμούς Τραμπ - Νέα βουτιά 7,4%
Το Χρηματιστήριο Αθηνών σβήνει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών που κατέγραψε από την αρχή της χρονιάς