Εκδόσεις με κυψέλες υδρογόνου για όλα τα μοντέλα επαγγελματικών οχημάτων της σχεδιάζει να αναπτύξει η Hyundai Motor Group μέχρι το τέλος του 2028, εξετάζοντας, παράλληλα, την εισαγωγής κυψελών καυσίμων επόμενης γενιάς το 2023.

Όπως ανακοίνωσε ο νοτιοκορεατικός κολοσσός του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας, σύμφωνα με το CNBC, ο στόχος του είναι να πετύχει μέχρι το 2030 μια τιμή οχημάτων με κυψέλες καυσίμων, συγκρίσιμη προς την τιμή ενός ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου με μπαταρία. Ο στόχος αυτός αφορά τόσο τα επιβατικά όσο και τα επαγγελματικά οχήματα.

Ο όμιλος, με έδρα τη Σεούλ, με δεκαετίες εμπειρίας στον τομέα, έχοντας αναπτύξει το πρώτο ηλεκτρικό όχημα με κυψέλες καυσίμου το 1998, πρόσφατα, το 2020, κυκλοφόρησε το XCIENT Fuel Cell, ένα φορτηγό βαρέως τύπου. Το 2018 κυκλοφόρησε ένα SUV κυψελών καυσίμου, το NEXO.

Σε ό, τι αφορά τις κυψέλες καυσίμου, η Hyundai αναφέρει ότι το σύστημα επόμενης γενιάς θα αφορά εκδόσεις 100 κιλοβάτ και 200 ​​κιλοβάτ, με μειωμένα κόστη περισσότερο από 50% και διπλάσια παραγωγή ισχύος.

Το υδρογόνο, που περιγράφεται από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας ως «ευέλικτη πηγή ενέργειας», έχει ποικίλες εφαρμογές και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τομείς όπως η βιομηχανία και οι μεταφορές.

Δυσκολίες

Ενώ γίνεται πολύς λόγος για τις δυνατότητες των οχημάτων κυψελών καυσίμου υδρογόνου, υπάρχουν ορισμένες δυσκολίες που πρέπει να ξεπεράσει η τεχνολογία για να εξελιχθεί σε αναδειχθεί σε βασική επιλογή για τους οδηγούς.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, για παράδειγμα, έχει αναφέρει μια σειρά από δυσκολίες ως προς αυτό, οι οποίες κυμαίνονται από την ανθεκτικότητα και την αξιοπιστία των κυψελών καυσίμου έως το κόστος του οχήματος. «Η τρέχουσα υποδομή για την παραγωγή και την παροχή υδρογόνου στους καταναλωτές δεν μπορεί ακόμη να υποστηρίξει την ευρεία υιοθέτηση των οχημάτων υδρογόνου (FCV)», προσθέτει.

Στον δρόμο της BMW και άλλων

Πάντως, η Hyundai είναι μία από τις πολλές μεγάλες εταιρείες που προσπαθούν να αναπτύξουν τα FCV.

Τον Ιούνιο, η BMW ανακοίνωσε ότι είχε ξεκινήσει να δοκιμάζει οχήματα που χρησιμοποιούν κινητήρα κυψέλης καυσίμου υδρογόνου.

Περιέγραψε τη συγκεκριμένη τεχνολογία ως «τεχνολογία μακροπρόθεσμης δυνατότητας συμπλήρωσης κινητήρων εσωτερικής καύσης, υβριδικών συστημάτων plug-in και ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία».

Επίσης, τον Ιούνιο, η Jaguar Land Rover ανακοίνωσε ότι εργάζεται για την κατασκευή ενός ηλεκτρικού οχήματος κυψελών καυσίμου υδρογόνου.

Ακόμη, η Toyota και η Honda έχουν μπει στην αγορά κυψελών καυσίμου υδρογόνο, ενώ μικρότερες εταιρείες όπως η Riversimple κινούνται προς αυτό το πεδίο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας

Συνολάκης: Η χώρα μας μπορεί να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες
Green |

Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης

«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»