H επίδοση της ελληνικής οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους υπήρξε εντυπωσιακή, πέραν πάσης προσδοκίας.
Ούτε ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δεν περίμενε την εκτίναξη της ανάπτυξης κατά 16,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020. Ο ίδιος, συντηρητικός και επιφυλακτικός όπως είναι στις προγνώσεις του, υπολόγιζε ένα ριμπάουντ μεταξύ 12-14%, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ανέμενε τη συγκεκριμένη επίδοση.
Επίσης, υπέθετε ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης θα ξεπερνούσε μεν το 4%, αλλά δεν πίστευε τις εκτιμήσεις διεθνών και εγχώριων αναλυτών που προέβλεπαν ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης από 5,5% έως 6%.
Οι πρόδρομοι δείκτες
Ωστόσο, ειδικώς στις τράπεζες, υπήρχαν πρόδρομοι δείκτες που επέτρεπαν καλύτερες προβλέψεις από αυτές που υιοθετούσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ιδιατέρως η αυξημένη κατανάλωση πρόδιδε καλύτερη επίδοση της οικονομίας.
Πράγμα που επιβεβαιώθηκε καθώς το 70% της οικονομικής επίδοσης του δευτέρου τριμήνου αποδίδεται στην αυξημένη κατανάλωση, εγχώρια και εισαγόμενη, που ήλθε ως αποτέλεσμα της λαχτάρας των πολιτών, Ελλήνων και Ευρωπαίων, να ξεφύγουν από τους περιορισμούς της πανδημίας, να εξέλθουν των οικιών, να ταξιδέψουν και να ξοδέψουν.
Επίσης αξιομνημόνευτο είναι και το γεγονός ότι η επίδοση του 16,2% στηρίζεται και κατά 30% στις εξαγωγές, στη μεταποίηση και στις επενδύσεις, κυρίως στον χώρο των κατασκευών, πράγμα που ενισχύει τις προσδοκίες για τη συνέχεια.
Νέες ευχάριστες εκπλήξεις προσεχώς
Οι οικονομικοί αναλυτές των τραπεζών δεν κρύβουν ότι και το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους επιφυλλάσσει εκπλήξεις.
Συγκεκριμένα εκτιμάται ότι η ανάπτυξη στο τρέχον τρίτο τρίμηνο θα κινηθεί και πάλι σε επίπεδα υψηλότερα του 10%, επιτρέποντας εκτιμήσεις για ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης μεταξύ 6% και 7%!!
Ενισχύονται δε οι εκτιμήσεις αυτές και από το γεγονός ότι υπάρχουν ενδείξεις επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου τον Οκτώβριο, αλλά και από την πεποίθηση που επικρατεί στους οικονομικούς αναλυτές ότι η οικονομία έχει αποκτήσει, προϊόντος του χρόνου, την ικανότητα να ξεπερνά τους όποιους περιορισμούς και αβεβαιότητες της πανδημίας. Η Τράπεζα της Ελλάδος στηριζόμενη σε νεότερα στοιχεία από τον τουριστικό τομέα αισιοδοξεί ότι το οικονομικό αποτέλεσμα του τουρισμού θα είναι ισχυρότερο των προβλέψεων καθώς διαπιστώνει ότι τα έσοδα προηγούνται των αφίξεων. Και αυτό γιατί διαπιστώνεται ότι η μέση δαπάνη των τουριστών φέτος είναι υψηλότερη εκείνης του 2019.
Οι οίκοι αξιολόγησης
Η όλη κατάσταση ενισχύεται επίσης απο το γεγονός οτι τα ταμειακά διαθέσιμα ξεπέρασαν τα 40 δισ. ευρώ και από τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που επιβεβαιώνει ότι το ύψος των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα περιορίστηκε στα 30 δισ. ευρώ. Το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας θα επηρεάσουν την κρίση των οίκων αξιολόγησης. Αν δηλαδή θα επισπεύσουν τις αναβαθμίσεις και επιτρέψουν στη χώρα μας να αποκτήσει ξανά την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα νωρίτερα από το 2023.
