
Επιτακτική είναι για τις τράπεζες η ανάγκη αύξησης των χρηματοδοτήσεων, καθώς λόγω των επιτυχημένων κατά τα άλλα κινήσεων εμπροσθοβαρούς εξυγίανσης των ισολογισμών τους, τα υπόλοιπα των δανείων τους μετά από προβλέψεις έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία τρίμηνα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε 15 μήνες (Ιανουάριος 2020 – Ιούνιος 2021) συρρικνώθηκαν κατά 5,9 δισ. ευρώ, πέφτοντας από τα 144 στα 138,1 δισ. ευρώ.
Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η πιστωτική επέκταση στην επιχειρηματική πίστη έτρεξε για πρώτη φορά μετά από χρόνια με πολύ υψηλούς ρυθμούς, μέσω των αναπτυξιακών δράσεων εγγυοδοσίας και επιδότησης τόκων που ενεργοποίησε η Πολιτεία για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.
Πρόκειται για μία τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και το 2022, καθώς είναι προγραμματισμένες οι τελευταίες μεγάλες πωλήσεις / τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων.
Όπως επισημαίνει τραπεζική πηγή, μπορεί οι επισφάλειες να αποτελούν βαρίδι για τον κλάδο, ωστόσο συμμετέχουν σε ένα βαθμό τόσο στα καθαρά έσοδα, όσο και στο ενεργητικό του.
«Κι αν μέχρι στιγμής η επίπτωση στην κερδοφορία δεν είναι σημαντική, καθώς καταγράφηκαν έκτακτες υπεραξίες κατά βάση από ανταλλαγές ελληνικών ομολόγων, τα πράγματα στη συνέχεια θα δυσκολέψουν» αναφέρει το ίδιο στέλεχος.
Τα υπόλοιπα των δανείων μετά από προβλέψεις των τεσσάρων συστημικών ομίλων

Σε εκατ. ευρώ
Αύξηση εκταμιεύσεων
Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει, «οι συστημικοί όμιλοι καλούνται, παράλληλα με άλλες ενέργειες, να αναλάβουν δράση για την αύξηση των εκταμιεύσεων προς την πραγματική οικονομία, προς ενίσχυση των εσόδων τους».
Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως οι τραπεζικές διοικήσεις έχουν θέσει πολύ υψηλούς στόχους για την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, μέσω των οποίων ο νέος δανεισμός για επενδυτικά σχέδια θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 12 δισ. ευρώ.
Το σχέδιό τους δε, στοχεύει στην προώθηση του μεγαλύτερου μέρους των σχετικών επενδύσεων έως και το 2024, για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αναπλήρωση της αναπόφευκτης, λόγω εξυγίανσης, μείωσης των καθαρών δανειακών υπολοίπων και των εσόδων από τόκους.
Επιπρόσθετα, οι τράπεζες προσβλέπουν σε αύξηση της ζήτησης για δανεισμό και από τα νοικοκυριά, κυρίως μέσω της ανάπτυξης της κτηματαγοράς.
Παρά την ενίσχυση των μεγεθών από το 2018 έως και σήμερα, οι συγκεκριμένες δανειοδοτήσεις δεν έχουν περάσει σε θετικούς ρυθμούς αύξησης. Οι αποπληρωμές δηλαδή παραμένουν υψηλότερες από τις νέες εκταμιεύσεις.
Ενίσχυση μέσω προμηθειών
Σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της οργανικής κερδοφορίας του κλάδου θα παίξουν και τα έσοδα από προμήθειες, τα οποία μπορούν να αυξηθούν μεταξύ άλλων από τις εξής πηγές:
-Από τα έξοδα που χρεώνονται στα δάνεια
-Από την επιβολή νέων προμηθειών σε τραπεζικά προϊόντα και συναλλαγές
-Από την πώληση τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων μέσω των αποκλειστικών συνεργασιών με τρίτες εταιρείες
-Από τη μεταφορά καταθέσεων σε επενδυτικά προγράμματα, καθώς τα επιτόκια στα προϊόντα πρώτης ζήτησης βρίσκονται ουσιαστικά στο 0%
-Από την αύξηση των εκδόσεων ομολογιακών τίτλων, στη διαχείριση των οποίων συμμετέχουν οι τράπεζες


