Σε… τοίχο πέφτει το τείχος ανοσίας καθώς, εν μέσω μιας μεταβατικής περιόδου, ακόμη και τα προγνωστικά μοντέλα που επιχειρούν να μαντέψουν πώς θα εξελιχθεί ο εφετινός χειμώνας προσκρούουν σε παράγοντες «Χ» – υπό την έννοια ότι καθορίζονται από την αστάθμητη συμπεριφορά των πολιτών αλλά και των μεταλλάξεων.
Η κυβέρνηση πάλι – με πυξίδα τις εισηγήσεις του οικονομικού επιτελείου – ξορκίζει το ενδεχόμενο μιας «κλειστής» κοινωνίας και οικονομίας, αναμένοντας με αγωνία τις επιδόσεις της στρατηγικής που έχει χαράξει και συνοψίζεται σε «μαστίγιο και καρότο».
Ενα από τα κρίσιμα crash tests – αυτό της υποχρεωτικότητας στις δομές Υγείας – φαίνεται να ανοίγει παράθυρο αισιοδοξίας, δεδομένου ότι μεγάλο τμήμα των αναποφάσιστων στο ΕΣΥ σπεύδει, έστω και εκπρόθεσμα, να εμβολιαστεί.
Το στοίχημα των σχολείων
Μετά την 1η του μηνός, επόμενος σημαντικός ημερολογιακά σταθμός είναι η 13η Σεπτεμβρίου, όταν με την επαναλειτουργία των σχολείων θα τεθεί σε εφαρμογή και η δέσμη μέτρων που χαράσσει μια κόκκινη γραμμή στις επιτρεπόμενες δραστηριότητες εμβολιασμένων και μη.
Στο πλαίσιο αυτό, οι περιορισμοί διάρκειας επτά μηνών αλλά και το κόστος των rapid tests – στα οποία θα υποβάλλονται υποχρεωτικά οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα μία ή δύο φορές την εβδομάδα, ανάλογα με τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιούνται, αλλά και οι φοιτητές, και εφεξής θα καλύπτουν οι ίδιοι – εντείνουν την πίεση σε εκείνους που εκφράζουν δεύτερες σκέψεις.
Εν τούτοις, παραμένει μεγάλη η απόσταση που πρέπει να διανυθεί τις επόμενες 31 ημέρες για να επιτευχθεί ο επιθυμητός στόχος του 1 εκατ. επιπλέον νέων εμβολιασμών.
Ενδιαφέρον από μικρότερες ηλικίες
Οπως σημειώνει μιλώντας στο «Βήμα» ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, την περασμένη εβδομάδα τα νέα ραντεβού που προγραμματίστηκαν κυμαίνονταν ημερησίως από 20.000 έως 25.000. Συνεπώς, θα έπρεπε να διπλασιαστεί η ταχύτητα της εκστρατείας «Ελευθερία» ώστε οι εμβολιασμοί να σκαρφαλώσουν στις 250.000 εβδομαδιαίως.
Ομως, μετά την ποιοτική ανάλυση των ίδιων δεδομένων, ο κ. Θεμιστοκλέους διαπιστώνει «μια αντιστροφή στο εμβολιαστικό ενδιαφέρον, καθώς κλείνονται κυρίως από μικρότερες ηλικίες. Η συντριπτική πλειοψηφία των ενδιαφερομένων αφορά ηλικίες 12-24 ετών», με τον ίδιο να επισημαίνει ότι κάθε εμβολιαστική πράξη σε αυτές τις ομάδες συμβάλλει στη δημιουργία ενός ασφαλέστερου πλαισίου λειτουργίας των σχολείων και πανεπιστημίων της χώρας.
Συνάμα, όμως, μειώνει και την ταχύτητα εξάπλωσης της πανδημίας, δεδομένου ότι οι νέοι λειτουργούν ως «όχημα» μεταδόσεων. Συνυπολογίζοντας, δε, ότι έως σήμερα το 55% και πλέον του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο, ενώ περίπου μισό εκατομμύριο πολίτες έχουν νοσήσει, αποκτώντας με φυσικό τρόπο ανοσία, τότε γίνεται σαφές ότι ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου ξεκινά με την επικρατούσα Δέλτα να βρίσκει αντίσταση στο 60% του πληθυσμού.
