
Αρκετά… φτερά θα κοστίσει στα περιστέρια η διαφαινόμενη, σκληρή αναμέτρηση τους με τα γεράκια, στο πλαίσιο της αυριανής συνεδρίασης του συμβουλίου της ΕΚΤ. Όμως, οι αγορές φαίνεται να έχουν προεξοφλήσει πως μια πιθανή, μικρή μείωση της μηνιαίας αγοράς ομολόγων θα αποτελέσει περισσότερο μια κίνηση τακτικής από την πλευρά των μετριοπαθών παρά μια καθαρή νίκη των σκληροπυρηνικών.
Η ουσία είναι πως τόσο εντός όσο και εκτός της τράπεζας, οι περισσότεροι δείχνουν να συμφωνούν πως η σταθερότητα που παρουσιάζει η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης σαφώς αφήνει περιθώρια για μια υποχώρηση των μέτρων νομισματικής στήριξης. Όμως, η υψηλή αβεβαιότητα που δημιουργεί η αναζωπύρωση της πανδημίας καθιστά μονόδρομο την υιοθέτηση μικρών και προσεκτικών βημάτων.
Αναπροσαρμογή που δεν λέγεται tapering
Δεν είναι τυχαίο πως πολλοί αναλυτές αποφεύγουν ακόμη και να χρησιμοποιήσουν τον προσφιλή όρο του tapering. Και αυτό διότι οι προβλέψεις κάνουν λόγο για αναπροσαρμογή της μηνιαίας αγοράς ομολόγων από τα περίπου 80 δισ. δολάρια το μήνα που είχαν αυξηθεί, με απόφαση του συμβουλίου από το Μάρτιο, και πάλι γύρω στα 70 με 60 δισ. ευρώ.
Ήδη τα επίσημα στοιχεία του προγράμματος για τον Αύγουστο, όπως ανακοινώθηκαν πρόσφατα από την ίδια την ΕΚΤ, δείχνουν πως οι αγορές ομολόγων και αξιών από την Τράπεζα διαμορφώθηκαν για το μήνα στα 65 δισ. ευρώ, χωρίς καν να υπάρχει επίσημη απόφαση για μείωση ή συζήτηση περί… tapering!
Προφανώς πρόκειται πρακτικά για μείωση, αλλά για μείωση επί της αύξησης που το συμβούλιο είχε αποφασίσει πριν λίγους μήνες, επαναφέροντας τις μηνιαίες αγορές περίπου στα επίπεδα που βρίσκονταν στις αρχές της χρονιάς. Επομένως είναι θέμα ερμηνείας το αν θέλει να δει κανείς το ποτήρι… μισογεμάτο ή μισοάδειο.

To… μπαλάκι στα χέρια της Λαγκάρντ
Για την ώρα, οι περισσότεροι αναλυτές δείχνουν να προτιμούν το πρώτο. Και θεωρούν βέβαιο πως η… βασίλισσα των περιστεριών, Κριστίν Λαγκάρντ, θα κάνει ότι μπορεί και θα πει ότι μπορεί, στις δηλώσεις της μετά το συμβούλιο, για να πείσει τις αγορές πως ουσιαστικά η ΕΚΤ δεν έχει αλλάξει ρότα, ούτε προσανατολίζεται στην πρόωρη λήξη του προγράμματος PEPP, καθώς επισήμως το πρόγραμμα των 1,85 τρισ. ευρώ πρόκειται να λήξει στα τέλη Μαρτίου του 2022. Όμως, το πώς θα το ερμηνεύσουν οι αγορές προφανώς θα φανεί εκ του αποτελέσματος…
«Η Κριστίν Λαγκάρντ καλείται να βρει τις κατάλληλες απαντήσεις για να καθησυχάσει τις αγορές πως η (ποσοτική χαλάρωση) δεν θα ολοκληρωθεί νωρίτερα από το αναμενόμενο» σχολιάζουν χαρακτηριστικά σε σημείωμα τους, οι οικονομολόγοι της Bank of America, εκτιμώντας πως πολλά θα κριθούν από την ικανότητα της Γαλλίδας να επικοινωνήσει στο κοινό και τις αγορές την απόφαση του συμβούλιου με τρόπο που θα κατευνάσει τους φόβους τους.
Αναθεώρηση των προβλέψεων;
Σε κάθε περίπτωση τα γεράκια του συμβουλίου, όπως ο Γερμανός Γενς Βάιντμαν και ο Αυστριακός Ρόμπερτ Χόλτσμαν –ο οποίος προ ημερών επανήλθε στο ζήτημα του tapering προτάσσοντας την αύξηση του πληθωρισμού- θα πρέπει να αρκεστούν στη… μείωση της αύξησης και τη διαβεβαίωση της πλειοψηφίας πως η διόγκωση των πληθωριστικών πιέσεων αποτελεί προσωρινό φαινόμενο.
Θυμίζουμε, πάντως, πως ο πληθωρισμός τον Αύγουστο στην Ευρωζώνη «χτύπησε» υψηλό δεκαετίας στο 3%, ενώ το ΑΕΠ δευτέρου τριμήνου ενισχύθηκε πάνω από το αναμενόμενο κατά 2,2% σε τριμηνιαία βάση και κατά 14,3% σε ετήσια βάση παραπέμποντας σε σταθερή πορεία ανάκαμψης των οικονομιών της περιοχής.
Οι αγορές περιμένουν να διαπιστώσουν αν, υπό το φως των νέων στοιχείων, η ΕΚΤ προχωρήσει σε αναθεώρηση των προβλέψεων της, όπως άφησε να εννοηθεί σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος Λουίς ντε Γκουίντος, όμως η πλειοψηφία των αναλυτών αμφιβάλει προτάσσοντας ανασχετικούς παράγοντες, όπως η επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα, τα σοβαρά προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και το διαφαινόμενο αμερικανικό tapering από τη Fed.
Άλλωστε, όπως σχολίασε και σε δηλώσεις του νωρίτερα ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ οι πληθωριστικές πιέσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη δεν μπορούν να συγκριθούν, άρα η ΕΚΤ δεν έχει λόγο να ακολουθήσει το παράδειγμα της Fed, που όλα δείχνουν πως οδεύει προς έγκριση της έναρξης του tapering στο συμβούλιο, στις 21-22 Σεπτεμβρίου.


