Αρκετά… φτερά θα κοστίσει στα περιστέρια η διαφαινόμενη, σκληρή αναμέτρηση τους με τα γεράκια, στο πλαίσιο της αυριανής συνεδρίασης του συμβουλίου της ΕΚΤ. Όμως, οι αγορές φαίνεται να έχουν προεξοφλήσει πως μια πιθανή, μικρή μείωση της μηνιαίας αγοράς ομολόγων θα αποτελέσει περισσότερο μια κίνηση τακτικής από την πλευρά των μετριοπαθών παρά μια καθαρή νίκη των σκληροπυρηνικών.
Η ουσία είναι πως τόσο εντός όσο και εκτός της τράπεζας, οι περισσότεροι δείχνουν να συμφωνούν πως η σταθερότητα που παρουσιάζει η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης σαφώς αφήνει περιθώρια για μια υποχώρηση των μέτρων νομισματικής στήριξης. Όμως, η υψηλή αβεβαιότητα που δημιουργεί η αναζωπύρωση της πανδημίας καθιστά μονόδρομο την υιοθέτηση μικρών και προσεκτικών βημάτων.
Αναπροσαρμογή που δεν λέγεται tapering
Δεν είναι τυχαίο πως πολλοί αναλυτές αποφεύγουν ακόμη και να χρησιμοποιήσουν τον προσφιλή όρο του tapering. Και αυτό διότι οι προβλέψεις κάνουν λόγο για αναπροσαρμογή της μηνιαίας αγοράς ομολόγων από τα περίπου 80 δισ. δολάρια το μήνα που είχαν αυξηθεί, με απόφαση του συμβουλίου από το Μάρτιο, και πάλι γύρω στα 70 με 60 δισ. ευρώ.
Ήδη τα επίσημα στοιχεία του προγράμματος για τον Αύγουστο, όπως ανακοινώθηκαν πρόσφατα από την ίδια την ΕΚΤ, δείχνουν πως οι αγορές ομολόγων και αξιών από την Τράπεζα διαμορφώθηκαν για το μήνα στα 65 δισ. ευρώ, χωρίς καν να υπάρχει επίσημη απόφαση για μείωση ή συζήτηση περί… tapering!
Προφανώς πρόκειται πρακτικά για μείωση, αλλά για μείωση επί της αύξησης που το συμβούλιο είχε αποφασίσει πριν λίγους μήνες, επαναφέροντας τις μηνιαίες αγορές περίπου στα επίπεδα που βρίσκονταν στις αρχές της χρονιάς. Επομένως είναι θέμα ερμηνείας το αν θέλει να δει κανείς το ποτήρι… μισογεμάτο ή μισοάδειο.
To… μπαλάκι στα χέρια της Λαγκάρντ
Για την ώρα, οι περισσότεροι αναλυτές δείχνουν να προτιμούν το πρώτο. Και θεωρούν βέβαιο πως η… βασίλισσα των περιστεριών, Κριστίν Λαγκάρντ, θα κάνει ότι μπορεί και θα πει ότι μπορεί, στις δηλώσεις της μετά το συμβούλιο, για να πείσει τις αγορές πως ουσιαστικά η ΕΚΤ δεν έχει αλλάξει ρότα, ούτε προσανατολίζεται στην πρόωρη λήξη του προγράμματος PEPP, καθώς επισήμως το πρόγραμμα των 1,85 τρισ. ευρώ πρόκειται να λήξει στα τέλη Μαρτίου του 2022. Όμως, το πώς θα το ερμηνεύσουν οι αγορές προφανώς θα φανεί εκ του αποτελέσματος…
«Η Κριστίν Λαγκάρντ καλείται να βρει τις κατάλληλες απαντήσεις για να καθησυχάσει τις αγορές πως η (ποσοτική χαλάρωση) δεν θα ολοκληρωθεί νωρίτερα από το αναμενόμενο» σχολιάζουν χαρακτηριστικά σε σημείωμα τους, οι οικονομολόγοι της Bank of America, εκτιμώντας πως πολλά θα κριθούν από την ικανότητα της Γαλλίδας να επικοινωνήσει στο κοινό και τις αγορές την απόφαση του συμβούλιου με τρόπο που θα κατευνάσει τους φόβους τους.
Αναθεώρηση των προβλέψεων;
Σε κάθε περίπτωση τα γεράκια του συμβουλίου, όπως ο Γερμανός Γενς Βάιντμαν και ο Αυστριακός Ρόμπερτ Χόλτσμαν –ο οποίος προ ημερών επανήλθε στο ζήτημα του tapering προτάσσοντας την αύξηση του πληθωρισμού- θα πρέπει να αρκεστούν στη… μείωση της αύξησης και τη διαβεβαίωση της πλειοψηφίας πως η διόγκωση των πληθωριστικών πιέσεων αποτελεί προσωρινό φαινόμενο.
