
Διπλό μήνυμα έμπρακτης υποστήριξης της Τυνησίας και ενδυνάμωσης των διμερών σχέσεων, απηύθυνε σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση με τον Τυνήσιο Πρόεδρο, Καΐς Σαγιέντ, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
«Με μεγάλη χαρά επιστρέφω στην Τύνιδα σήμερα. Αυτή είναι η δεύτερη επίσκεψή μου σε έναν χρόνο. Η προηγούμενη επίσκεψη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε το 2008. Αυτό από μόνο του δείχνει πολλά για τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στις σχέσεις της με την Τυνησία», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, ανακοινώνοντας ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να επισκεφθεί την Τυνησία το Νοέμβριο, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής της Γαλλοφωνίας.
Εστιάζοντας στις διμερείς σχέσεις, ο Νίκος Δένδιας έκανε λόγο για την ανάγκη πλήρους αξιοποίησης του δυναμικού τους, παρατηρώντας πως υπάρχει περιθώριο για την ενίσχυση της συνεργασίας στο πολυμερές πεδίο.
«Εμείς δεν έχουμε κρυφή ατζέντα»
Παράλληλα, κατέστησε σαφές πως «σε αντίθεση με άλλες χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν έχουμε κρυφή ατζέντα στη σχέση μας με την Τυνησία και ότι το μοναδικό μας ενδιαφέρον είναι η σταθερότητα και η ευημερία».
Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις ιστορικές και πολιτιστικές σχέσεις, καθώς και στην ελληνική κοινότητα που είναι παρούσα στην Τυνησία εδώ και αιώνες και επεσήμανε ότι η στήριξη της Ελλάδας είναι συγκεκριμένη. «Έχουμε ήδη στείλει αρκετούς τόνους ιατρικού υλικού προ ημερών και σήμερα φέραμε 100.000 εμβόλια, προκειμένου να βοηθήσουμε την Τυνησία να αντιμετωπίσει την πανδημία», ανέφερε ο κ. Δένδιας.
Today, I came here to carry two important messages. First of all, Greece is a friend. We want to support you in these difficult times. We are a country with which Tunisia does not necessarily have only historic or cultural affiliations. We have more than that. #Tunisia pic.twitter.com/khX3hQRRIO
— Nikos Dendias (@NikosDendias) September 7, 2021
Υπενθύμισε πως κατά την τελευταία του επίσκεψη στην Τυνησία, υπογράφτηκε συμφωνία θαλάσσιων μεταφορών και προέταξε πως «πρέπει να εργαστούμε για την εφαρμογή της» και να συγκληθεί, το συντομότερο δυνατό, η Διμερής Υπουργική Επιτροπή, η οποία δεν έχει συγκληθεί από το 2016.
Ειδική μνεία έκανε ο υπουργός Εξωτερικών στις σχέσεις ΕΕ-Τυνησίας, τονίζοντας πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να υποστηρίζει μια ισχυρότερη εταιρική σχέση.
Επίσης, εξέφρασε την ιδιαίτερη εκτίμησή του για την υποστήριξη της Τυνησίας στην προσπάθεια της Ελλάδας να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το 2025-2026 και επιδοκίμασε τη «μετριοπαθή και εποικοδομητική στάση που κράτησε η Τυνησία ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Επιπροσθέτως, επαίνεσε την Τυνησία «για τη θέση αρχής που υιοθέτησε για τη Λιβύη».
Και προσέθεσε: «Χθες, στην Αθήνα, υποδέχτηκα τη Λίβυα υπουργό Εξωτερικών, Νάιλα Αλ Μανγκούς. Υπογράμμισα την ανάγκη διεξαγωγής εκλογών στη Λιβύη πριν από το τέλος του έτους, όπως έχει συμφωνηθεί. Τόνισα, επίσης, την ανάγκη όλων των ξένων δυνάμεων, στρατιωτικών ή μισθοφόρων, να εγκαταλείψουν το λιβυκό έδαφος, ώστε να επιτρέψουν τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών στη Λιβύη».
Σε ό,τι αφορά το δεύτερο μήνυμά του, ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την υποστήριξή του στις προσπάθειες που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο της δημοκρατικής μετάβασης από τον Πρόεδρο της Τυνησίας, καθώς και στις μετριοπαθείς δυνάμεις στη χώρα, υπογραμμίζοντας πως «είμαστε ενάντια σε οποιεσδήποτε δυνάμεις προσπαθούν να σφετεριστούν την εξουσία, χρησιμοποιώντας ως κάλυμμα θρησκευτικές ή ιδεολογικές αρχές».
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην Τυνησία να οπισθοδρομήσει», ανέφερε και τόνισε πως «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να χαθεί αυτό που έχει ήδη αποκτηθεί και υπάρχει ανάγκη για λύση που να προέρχεται από την Τυνησία για τον τυνήσιο λαό».
Καταληκτικά, ο Νίκος Δένδιας διαμήνυσε την ετοιμότητα της Ελλάδας και των εταίρων της στην περιοχή, αλλά και της ΕΕ, να βοηθήσουν την Τυνησία στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος.
Σε Ρουμανία και Μολδαβία αύριο ο Νίκος Δένδιας
Ο Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη, θα μεταβεί την Τετάρτη στη Ρουμανία και στη Μολδαβία.
Στο Βουκουρέστι, ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Ρουμάνο ομόλογό του, Μπογκντάν Αουρέσκου.
Στη συνέχεια, ο κ. Δένδιας θα συμμετάσχει στην ολομέλεια της «Ετήσιας Πρεσβευτικής Συνάντησης του ρουμανικού υπουργείου Εξωτερικών» και θα είναι ομιλητής σε πάνελ με θέμα «Σύγχρονες Προκλήσεις Ασφαλείας», μαζί με τον Ρουμάνο ομόλογό του και τη γενική γραμματέα του ΟΑΣΕ, Χέλγκα Σμιτ.
Επίσης, ο Νίκος Δένδιας θα συμμετάσχει σε τηλεδιάσκεψη των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας των Κοινοβουλίων του Νότου της Ε.Ε. με θέμα: «Εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Λιβύη».
Κατόπιν, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ελληνο-Ρουμανικού Διμερούς Επιμελητηρίου, με Έλληνες επιχειρηματίες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Κωνστάντζα, καθώς και με τον βουλευτή της Βουλής των Αντιπροσώπων και πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας, Dragos Zisopol (Ζησόπουλο).
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Ρουμανία, ο Νίκος Δένδιας θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Ρουμανίας, Κλάους Βέρνερ Γιοχάνις (Klaus Werner Iohannis).
Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθούν οι εξαιρετικές διμερείς σχέσεις, οι εξελίξεις στην Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ρουμανίας, ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στη Μολδαβία, όπου και θα συναντηθεί με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Ενσωμάτωσης, Νίκου Ποπέσκου, ενώ θα ακολουθήσουν και διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.
Με το πέρας των διευρυμένων συνομιλιών, θα λάβει χώρα στο υπουργείο Εξωτερικών η υπογραφή «Διμερούς συμφωνίας Κοινωνικών Ασφαλίσεων».
Θα ακολουθήσει συνάντηση με την πρωθυπουργό της Μολδαβίας, Ναταλία Γαβρίλιτσα.
Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στη Μολδαβία θα ολοκληρωθεί με τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της χώρας, Μάια Σάντου.
Οι συνομιλίες, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, αναμένεται να επικεντρωθούν στην ενίσχυση των διμερών δεσμών και στην ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ-Μολδαβίας.