Σύμφωνα όμως με τους υπολογισμούς του επίκουρου καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη, «θα ήμασταν σίγουρα κάτω από 100 διασωληνωμένους αυτή τη στιγμή, αν το ποσοστό του εμβολιασμού ήταν 10% μεγαλύτερο».
Στάση αναμονής για τη μετάλλαξη «Μ»
Εν τω μεταξύ, στάση αναμονής λόγω του αυξημένου συναγερμού που έχει προκαλέσει η μετάλλαξη «Μ» παγκοσμίως τηρούν (και) οι έλληνες επιστήμονες. Αναλυτικότερα, το… ραντάρ που ανιχνεύει για νέους εισβολείς έχει ήδη εντοπίσει τη νέα μετάλλαξη από τα τέλη Ιουνίου στη χώρα μας, έπειτα από την εργαστηριακή ανάλυση μεμονωμένων κρουσμάτων (συνολικά έξι) σε Αθήνα, Αργολίδα, Αρτα αλλά και σε ελέγχους στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι έχουν μεσολαβήσει δύο μήνες, τα δεδομένα συνηγορούν πως προς το παρόν δεν χαρακτηρίζεται από δυναμικές τάσεις. Αντιθέτως, το στέλεχος Δέλτα έχει εξελιχθεί στον απόλυτο κυρίαρχο, με τους ειδικούς εν τούτοις να μην είναι σε θέση να απορρίψουν ένα ακόμη αρνητικό σενάριο ανατροπών.
«Φυσικά και μας ανησυχούν οι μεταλλάξεις. Κυρίως η Λάμδα και η Μ, όσο παραμένει αναπάντητο το ερώτημα εάν το παραλλαγμένο στέλεχος παρουσιάζει μεταλλάξεις που διαφεύγουν την προστασία των εμβολίων» υπογραμμίζει στο «Βήμα» ο Γεώργιος Π. Χρούσος, ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας ΕΚΠΑ, διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Υγείας Μητέρας, Παιδιού και Ιατρικής Ακριβείας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
Η απάντηση για την ανθεκτικότητα
Ο ίδιος, δε, αναλύει ότι οι απορίες θα λυθούν σε περίπου ένα-ενάμιση μήνα, όταν οι ερευνητές θα έχουν καταλήξει εάν είναι ανθεκτική στα υπάρχοντα εμβόλια. Ακόμη όμως και στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι δεν αποτελεί πραγματικό κίνδυνο, ο καθηγητής τονίζει ότι παραμένει η απειλή εντοπισμού ενός «στελέχους παραλλαγής, καθώς η εμβολιαστική κάλυψη παγκοσμίως δεν επαρκεί».
Στην περίπτωση αυτή η φαρμακοβιομηχανία θα χρειαστεί έως και εννέα εβδομάδες για να προσαρμόσει τα εμβόλια και έπειτα θα ξεκινήσει η μαζική παραγωγή τους, με τον πανδημικό ιό να έχει καταφέρει ένα γερό πλήγμα στο τείχος ανοσίας.
«Αυξηση της μεταδοτικότητας σε έναν μήνα»
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, χαρτογραφώντας τα ισχυρά θεμέλια του τείχους ανοσίας αλλά και συνάμα τις ρωγμές σε αυτό, δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει ότι, παρά τη σταθεροποίηση του πανδημικού κύματος και την επιβράδυνση της πίεσης στο ΕΣΥ – που σημειωτέον λειτουργεί ούτως ή άλλως ασθμαίνοντας έπειτα από 20 μήνες στην εμπροσθοφυλακή –, οι σκόπελοι του χειμώνα βρίσκονται μπροστά μας.
«Σε έναν μήνα από τώρα αναμένουμε αύξηση της μεταδοτικότητας και η συμβολή όλων θα είναι κρίσιμη στην αντιμετώπιση αυτής της πιθανής αύξησης της επιδημικότητας» πρόσθεσε με νόημα.
Δίνεται πράσινο φως για τρίτη δόση στους άνω των 60 ετών
Καθώς ξεδιπλώνεται μπροστά μας ένα μωσαϊκό σεναρίων – θετικών και αρνητικών – για την εξέλιξη της πανδημίας, η κυβέρνηση σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα εξετάζει να δρομολογήσει άμεσα τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης σε ευπαθείς ομάδες.