Θυμίζουμε, πάντως, πως ο πληθωρισμός τον Αύγουστο στην Ευρωζώνη «χτύπησε» υψηλό δεκαετίας στο 3%, ενώ το ΑΕΠ δευτέρου τριμήνου ενισχύθηκε πάνω από το αναμενόμενο κατά 2,2% σε τριμηνιαία βάση και κατά 14,3% σε ετήσια βάση παραπέμποντας σε σταθερή πορεία ανάκαμψης των οικονομιών της περιοχής.
Οι αγορές περιμένουν να διαπιστώσουν αν, υπό το φως των νέων στοιχείων, η ΕΚΤ προχωρήσει σε αναθεώρηση των προβλέψεων της, όπως άφησε να εννοηθεί σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος Λουίς ντε Γκουίντος, όμως η πλειοψηφία των αναλυτών αμφιβάλει προτάσσοντας ανασχετικούς παράγοντες, όπως η επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα, τα σοβαρά προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και το διαφαινόμενο αμερικανικό tapering από τη Fed.
Άλλωστε, όπως σχολίασε και σε δηλώσεις του νωρίτερα ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ οι πληθωριστικές πιέσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη δεν μπορούν να συγκριθούν, άρα η ΕΚΤ δεν έχει λόγο να ακολουθήσει το παράδειγμα της Fed, που όλα δείχνουν πως οδεύει προς έγκριση της έναρξης του tapering στο συμβούλιο, στις 21-22 Σεπτεμβρίου.
Latest News
«Καμπανάκι» από την Λαγκάρντ - Επείγουσα ανάγκη η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών στην ΕΕ
Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι η αδράνεια της Ευρώπης της έχει κοστίσει πολύτιμο χρόνο - Ο ρόλος των αποταμιεύσεων και της ΕΤΕπ
Παραιτείται ο CEO της Northvolt μετά το αίτημα για προστασία από πτώχευση
Η Northvolt κατέθεσε χθες αίτηση για προστασία υπό το κεφάλαιο 11 στις Ηνωμένες Πολιτείες - Πώς θα γίνει η χρηματοδότηση
«Καμπάνα» 179 εκατ. στη Ryanair και σε άλλες 4 αεροπορικές για καταχρηστικές χρεώσεις
H Ισπανία είχε ξεκινήσει έλεγχο πριν από περίπου ένα χρόνο απειλώντας τις εταιρείες με ισχυρές κυρώσεις
Υπαρξιακή απειλή για τις παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες στην Κίνα - Τι λένε αναλυτές
Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι ίσως ήδη πολύ αργά για τις ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες στην Κίνα
Ποιον ετοιμάζει ο Τραμπ για τη Fed μέσω.... υπουργείου Οικονομικών
Ο Τραμπ θεωρούσε τον Γουόρς υποψήφιο για επικεφαλής της Fed και στην πρώτη θητεία του
Πώς η Πορτογαλία επιδιώκει να γίνει «φορολογικός παράδεισος» για νέους
Σχέδιο να σταματήσει στην Πορτογαλία το brain drain, με φοροαπαλλαγές τα πρώτα 10 χρόνια της σταδιοδρομίας – Μηδέν φόρος για κάτω των 35 ετών το πρώτο έτος
Η Gen Z «ερωτεύτηκε» τη δουλειά στο Δημόσιο, αλλά... ο Μασκ καραδοκεί
Οι περικοπές στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ που σχεδιάζει ο Μασκ μπορεί να δείξει την έξοδο από το Δημόσιο Τομέα
Ποιες πόλεις διεκδικούν τους πλούσιους μετανάστες του Λονδίνου
Οι πλούσιοι κάτοικοι του Λονδίνου φεύγουν για να αποφύγουν τη φορολόγηση - Η Κύπρος, μεταξύ των κρατών που τους διεκδικούν
Η Jaguar αλλάζει το εμβληματικό της λογότυπο
Σε μια προσπάθεια επανεφεύρεσης του εαυτού της, η Jaguar επανασχεδιάζει το διάσημο λογότυπό της
Η θυγατρική της JPMorgan, Chase UK, λανσάρει πιστωτικές κάρτες στην Βρετανία
Η αποκλειστικά ψηφιακή θυγατρική της JPMorgan, Chase UK, κάνει την πρώτη της κίνηση στις πιστώσεις, αφού συγκέντρωσε καταθέσεις άνω των 20 δισ. λιρών