Latest News

Η Walmart «ανοίγεται» στα premium καλλυντικά
Η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Αμερικής Walmart προσθέτει premium μάρκες ομορφιάς στα εμπορεύματά της

Η δικαστής που έριξε στο καναβάτσο τον Μασκ - Αβέβαιο το μέλλον του στο DOGE
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε στους έμπιστους ότι ο ρόλος του Ιλον Μασκ στο υπουργείο DOGE ίσως τελειώσει νωρίτερα από το αναμενόμενο

«Υψηλό» πρόστιμο για τη Meta από την Τουρκία
Η αμερικανική Meta, μητρική των Facebook, Instagram και WhatsApp, κατηγορείται από τις τουρκικές αρχές ότι δεν συμμορφώνεται στις εντολές ελέγχου περιεχομένου εν μέσω πολιτικής αναταραχής

Νέος Γενικός Γραμματέας Υποδομών ο Δημήτρης Αναγνώπουλος
Ο κ. Αναγνώπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ και κατέχει Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην «Διαχείριση Τεχνικών Έργων»

Και το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος με ιδιωτικό πανεπιστήμιο - Η αίτηση στην Ελλάδα
Με το ιδιωτικό πανεπιστήμιο, το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος στοχεύει στην επέκταση των προπτυχιακών και των μεταπτυχιακών του προγραμμάτων

Bloomberg: Η Ελλάδα θα δαπανήσει 25 δισ. ευρώ για την άμυνα τα επόμενα 12 χρόνια
Το ρεπορτάζ του Bloomberg για το εξοπλιστικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Μητσοτάκης: Εξοπλιστικό πακέτο 25 δισ. ευρώ με ορίζοντα 12ετίας
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε στη Βουλή το πλαίσιο του νέου εξοπλιστικού προγράμματος

ΠΟΜΙΔΑ: Αιτήματα προς την πολιτεία για τον καθαρισμό οικοπέδων
Η ΠΟΜΙΔΑ καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους

Ψαρεύουν θύματα με τη μέθοδο «Caller ID Spoofing» – Προσοχή σε αυτόν τον αριθμό
Οι αρχές εφιστούν την προσοχή για τηλεφωνική απάτη – Καλούν από αριθμούς που εμφανίζονται ως οι επίσημοι αριθμοί δημόσιων υπηρεσιών

Εξοπλιστικό: Σήμερα στη Βουλή η συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για την Άμυνα
Κόντρα κορυφής αναμένεται σήμερα στη Βουλή, στην προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στις 11:00, για την αμυντική πολιτική της χώρας