Βαρύτατες ποινές κατά ιδιωτών ιατρών οι οποίοι παραμένουν ανεμβολίαστοι και πρόστιμο 5.000 ευρώ σε βάρος όσων εκδίδουν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού ή βεβαιώσεις νόσησης από Covid-19, προβλέπει μεταξύ άλλων η τροπολογία του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή.

Επιπλέον, προβλέπονται πρόστιμα και σε βάρος εργοδοτών σε δομές που εξακολουθούν να απασχολούν ανεμβολίαστο υγειονομικό προσωπικό σε δομές υγείας.

Η τροπολογία εντάχθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο: «Ενίσχυση διαφάνειας και λογοδοσίας θεσμικούς φορείς Πολιτείας, αποκατάσταση ακεραιότητας του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας και λοιπές διατάξεις του υπουργείου Εσωτερικών».

Το πρόστιμο για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού

Ειδικότερα, ορίζεται πως όποιος αποπειράται να ή καταφέρνει την έκδοση πιστοποιητικό εμβολιασμού, ενώ δεν έχει στην πραγματικότητα κάνει το εμβόλιο, ή φέρει βεβαίωση νόσησης, ενώ δεν έχει νοσήσει από τον ιό, βρίσκεται αντιμέτωπος με πρόστιμο 5.000 ευρώ, πλην των άλλων κυρώσεων.

Σε υπάλληλο του Δημοσίου οποιοδήποτε άλλο τρίτο, συμμετέχει κατά όποιον τρόπο στις προαναφερθείσες πράξεις, επιβάλλεται -πέρα από τις τυχόν ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις- το διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ για κάθε πράξη.

Ο υπουργός Υγείας είχε προανήγγειλε πως έρχονται βαριές κυρώσεις σε τέτοιες περιπτώσεις, ύστερα και από το περιστατικό που έλαβε χώρα στο Κέντρο Υγείας στον Παλαμά Καρδίτσας, όπου μία διοικητική υπάλληλος βοήθησε τουλάχιστον 33 άτομα να εκδώσουν πλαστικό πιστοποιητικό εμβολιασμού, μέσω εμβολιασμών «μαϊμού».

Αυστηρό το πλαίσιο για ιδιώτες γιατρούς

Επιπλέον, με την ίδια τροπολογία, συγκεκριμενοποιείται το πλαίσιο όσον αφορά στους ιδιώτες γιατρούς που απασχολούνται σε δημόσιες δομές ως ελεύθεροι επαγγελματίες και δεν έχουν εμβολιαστεί, παρά την υποχρεωτικότητα.

Ειδικότερα, βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμο 10.000 ευρώ, για κάθε παράβαση, και έως 50.000. Σε περίπτωση υποτροπής, τότε το πρόστιμο φτάνει τις 20.000 ευρώ, για κάθε παράβαση, και έως τις 200.000.

Στους ελεύθερους επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες υγείας στις ανωτέρω δομές, κατά παράβαση του παρόντος, επιβάλλονται, επιπλέον, οι εξής κυρώσεις:

  • Καταγγέλλεται αυτοδικαίως και αζημίως για το Δημόσιο, από ημερομηνία βεβαίωσης παράβασης, κάθε σύμβαση του επαγγελματία Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία
  • Αναστέλλεται δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του ν. 3892/2010 (Α’ 189)
  • Αναστέλλεται δυνατότητα εκτέλεσης ηλεκτρονικών συνταγών του ν. 3892/2010

Ανώτατη τιμή για τα τεστ

Ακόμη, με την ίδια τροπολογία ορίζεται και η ανώτατη τιμή για τα διαγνωστικά τεστ κοροναϊού.

Για μοριακός έλεγχο (ΡCR) ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας ορίζονται τα 40 ευρώ και ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης δειγματοληψίας τα 20 ευρώ. Ήτοι, σύνολο 60 ευρώ.

Η τιμή των rapid test ορίζεται στα 10 ευρώ, συμπεριλαμβανομένης αυτήν αξίας δειγματοληψίας και της ανάλυσης δείγματος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βαρουφάκης: Σοβαρές καταγγελίες για το αόρατο νήμα που συνδέει τα «ληστρικά ασφάλιστρα υγείας» με το fund CVC
Plus |

«Ληστρικά» ασφάλιστρα υγείας καταγγέλει ο Γιάνης Βαρουφάκης - Πώς συνδέονται με το fund CVC

«Τι νομίζανε ότι είναι η CVC; Φιλανθρωπική εταιρεία που ενδιαφέρεται για την υγεία του λαού;», ρωτά ο Γιάνης Βαρουφάκης, εξαπολύοντας «πυρά» τόσο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο και στο ΠΑΣΟΚ

Λάρισα: Συνεχίζεται το θρίλερ με τον 39χρονο Βασίλη – «Είναι η πιο μυστηριώδης εξαφάνιση των τελευταίων ετών»
Επικαιρότητα |

Λάρισα: Συνεχίζεται το θρίλερ με τον 39χρονο Βασίλη – «Είναι η πιο μυστηριώδης εξαφάνιση των τελευταίων ετών»

Η εξαφάνιση του 39χρονου Βασίλη στη Λάρισα συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία, καθώς συμπληρώθηκαν ήδη 12 ημέρες από τη στιγμή που χάθηκαν τα ίχνη του.