
Η κλιματική αλλαγή -και ιδιαίτερα η άνοδος των θερμοκρασιών στην Ευρώπη- δημιουργεί τεράστιες προκλήσεις στην επάρκεια τροφίμων και ενέργειας, καθώς και γενικότερες αλλαγές που μπορεί να μην έχουν επιστροφή για το κλίμα, όπως προειδοποιεί νέα μελέτη.
Οι Ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένων και των Μεσογειακών όπως η Ελλάδα, αλλά και η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία, οδεύουν προς το να βρεθούν να αντιμετωπίζουν μεγάλες ξηρασίες δύο φορές πιο συχνά στις επόμενες δεκαετίες, εάν δεν μειωθούν οι εκπομπές ρύπων και όσο αλλάζει το μοντέλο των βροχοπτώσεων.
Η μεγαλύτερη μάλιστα ξηρασία στην Ευρώπη -από το Βορρά μέχρι το Νότο και από την Ανατολή μέχρι τη Δύση- θα θέσει σε κίνδυνο την αγροτική παραγωγή, την παραγωγή ενέργειας από υδροηλεκτρικά εργοστάσια και τις μεταφορές σε όσες χώρες έχουν μεγάλα ποτάμια προκαλώντας σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έκθεσης που δημοσιεύτηκε στην έκδοση Journals in Water, την οποία παρουσίασε το Bloomberg.
Ξεχωριστή έρευνα που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα στον ιστότοπο του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποδηλώνει επίσης ότι οι ετήσιες ζημιές από ξηρασία θα μπορούσαν να αυξηθούν σε 65 δισεκατομμύρια ευρώ από περίπου 9 δισεκατομμύρια ευρώ σήμερα. Οι συντάκτες και των δύο εκθέσεων ζητούν την ταχεία ανάληψη πολιτικής δράσης για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.
Η ξηρασία, που προκαλείται από όλο και πιο συχνό παρατεταμένο έλλειμμα βροχοπτώσεων, ενέχει τον κίνδυνο σοβαρών οικονομικών και οικολογικών συνεπειών για τις πληγείσες κοινωνίες, αναφέρεται σχετικά στην έκθεση στο Journals in Water.
Η εμφάνιση αυτού του σημαντικού κινδύνου αναμένεται να αυξηθεί έντονα σε πολλές περιοχές λόγω της κλιματικής αλλαγής, ωστόσο, υπόκειται επίσης σε υψηλές κλιματικές μεταβολές στο εσωτερικό των χωρών αυτών. Αυτό απαιτεί επιστημονική αξιολόγηση των κλιματικών τάσεων και των σημείων όπου παρατηρούνται οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι, προτείνουν οι συντάκτες της έκθεσης.
Ειδική ανάλυση που έχει γίνει, αποκαλύπτει μια μεγάλη εσωτερική μεταβλητότητα της ξηρασίας στην Ευρώπη, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Λαμβάνοντας υπόψη την υψηλή εσωτερική μεταβλητότητα, «τα αποτελέσματά δείχνουν μια σαφή συνολική αύξηση της διάρκειας, του αριθμού και της έντασης των ξηρασιών προς τον μακρινό μελλοντικό ορίζοντα.
»Επιπλέον, διαπιστώνουμε μια ισχυρή εποχιακή απόκλιση με σαφή αύξηση των καλοκαιρινών ξηρασιών και μείωση των χειμερινών ξηρασιών στις περισσότερες περιοχές.
»Ακόμη, το ποσοστό των καλοκαιρινών ξηρασιών που ακολουθούνται από υγρούς χειμώνες αυξάνεται σε όλες τις περιοχές εκτός από την Ιβηρική Χερσόνησο. Λόγω των ιδιαίτερα σοβαρών τάσεων ξηρασίας, οι Άλπεις, η Μεσόγειος, η Γαλλία και η Ιβηρική Χερσόνησος προτείνεται να θεωρηθούν ως κεντρικά σημεία (εκδήλωσης) ξηρασίας», προειδοποιούν.
«Βρίσκουμε μια σαφή τάση προς περισσότερες, μεγαλύτερες και πιο έντονες καλοκαιρινές ξηρασίες, όσον αφορά το έλλειμμα βροχοπτώσεων, προς το τέλος του αιώνα», ανέφερε η Magdalena Mittermeier, από το Πανεπιστήμιο Ludwig Maximilian στο Μόναχο, που είναι επικεφαλής συντάκτης της έκθεσης. Η έρευνα της ομάδας της λαμβάνει ως θεώρημα ότι οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες θα αυξηθούν κατά 3,7 βαθμούς Κελσίου έως το 2100. Πρόκειται για την υψηλότερη άνοδο θερμοκρασίας που θα αντιμετωπίσει η Γη υπό τις τρέχουσες συνθήκες.
Οι επιστήμονες έχουν προβλέψει εδώ και καιρό ότι οι περιοχές της Μεσογείου και της Ιβηρικής Χερσονήσου θα αντιμετωπίσουν θερμότερες και ξηρότερες συνθήκες. Η έρευνα, όμως, δείχνει επίσης, ότι η συχνότητα ξηρασίας θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 50% στις Άλπεις, τη Γαλλία και την Ανατολική Ευρώπη.
Οι εποχιακές βροχοπτώσεις θα μπορούσαν επίσης να αλλάξουν, με περισσότερες χειμερινές βροχοπτώσεις και πιο ξηρά καλοκαίρια.


Latest News

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X