
Σε 29 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό πλεόνασμα της ΕΕ στις συναλλαγές με τρίτες χώρες το δεύτερο τρίμηνο του 2021, έναντι 46 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat.
Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στο γεγονός ότι οι εξαγωγές αγαθών της ΕΕ σε χώρες εκτός ΕΕ το φετινό δεύτερο τρίμηνο του 2021 ήταν ελαφρώς περισσότερες από τις αντίστοιχες του πρώτου τριμήνου του 2019, ωστόσο, η αξία των εισαγωγών παρουσίασε ισχυρότερη ανάκαμψη.
Υπενθυμίζεται ότι η πανδημία COVID-19 οδήγησε σε ισχυρή πτώση του διεθνούς εμπορίου αγαθών το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Από τότε σημειώθηκε μερική ανάκαμψη, επισημαίνει η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία.
Διευκρινίζεται, ακόμη, ότι το πρώτο τρίμηνο του 2021, η αξία των εξαγωγών σχεδόν επανήλθε στο επίπεδο που ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2019. Η βραδύτερη ανάκαμψη της αξίας των εισαγωγών είχε ως αποτέλεσμα το εμπορικό πλεόνασμα να αυξηθεί από 46 δισεκατομμύρια ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2019 σε 62 δισεκατομμύρια ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2021.
Μεγαλύτερος εταίρος η Κίνα
Το δεύτερο τρίμηνο του 2021, μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ στις εμπορευματικές συναλλαγές αναδείχθηκε η Κίνα, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ.
Για την ακρίβεια, μεταξύ του πρώτου τριμήνου του 2019 και του δεύτερου τριμήνου του 2021, το μερίδιο των εισαγωγών από την Κίνα αυξήθηκε κατά 4,0 ποσοστιαίες μονάδες.
Το μερίδιο των εισαγωγών από την Ελβετία σημείωσε επίσης αύξηση 0,7 ποσοστιαία μονάδα.
Την ίδια περίοδο, οι εισαγωγές από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκαν κατά 3,4 ποσοστιαίες μονάδες, 1,1 ποσοστιαία μονάδα και 1,0 ποσοστιαία μονάδα, αντίστοιχα.
Η πανδημία COVID-19, και στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου επιπλέον το Brexit, ήταν οι κύριοι παράγοντες που συνέβαλαν σε αυτές τις μετατοπίσεις.
Την ίδια περίοδο, το μερίδιο της Κίνας στις εξαγωγές αγαθών της ΕΕ αυξήθηκε κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα, ενώ εκείνο του Ηνωμένου Βασιλείου μειώθηκε κατά 3,2 μονάδες.
Τα μερίδια της Ρωσίας, της Ελβετίας και των Ηνωμένων Πολιτειών αυξήθηκαν όλα κατά λιγότερο από 0,6 ποσοστιαία μονάδα.


Latest News

Το μοιραίο λάθος που στοίχισε το «κεφάλι» του CEO στην αλυσίδα fast fashion Primark
Η αλυσίδα fast fashion Primark έχει πάνω από 450 καταστήματα σε 17 χώρες σε όλη την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες
![Πληθωρισμός: Στο 3,1% διαμορφώθηκε στην Ελλάδα τον Μάρτιο – Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/inflation-600x352.png)
Άνοδος στο 3,1% για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα - Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]
Πληθωρισμός: Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat - Η χώρα μας σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδο σε μηνιαίο επίπεδο (+1,8)

Αίτηση πτώχευση κατέθεσε η θρυλική αλυσίδα Hooters - Η λύση που αναζητά
Στην αίτησή της Hooters για πτώχευση ανέφερονται περιουσιακά στοιχεία ύψους 50 έως 100 εκατομμυρίων δολαρίων και υποχρεώσεις στο ίδιο εύρος
![Δασμοί Τραμπ: Οι αμερικανικές μετοχές σημειώνουν το χειρότερο τρίμηνο από το 2022 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_TRUMP_world_stocks_2025-600x352.png)
Πώς οι δασμοί Τραμπ «βυθίζουν» τις αμερικάνικες μετοχές [γράφημα]
Καθώς οι τράπεζες της Wall Street και οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι δασμοί του Τραμπ προς τους εμπορικούς εταίρους θα επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη

Κοιτάει μπροστά αλλά δεν ξεχνά το παρελθόν - Η ανατροπή της Gap και το μυστικό για έσοδα
«Μόνο εάν οι μάρκες είναι επίκαιρες, μπορούν να προχωρήσουν σε πωλήσεις», υπογράμμισεο CEO της Gap - Η παρουσία της στην ελληνική αγορά μέχρι το 2028

Οι Big Tobacco πολιορκούν τον Τραμπ - Τι ζητούν για τους κινέζους ανταγωνιστές τους
Οι μεγάλες εταιρείες καπνού και ατμικών ειδών - Big Tobacco- θέλουν η διαδικασία έγκρισης του FDA να είναι ταχύτερη και σαφέστερη

Πόσο μπορεί να εμπιστεύεται η Γερμανία τις ΗΠΑ; - Τα αποθέματα χρυσού στη Ν. Υόρκη
Η ιδέα ότι μπορεί να μην είναι ασφαλείς θα θεωρούνταν γελοία από το 1945... μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες

Γιατί η «συμφωνία του αιώνα» για την UBS αρχίζει να...τρίζει
Η ενσωμάτωση της Credit Suisse από την τράπεζα UBS δείχνει να πηγαίνει καλά - Όλα τα υπόλοιπα δείχνουν να αποτελούν το πρόβλημα

Οι ΗΠΑ σαμποτάρουν συστηματικά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου
Η Ουάσιγκτον χρωστά τις εισφορές της για το 2024 και το 2025 στο διεθνή οργανισμό

Αγοράζουν... καναδικά - Στραπάτσο αμερικανικών εταιρειών μετά τους δασμούς
Το κίνημα «Αγοράστε από τον Καναδά» προκαλεί τριγμούς και μεγάλη ανησυχία στους CEO καταναλωτικών εταιρειών με έδρα τις ΗΠΑ