Επιτακτική είναι για τις τράπεζες η ανάγκη αύξησης των χρηματοδοτήσεων, καθώς λόγω των επιτυχημένων κατά τα άλλα κινήσεων εμπροσθοβαρούς εξυγίανσης των ισολογισμών τους, τα υπόλοιπα των δανείων τους μετά από προβλέψεις έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία τρίμηνα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε 15 μήνες (Ιανουάριος 2020 – Ιούνιος 2021) συρρικνώθηκαν κατά 5,9 δισ. ευρώ, πέφτοντας από τα 144 στα 138,1 δισ. ευρώ.
Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η πιστωτική επέκταση στην επιχειρηματική πίστη έτρεξε για πρώτη φορά μετά από χρόνια με πολύ υψηλούς ρυθμούς, μέσω των αναπτυξιακών δράσεων εγγυοδοσίας και επιδότησης τόκων που ενεργοποίησε η Πολιτεία για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.
Πρόκειται για μία τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και το 2022, καθώς είναι προγραμματισμένες οι τελευταίες μεγάλες πωλήσεις / τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων.
Όπως επισημαίνει τραπεζική πηγή, μπορεί οι επισφάλειες να αποτελούν βαρίδι για τον κλάδο, ωστόσο συμμετέχουν σε ένα βαθμό τόσο στα καθαρά έσοδα, όσο και στο ενεργητικό του.
«Κι αν μέχρι στιγμής η επίπτωση στην κερδοφορία δεν είναι σημαντική, καθώς καταγράφηκαν έκτακτες υπεραξίες κατά βάση από ανταλλαγές ελληνικών ομολόγων, τα πράγματα στη συνέχεια θα δυσκολέψουν» αναφέρει το ίδιο στέλεχος.
Τα υπόλοιπα των δανείων μετά από προβλέψεις των τεσσάρων συστημικών ομίλων
Αύξηση εκταμιεύσεων
Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει, «οι συστημικοί όμιλοι καλούνται, παράλληλα με άλλες ενέργειες, να αναλάβουν δράση για την αύξηση των εκταμιεύσεων προς την πραγματική οικονομία, προς ενίσχυση των εσόδων τους».
Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως οι τραπεζικές διοικήσεις έχουν θέσει πολύ υψηλούς στόχους για την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, μέσω των οποίων ο νέος δανεισμός για επενδυτικά σχέδια θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 12 δισ. ευρώ.
Το σχέδιό τους δε, στοχεύει στην προώθηση του μεγαλύτερου μέρους των σχετικών επενδύσεων έως και το 2024, για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αναπλήρωση της αναπόφευκτης, λόγω εξυγίανσης, μείωσης των καθαρών δανειακών υπολοίπων και των εσόδων από τόκους.
Επιπρόσθετα, οι τράπεζες προσβλέπουν σε αύξηση της ζήτησης για δανεισμό και από τα νοικοκυριά, κυρίως μέσω της ανάπτυξης της κτηματαγοράς.
Παρά την ενίσχυση των μεγεθών από το 2018 έως και σήμερα, οι συγκεκριμένες δανειοδοτήσεις δεν έχουν περάσει σε θετικούς ρυθμούς αύξησης. Οι αποπληρωμές δηλαδή παραμένουν υψηλότερες από τις νέες εκταμιεύσεις.
Ενίσχυση μέσω προμηθειών
Σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της οργανικής κερδοφορίας του κλάδου θα παίξουν και τα έσοδα από προμήθειες, τα οποία μπορούν να αυξηθούν μεταξύ άλλων από τις εξής πηγές:
-Από τα έξοδα που χρεώνονται στα δάνεια
-Από την επιβολή νέων προμηθειών σε τραπεζικά προϊόντα και συναλλαγές
-Από την πώληση τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων μέσω των αποκλειστικών συνεργασιών με τρίτες εταιρείες
-Από τη μεταφορά καταθέσεων σε επενδυτικά προγράμματα, καθώς τα επιτόκια στα προϊόντα πρώτης ζήτησης βρίσκονται ουσιαστικά στο 0%
-Από την αύξηση των εκδόσεων ομολογιακών τίτλων, στη διαχείριση των οποίων συμμετέχουν οι τράπεζες
Latest News
Πως θα λειτουργήσουν τα καταστήματα την περίοδο Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς
Το ωράριο που προτείνει για την εορταστική περίοδο ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών
Black Friday με… «εγγύηση χαμηλότερης τιμής» από τα Public
Η νέα υπηρεσία από τα Public που μετατρέπει τις προσφορές σε μια «σίγουρη» αγοραστική εμπειρία
Θεοδωρικάκος: Έλεγχοι σε πάνω από 10.000 κωδικούς και σε περισσότερες από 100 αλυσίδες καταστημάτων
«Μέλημά μας η στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και η προστασία των καταναλωτών«, λέει ο Τάκης Θεοδωρικάκος
ΤΧΣ: Αποεπένδυση από τις συστημικές τράπεζες και βιώσιμη ανάπτυξη τα ορόσημα του 2023
Τι αναφέρουν στελέχη του ΤΧΣ για τη στρατηγική το 2023
Πώς η Φάρμα Κουκάκη κόντρα στο ρεύμα κερδίζει από το γάλα
Ρεκόρ σε πωλήσεις, κέρδη και εξαγωγές το 2023 για τη Φάρμα Κουκάκη – Αύξηση μεριδίων σε 11 κατηγορίες γαλακτοκομικών
Πώς θα αξιοποιήσουν οι τράπεζες τα υψηλά «μαξιλάρια» ρευστότητας
Τι σχεδιάζουν οι τράπεζες για να αυξήσουν το αποτύπωμά τους - Έρχονται κινήσεις επέκτασης εντός και εκτός συνόρων
Ποιες εταιρείες επενδύουν στην απολιγνιτοποίηση - Τα 6 μεγάλα projects
Έργα συνολικού προϋπολογισμού 141,558 εκατ. ευρώ πραγματοποιούνται από 6 μεγάλες εταιρείες στις περιοχές όπου συνέβη η απολιγνιτοποίηση
Νέος γύρος συγκέντρωσης στα σούπερ μάρκετ - Τα χαμηλά κέρδη και τα μέτρα για τις τιμές
Τι «βλέπει» ο Αριστοτέλης Παντελιάδης για τις τιμές στα σούπερ μάρκετ - Γιατί δεν θα επιστρέψουν ποτέ εκεί που ήταν στα προ τριετίας
Restart για την Electrolux με νέα δομή και νέα προϊόντα – Οι στόχοι
Η... 105 ετών Electrolux τον τελευταίο χρόνο ολοκλήρωσε την αναδόμηση και τον προσανατολισμό της - Οι αλλαγές που έγιναν σε επίπεδο ελληνικής αγοράς
Τζαννετάκης (Motor Oil): Μηνύματα για μέρισμα αλλά και για το πλαφόν στα καύσιμα
Τι είπε ο Πέτρος Τζαννετάκης αναπληρωτής CEO της Motor Oil στους αναλυτές για τις επιπτώσεις από την πυρκαγιά στο διυλιστήριο