To επικίνδυνο στοίχημα του Ελ Σαλβαδόρ με το bitcoin
Η υιοθέτηση κρυπτονομισμάτων ως νόμιμου χρήματος θέτει σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα και τα προσωπικά οικονομικά
Είναι cool να υιοθετούμε το κρυπτονόμισμα ως νόμιμο χρήμα; Το Ελ Σαλβαδόρ έτσι πιστεύει. Την Τρίτη, το μικρό έθνος της Κεντρικής Αμερικής έγινε το πρώτο στον κόσμο που υιοθέτησε το bitcoin ως επίσημο νόμισμα. Οι φόροι ενδέχεται να πληρώνονται στο κρυπτονόμισμα και οι έμποροι πρέπει να το αποδεχτούν μαζί με το δολάριο ΗΠΑ, το εθνικό νόμισμα από το 2001, εάν διαθέτουν την τεχνολογία.
Ένα δίκτυο διανομής μετρητών θα επιτρέψει στους χρήστες να μετατρέψουν το bitcoin σε δολάρια χωρίς προμήθεια, υποστηριζόμενο από κρατικό ταμείο 150 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι πολίτες της χώρας θα λάβουν δωρεάν $ 30 σε ένα ψηφιακό πορτοφόλι που ονομάζεται Chivo – “cool” στην τοπική αργκό.
Ο Ναγίμπ Μπουκέλε, ο αυταρχικός πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, πιστεύει ότι η κίνηση θα προωθήσει ξένες επενδύσεις και θα καταστήσει φθηνότερο για τους ομογενείς στο εξωτερικό να στέλνουν εμβάσματα δισεκατομμυρίων δολαρίων στη πατρίδα τους. Η βιασύνη του έργου είναι αξιοσημείωτη. Ο Μπουκέλε ανακοίνωσε το σχέδιο στις αρχές Ιουνίου. Τρεις ημέρες αργότερα, οι υποστηρικτές του στο Κογκρέσο ψήφισαν έναν σύντομο νόμο αργά το βράδυ που επέτρεπε την υιοθέτηση του bitcoin μέσα σε 90 ημέρες.
Οι λάτρεις των κρυπτονομισμάτων είναι ενθουσιασμένοι από την τόλμη του Μπουκέλε. Μια εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καλεί τους υποστηρικτές να αγοράσουν μαζικά 30 δολάρια σε bitcoin για να υποστηρίξουν την κίνηση του Ελ Σαλβαδόρ. Οι ενισχυτές Bitcoin ελπίζουν ότι άλλες αναπτυσσόμενες χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του Μπουκέλε.
Οι πολίτες του Ελ Σαλβαδόρ είναι λιγότερο ενθουσιασμένοι. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια σαφή πλειοψηφία ενάντια στην ιδέα. Αυτό μπορεί να αντικατοπτρίζει έναν φόβο για το άγνωστο: λιγότερο από το 5 % καταλαβαίνει το bitcoin, σύμφωνα με μια έρευνα. Αλλά οι πολίτες ανησυχούν επίσης για την πληρωμή σε ένα νόμισμα του οποίου η αξία κυμάνθηκε μεταξύ $ 10.000 και $ 63.000 το τελευταίο έτος.
Η διεθνής οικονομική κοινότητα αντιτίθεται στο σχέδιο. Το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει κατά της υιοθέτησης κρυπτονομισμάτων ως νόμιμου χρήματος, επικαλούμενο κινδύνους για τη μακροοικονομική σταθερότητα, την οικονομική ακεραιότητα, την προστασία των καταναλωτών και το περιβάλλον (η δημιουργία bitcoin καταναλώνει μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας).
Η Παγκόσμια Τράπεζα απέρριψε ένα αίτημα για βοήθεια στο Ελ Σαλβαδόρ για το bitcoin. Ο οίκος Moody’s υποβάθμισε το χρέος της χώρας σε σκουπίδια. Η απόδοση του μακροχρόνιου κρατικού χρέους του Σαλβαδόρ αυξήθηκε σχεδόν στο 11 % τον περασμένο μήνα, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για την κίνηση.