Latest News

Επί δύο ο τζίρος της Κύκνος σε πέντε χρόνια - Προβληματισμός από τους δασμούς Τραμπ
Στα 39,32 εκατ. ευρώ ο τζίρος της υπεραιωνόβιας βιομηχανίας από το Ναύπλιο παρά την πτώση των εξαγωγών

Με 560 εκατ. η MOH σπάει το ρεκόρ σε επενδύσεις – Χτίζει και τα φωτοβολταϊκά της Unagi
Η Motor Oil ανάμεσα στις επενδύσεις για το 2025 προγραμματίζει την κατασκευή τμήματος φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 1,9 GW που απέκτησε με την εξαγορά του 75% της Unagi

Μείωση 20,4% της καταναλωτικής δαπάνης από το 2008 έως το 2023
Τι αποκαλύπτει η Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου 2024 του ΙΝΕΜΥ – ΕΣΕΕ για την καταναλωτική δαπάνη και τα εισοδήματα

Ελληνική Εριουργία: Η πυρκαγιά στο διατηρητέο στα Άνω Πατήσια και η ιστορία που... αποκάλυψε
Το 1986 ήταν η τελευταία χρονιά λειτουργίας για την Ελληνική Εριουργία - Από τότε οι κτιριακές εγκαταστάσεις έστεκαν αποσβολωμένες στον χρόνο, μέχρι που κάηκαν....

Περνά στην αντεπίθεση η Εθνική - Το σχέδιο για τόνωση εσόδων και ο «ψηφιακός μεσίτης»
Η στρατηγική που ακολουθεί η Εθνική Τράπεζα για να τονώσει τα έσοδα από τόκους αλλά και προμήθειες - Η συνεργασία με Qualco

Motor Oil: Ανθεκτικότητα το 2024 με EBITDA 995 εκατ. – Προτεινόμενο μέρισμα 1,40 ευρώ/μετοχή
Η Motor Oil ανάρτησε τα οικονομικά αποτελέσματα του 2024 – Ανθεκτικότητα παρά τη μείωση των περιθωρίων διύλισης και τη χαμηλότερη παραγωγικότητα λόγω της πυρκαγιάς στο διυλιστήριο

Profile: Αύξηση τζίρου 33% το 2024 και επενδύσεις 100 εκατ. στην τριετία
H Profile είχε τζίρο 40,1 εκατ. το 2024, ενώ το ανεκτέλεστο ανέρχεται σε 130 εκατ ευρώ - Στόχος ο υπερδιπλασιασμός εσόδων στην τριετία

Νικολακόπουλος (Intralot): Δεν μας επηρεάζουν οι εξελίξεις στις ΗΠΑ – Σημαντικές αγορές Κροατία και Τουρκία
O κ. Νικολόπουλος τόνισε ότι δεν υφίσταται κίνδυνος από τη δασμολογική πολιτική Τραμπ καθώς η εταιρεία συμμετέχει μέσω θυγατρικής σε διαγωνισμούς που διενεργούνται από πολιτειακές κυβερνήσεις

Βαριά «καμπάνα» σε εταιρεία της Deutsche Bank για greenwashing
Βαρύ το πρόστιμο για την asset manager της Deutsche Bank μετά από μακροχρόνιες έρευνες από τις αρχές των ΗΠΑ και της Γερμανίας

Στάσιμος ο τζίρος στο εμπόριο εν μέσω αβεβαιότητας - Αγκάθι το κόστος [γραφήματα]
Τα αποτελέσματα της Ετήσιας Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου 2024 για την πορεία που έχει το εμπόριο στη χώρα μας