Σταθερά σε πορεία ανάκαμψης παραμένει η οικονομία της Ευρωζώνης έχοντας αφήσει πίσω της τα χειρότερα της κρίσης, όπως έδειξαν τα σημερινά στοιχεία από την Eurostat. Η εξέλιξη αυτή έδωσε ώθηση στο ευρώ που ενισχύθηκε τόσο έναντι του δολαρίου όσο και της στερλίνας και του γιεν.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία οι ρυθμοί ανάπτυξης στην Ευρωζώνη για το δεύτερο τρίμηνο του έτους αυξήθηκαν κατά 2,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, μετά την απογοητευτική υποχώρηση κατά 1,2% το πρώτο τρίμηνο. Μάλιστα, η αναθεώρηση στο 2,2% από το αρχικά εκτιμώμενο 2% σημαίνει ότι ο δείκτης τελικά διαμορφώθηκε πάνω και από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Σε ετήσια βάση η άνοδος ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακή φτάνοντας το 14,3%, αν και συνολικά η επίδοση της οικονομίας της ζώνης του ευρώ παραμένει κατά 2,5% χαμηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα προς της πανδημίας και πιο συγκεκριμένα σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019.

Το άλμα στους ρυθμούς ανάπτυξης αποδόθηκε στην ενίσχυση των καταναλωτικών δαπανών (και δη, στον κλάδο των υπηρεσιών) που αυξήθηκαν κατά 3,7% στην Ευρωζώνη και κατά 3,5% στην Ε.Ε.). Μάλιστα, με τα δεδομένα από το μέτωπο των καταναλωτικών δαπανών να παραμένουν θετικά, οι αναλυτές αναμένουν μια πολύ καλή επίδοση για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης και για το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Μεταξύ των κρατών μελών, την καλύτερη επίδοση σε τριμηνιαία βάση κατέγραψε η Ιρλανδία (6,3%) ακολουθούμενη από την Πορτογαλία (4,9%), τη Λετονία (4,4%) και την Εσθονία (4,3%). Υποχώρηση του ΑΕΠ κατέγραψαν μόνο η Μάλτα (-0,5%) και η Κροατία (-0,2%).

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,2% στην Ευρωζώνη και κατά 1,8% στην Ε.Ε. ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,3% στη ζώνη του ευρώ και κατά 2,2% στην Ε.Ε.

Αναφορικά με την εικόνα στην αγορά εργασίας, ο αριθμός των απασχολούμενων αυξήθηκε κατά 0,7% για το δεύτερο τρίμηνο τόσο στην Ευρωζώνη όσο και συνολικά στην Ε.Ε., σε αντίθεση με την υποχώρηση κατά 0,2% που είχε καταγράψει η απασχόληση, το πρώτο τρίμηνο, σε Ευρωζώνη και Ε.Ε.

Τα θετικά αυτά στοιχεία είχαν άμεσα θετικό αντίκτυπο στην ισοτιμία του ευρώ, με το ευρωπαϊκό νόμισμα να ενισχύεται κατά 0,1% στα 1,1874 έναντι του δολαρίου, κατά 0,2% στις 0,8594 στερλίνες έναντι του βρετανικού νομίσματος και κατά 0,2% στα 130,57 έναντι του ιαπωνικού γιεν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ρωσία: Στο…έλεος της πολεμικής οικονομίας και του πληθωρισμού – Ο ρόλος των κυρώσεων
Διεθνή |

Στο...έλεος της πολεμικής οικονομίας και του πληθωρισμού οι Ρώσοι - Ο ρόλος των κυρώσεων

Τα σημάδια υπερθέρμανσης της οικονομίας πυκνώνουν στη Ρωσία έπειτα από τρία χρόνια πολέμου στην Ουκρανία, όμως ο τερματισμός του θα μπορούσε να σηματοδοτήσει για τη Μόσχα νέες μείζονες προκλήσεις