Latest News

Lazard: Προσλαμβάνει πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών της Αμερικανικής Βουλής
Το νέο απόκτημα της Lazard, Πάτρικ ΜακΧένρι, ήταν γνωστός ως σύμμαχος της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων στο Κογκρέσο

«Παζάρια» της Uber για την απόκτηση της τουρκικής πλατφόρμας delivery Trendyol Go
Η Uber Eats δραστηριοποιείται επί του παρόντος σε περίπου 45 χώρες και σε περισσότερες από 6.000 πόλεις, δημιουργώντας έσοδα 13,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024.

Το Plan B των πλούσιων Αμερικανών - Γιατί ανοίγουν μαζικά λογαριασμούς στην Ελβετία
Η ουδέτερη πολιτική της Ελβετίας, η σταθερή οικονομία, το ισχυρό νόμισμα και το αξιόπιστο νομικό σύστημα προσελκύουν πελάτες

Οι τουρίστες αποφεύγουν τις ΗΠΑ και... στριμώχνουν την αγορά πετρελαίου
Μια πτώση του τουρισμού προς τις ΗΠΑ φαίνεται στα στοιχεία για τη ζήτηση πετρελαίου

Μπορούν 1,6 τρισ. δολάρια να λύσουν το πρόβλημα του κρυφού χρέους της Κίνας;
Το πακέτο μέτρο που ανακοίνωσε η Κίνα τον Νοέμβριο για να στηρίξει τις υπερχρεωμένες τοπικές κυβερνήσεις είναι σε εξέλιξη

Θα μπορούσε ο Τραμπ να απολύσει τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας;
Στο προσκήνιο μετά από 90 χρόνια η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που έμεινε στην ιστορία ως «Εκτελεστής του Χάμφρεϊ εναντίον ΗΠΑ»

H δυναμική επιστροφή της Puma με αθλητικά τρεξίματος
Με το λανσάρισμα αυτό, στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, η Puma προσπαθεί να αναβιώσει το brand, σε ένα άθλημα που βοήθησε να διαδοθεί

Ελ Εριάν: Η οικονομία σε ένα επικίνδυνο ταξίδι σε αχαρτογράφητα νερά
Ο κορυφαίος οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ Εριάν βλέπει τις ρωγμές στην οικονομική πολιτική των ΗΠΑ και

Η Coca Cola επαναλανσάρει το BodyArmor με στόχο την αναζωογόνηση των πωλήσεων
To προϊόν BodyArmor της Coca Cola θα αρχίζει να εμφανίζεται στα ράφια με τη νέα εφμάνιση αυτό τον μήνα

Προσεχώς και... Αudi θα κατασκευάζονται στις ΗΠΑ - Το σχέδιο της VW
Η παραγωγή αυτοκινήτων Audi στις ΗΠΑ θα αποτελέσει ένα βήμα ανάπτυξης στο πλαίσιο της στρατηγικής του ομίλου VW