Σιγή ασυρμάτου
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αξιολογεί την απρόσμενη επίδοση της οικονομίας, αλλά αποφεύγει τις δεσμεύσεις. Πιθανώς θέλει να αποφύγει την ανάπτυξη ενδεχόμενων διεκδικήσεων ή ακόμη θέλει να προσφέρει πλεονέκτημα αξιοποίησης των θετικών οικονομικών εξελίξεων στον πρωθυπουργό ενόψει των εξαγγελιών του στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια των εγκαινίων της Διεθνούς Εκθεσης. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει επιβάλει σιγή ασυρμάτου στους υπουργούς. Απαντες αποφεύγουν αναφορές σε μέτρα και πολιτικές δηλώνοντας ευθέως ότι δεν θέλουν να προκαταλάβουν τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις.
Οπως και να έχει συνολικά το οικονομικό περιβάλλον φαντάζει σημαντικά βελτιωμένο και ικανό να δημιουργήσει ατμόσφαιρα ταχείας ανάκαμψης και απελευθέρωσης από τη μακρά κρίση που την καταδιώκει.
Latest News
Πάνω από 3 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου προς την αγορά
Οι περισσότερες οφειλές αφορούν τον τομέα της υγείας καθώς το συνολικό ποσό των ανείσπρακτων οφειλών των νοσοκομείων ανήλθε σε 1,16 δισ. ευρώ και του ΕΟΠΥΥ στα 208 εκατ. ευρώ
Ουραγός η Ελλάδα στο ελεύθερο εμπόριο – Η μελέτη του ΚΕΦΙΜ
Οι χώρες με την καλύτερη επίδοση στην ΕΕ είναι η Ολλανδία και η Μάλτα, ενώ χαμηλότερα από την Ελλάδα βρίσκονται η Κροατία, η Σλοβενία, η Πολωνία, και η Βουλγαρία.
Οι top περιοχές στην Ελλάδα για «πλούσια πορτοφόλια» [πίνακες]
Τι δείχνουν τα στοιχεία του οίκου Greece Sotheby's International Realty για τα ακίνητα στην Ελλάδα
Ανακαίνιση κατοικιών με επιδότηση έως 8.100 ευρώ - Οι προϋποθέσεις
Ανοίγει στις 21 Φεβρουαρίου η πλατφόρμα του «Ανακαινίζω - Νοικιάζω» - Οι τέσσερις αλλαγές που δίνουν μεγαλύτερη επιδότηση σε περισσότερους δικαιούχους
Wood: Η Ελλάδα συνεχίζει να αναπτύσσεται, αλλά… υπάρχουν «αγκάθια»
Οι δαπάνες των νοικοκυριών υστερούν σε σχέση με αυτό που θα περιμέναμε να δούμε, επισημαίνει η Wood
Αλμα 5,8% στην βιομηχανική παραγωγή τον Δεκέμβριο - Τι δείχνουν τα στοιχεία
Ποιος κλάδος καταγράφει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση σύμφωνα με τα στοιχεία
Συνεργασία της EY Ελλάδος και του Τμήματος Στατιστικής του ΟΠΑ
Οι δύο οργανισμοί, μέσω του πενταετούς μνημονίου συνεργασίας, εκφράζουν την πρόθεσή τους να ενισχύσουν την ήδη εκτεταμένη συνεργασία τους, καθώς και να συντονίσουν τη δράση τους σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος,
ManpowerGroup: Οι παγκόσμιες τάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον της απασχόλησης το 2025
Ποιες τάσεις διαμορφώνουν τον κόσμο της απασχόλησης
Με «σπασμένα φρένα» οι τιμές στα ενοίκια - Οι πέντε περιοχές - «φωτιά» [πίνακες]
Κατακόρυφα έχουν ανέβει οι τιμές στα ενοίκια - «Άπιαστο όνειρο» αποτελεί η αναζήτηση κατάλληλου και προσιτού ακινήτου
Σκυλακάκης για αυθαίρετα στη Μύκονο: Δεν γίνεται αυτή η αυθαιρεσία της «βουλιμίας» να συνεχιστεί
Τι είπε ο Θόδωρος Σκυλακάκης για τα κτίρια που βρίσκονται πάνω στο λεγόμενο «φρύδι» της Σαντορίνης