Αναλυτικότερα και παρότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) σε ανακοίνωσή του την περασμένη εβδομάδα αναφέρει πως δεν υπάρχει ανάγκη για τρίτη δόση σε άτομα πλήρως εμβολιασμένα, συστήνοντας στα κράτη να δίνουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό εκείνων που διστάζουν, η επάρκεια εμβολίων στη χώρα μας δημιουργεί συνθήκες για να μπει σε εφαρμογή το «plan Β» ακολουθώντας το γαλλικό μοντέλο.
Μάλιστα και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εκτός από τους ανοσοκατεσταλμένους – πιο συγκεκριμένα στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνονται οι καρκινοπαθείς υπό θεραπεία, οι μεταμοσχευμένοι και οι νεφροπαθείς σε αιμοκάθαρση –, αναμένεται να δοθεί άμεσα το «πράσινο φως» σε ηλικιωμένους και συγκεκριμένα άνω των 60 ετών – αφενός επειδή οι έρευνες δείχνουν ότι η ανοσία στους μεγαλύτερους φθίνει με τον καιρό και αφετέρου καθώς στη «δεξαμενή» της ομάδας αυτής βρίσκεται και η πλειοψηφία των χρονίως πασχόντων και συνεπώς ευάλωτων στον πανδημικό ιό.
Παράλληλα, υπάρχουν σκέψεις το ίδιο να ισχύσει και για τους υγειονομικούς, δηλαδή να λάβουν αναμνηστική δόση μόνο εκείνοι που ανήκουν στις ομάδες κινδύνου.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΒΗΜΑ
Latest News
Βαλτική Θάλασσα: Φρεγάτες και περιπολίες του ΝΑΤΟ
To NATO ξεκινά μια νέα αποστολή για την προστασία των υποθαλάσσιων καλωδίων στην περιοχή
Καραμολέγκος: Άγνωστα τα αίτια της πυρκαγιάς
Η πρώτη ανακοίνωση της εταιρείας μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς στο Κορωπί
ΠΑΣΟΚ: Κατέθεσε τροπολογία για αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας – Τι προβλέπει
Η τροπολογία, που φέρει πρώτη την υπογραφή του προέδρου του κόμματος, Νίκου Ανδρουλάκη κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού
Φωτιά στο εργοστάσιο της Καραμολέγκος: Τι λένε πηγές της εταιρείας στον ΟΤ
Η φωτιά έχει πάρει διαστάσεις και στο σημείο επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις
Χαλάρωση σε ρυθμίσεις για την πράσινη μετάβαση ζητά ο Μητσοτάκης – Επιστολή σε φον ντερ Λάιεν
Για τις τιμές ρεύματος και αερίου που είναι αυξημένες 78% στην Ευρώπη σε σχέση με το 2019 έστειλε επιστολή ο πρωθυπουργός στην πρόεδρο της Κομισιόν
Κακοκαιρία: Δεμένα τα πλοία σε πολλά λιμάνια λόγω των θυελλωδών ανέμων
Κλειστή είναι η γραμμή Αρκίτσα-Αιδηψός, Καβάλα-Πρίνου Θάσου ενώ στη γραμμή Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο από το πλοίο «Άναξ»
Κάτω από το μηδέν η θερμοκρασία – Χιόνια και σε χαμηλό υψόμετρο
Επιμένει η κακοκαιρία με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα και θυελλώδεις άνεμους
«Είμαστε έτοιμη για συνεργασία με τον Τραμπ», διαμηνύει η Γροιλανδία
Ο πρωθυπουργός στη Γροιλανδία έχει υποστηρίξει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία του νησιού από τη Δανία
Έτος διαχείρισης κρίσεων το 2025 για την Ευρώπη - Τι προβλέπει ο Economist
Η ήπειρος βρίσκεται στο πιο ευαίσθητο σημείο της εδώ και δεκαετίες - Υπάρχει ο κίνδυνος διαιρέσεων εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ
Μητσοτάκης από Σ. Αραβία: Ενισχύουμε τη συνεργασία σε ενέργεια, εμπόριο και επενδύσεις
Μητσοτάκης και Μπιν Σαλμάν επιβεβαίωσαν τη μεγάλη αξία που έχει η διμερής συνεργασία Ελλάδας - Σ. Αραβίας στην κρίσιμη αυτή συγκυρία