Η κίνηση του Ελ Σαλβαδόρ φαίνεται περίεργη επειδή η χώρα δεν υφίσταται καμία από τις αναταράξεις στο νόμισμα που αναφέρθηκαν από τους οπαδούς των κρυπτονομισμάτων ως λόγο απομάκρυνσης από τα παραστατικά νομίσματα. Το ακριβώς αντίθετο: το κράτος της Κεντρικής Αμερικής απολαμβάνει χαμηλό πληθωρισμό και οικονομική σταθερότητα από την εποχή της υιοθέτησης του δολαρίου ΗΠΑ πριν από 20 χρόνια.
Η χρηματοοικονομική ενσωμάτωση, ένα όφελος που διαφήμισε συχνά το bitcoin, σίγουρα εξυπηρετείται καλύτερα με την ενθάρρυνση νεοφυών τραπεζών fintech. Ο πολλαπλασιασμός τους σε όλη τη Λατινική Αμερική βοηθά όσους στερούνται τραπεζικής πρόσβασης να βρουν χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και μειώνει το κόστος της μεταφοράς χρημάτων, χωρίς κανέναν από τους κινδύνους – ή τη ρύπανση – που δημιουργεί το κρυπτονόμισμα.
Οι επικριτές του Μπουκέλε υποπτεύονται άλλα κίνητρα. Ο «χιπστερικός» ενθουσιασμός του 40χρονου ηγέτη για το bitcoin είναι ένας χρήσιμος αντιπερισπασμός από τις πρόσφατα καταδικασμένες κινήσεις για την προσφυγή στο ανώτατο δικαστήριο και την εξασφάλιση μιας απόφασης που του επιτρέπει να διεκδικήσει μια δεύτερη συνεχόμενη θητεία το 2024.
Το bitcoin μπορεί επίσης να είναι ένα «δούρειος ίππος» που υποκρύπτει ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για την αντικατάσταση του δολαρίου ΗΠΑ με ένα τοπικό σταθερό stablecoin, ένα κρυπτονόμισμα του οποίου η αξία υποστηρίζεται από ένα εξωτερικό περιουσιακό στοιχείο.
Όποια κι αν είναι τα κίνητρα του Μπουκέλε, είναι δύσκολο να δούμε το πείραμα να τελειώνει καλά. Η βιαστική υιοθέτηση του bitcoin από το Ελ Σαλβαδόρ είναι γεμάτη κινδύνους και οι απλοί πολίτες είναι πιθανό να πληρώσουν ένα βαρύ τίμημα για το στοίχημα του προέδρου τους. Αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με την καινοτομία: τα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας, για παράδειγμα, υπόσχονται πολλά αν εφαρμοστούν προσεκτικά. Αλλά το bitcoin δεν είναι το ίδιο cool όσο το νόμιμο χρήμα που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση.
Πέντε «καυτές πατάτες» για τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ
Η νέα κυβέρνηση πρέπει να βρει έναν τρόπο να διατηρήσει την ανάπτυξη ενώ θα επανατοποθετήσει την οικονομία
Η επομένη των εκλογών στις ΗΠΑ και ο αλγόριθμος του Μασκ
Μια ιστορικά σφιχτή προεδρική κούρσα μπορεί να μην τελειώσει τη νύχτα - και θα μπορούσαν να ακολουθήσουν πολλαπλές κρίσεις
Η Adidas ξεπερνά τη Nike - Και η επιστροφή της έχει εμπόδια
Το ερώτημα πλέον δεν είναι πόσο γρήγορα μπορεί να ανακάμψει η Adidas, αλλά πόσο καιρό μπορεί να διατηρήσει τη δυναμική της
Η εταιρική Γερμανία πωλείται
Οι γερμανικές εταιρείες έχουν γίνει σχετικά μικρές και σχετικά φθηνές
Αν είσαι τόσο χαρούμενος, γιατί αγοράζεις τόσο χρυσό;
Το ράλι που δεν θα σταματήσει
Ο Ντίμον ξαναγράφει τους νόμους της οικονομίας - Το χρυσό του άγγιγμα στη JP Morgan
Η τεχνολογία, οι κανονισμοί και η αδράνεια των πελατών έχουν αλλάξει τους κανόνες