Αρκετά… φτερά θα κοστίσει στα περιστέρια η διαφαινόμενη, σκληρή αναμέτρηση τους με τα γεράκια, στο πλαίσιο της αυριανής συνεδρίασης του συμβουλίου της ΕΚΤ. Όμως, οι αγορές φαίνεται να έχουν προεξοφλήσει πως μια πιθανή, μικρή μείωση της μηνιαίας αγοράς ομολόγων θα αποτελέσει περισσότερο μια κίνηση τακτικής από την πλευρά των μετριοπαθών παρά μια καθαρή νίκη των σκληροπυρηνικών.
Η ουσία είναι πως τόσο εντός όσο και εκτός της τράπεζας, οι περισσότεροι δείχνουν να συμφωνούν πως η σταθερότητα που παρουσιάζει η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης σαφώς αφήνει περιθώρια για μια υποχώρηση των μέτρων νομισματικής στήριξης. Όμως, η υψηλή αβεβαιότητα που δημιουργεί η αναζωπύρωση της πανδημίας καθιστά μονόδρομο την υιοθέτηση μικρών και προσεκτικών βημάτων.
Αναπροσαρμογή που δεν λέγεται tapering
Δεν είναι τυχαίο πως πολλοί αναλυτές αποφεύγουν ακόμη και να χρησιμοποιήσουν τον προσφιλή όρο του tapering. Και αυτό διότι οι προβλέψεις κάνουν λόγο για αναπροσαρμογή της μηνιαίας αγοράς ομολόγων από τα περίπου 80 δισ. δολάρια το μήνα που είχαν αυξηθεί, με απόφαση του συμβουλίου από το Μάρτιο, και πάλι γύρω στα 70 με 60 δισ. ευρώ.
Ήδη τα επίσημα στοιχεία του προγράμματος για τον Αύγουστο, όπως ανακοινώθηκαν πρόσφατα από την ίδια την ΕΚΤ, δείχνουν πως οι αγορές ομολόγων και αξιών από την Τράπεζα διαμορφώθηκαν για το μήνα στα 65 δισ. ευρώ, χωρίς καν να υπάρχει επίσημη απόφαση για μείωση ή συζήτηση περί… tapering!
Προφανώς πρόκειται πρακτικά για μείωση, αλλά για μείωση επί της αύξησης που το συμβούλιο είχε αποφασίσει πριν λίγους μήνες, επαναφέροντας τις μηνιαίες αγορές περίπου στα επίπεδα που βρίσκονταν στις αρχές της χρονιάς. Επομένως είναι θέμα ερμηνείας το αν θέλει να δει κανείς το ποτήρι… μισογεμάτο ή μισοάδειο.
To… μπαλάκι στα χέρια της Λαγκάρντ
Για την ώρα, οι περισσότεροι αναλυτές δείχνουν να προτιμούν το πρώτο. Και θεωρούν βέβαιο πως η… βασίλισσα των περιστεριών, Κριστίν Λαγκάρντ, θα κάνει ότι μπορεί και θα πει ότι μπορεί, στις δηλώσεις της μετά το συμβούλιο, για να πείσει τις αγορές πως ουσιαστικά η ΕΚΤ δεν έχει αλλάξει ρότα, ούτε προσανατολίζεται στην πρόωρη λήξη του προγράμματος PEPP, καθώς επισήμως το πρόγραμμα των 1,85 τρισ. ευρώ πρόκειται να λήξει στα τέλη Μαρτίου του 2022. Όμως, το πώς θα το ερμηνεύσουν οι αγορές προφανώς θα φανεί εκ του αποτελέσματος…
«Η Κριστίν Λαγκάρντ καλείται να βρει τις κατάλληλες απαντήσεις για να καθησυχάσει τις αγορές πως η (ποσοτική χαλάρωση) δεν θα ολοκληρωθεί νωρίτερα από το αναμενόμενο» σχολιάζουν χαρακτηριστικά σε σημείωμα τους, οι οικονομολόγοι της Bank of America, εκτιμώντας πως πολλά θα κριθούν από την ικανότητα της Γαλλίδας να επικοινωνήσει στο κοινό και τις αγορές την απόφαση του συμβούλιου με τρόπο που θα κατευνάσει τους φόβους τους.
Αναθεώρηση των προβλέψεων;
Σε κάθε περίπτωση τα γεράκια του συμβουλίου, όπως ο Γερμανός Γενς Βάιντμαν και ο Αυστριακός Ρόμπερτ Χόλτσμαν –ο οποίος προ ημερών επανήλθε στο ζήτημα του tapering προτάσσοντας την αύξηση του πληθωρισμού- θα πρέπει να αρκεστούν στη… μείωση της αύξησης και τη διαβεβαίωση της πλειοψηφίας πως η διόγκωση των πληθωριστικών πιέσεων αποτελεί προσωρινό φαινόμενο.
Θυμίζουμε, πάντως, πως ο πληθωρισμός τον Αύγουστο στην Ευρωζώνη «χτύπησε» υψηλό δεκαετίας στο 3%, ενώ το ΑΕΠ δευτέρου τριμήνου ενισχύθηκε πάνω από το αναμενόμενο κατά 2,2% σε τριμηνιαία βάση και κατά 14,3% σε ετήσια βάση παραπέμποντας σε σταθερή πορεία ανάκαμψης των οικονομιών της περιοχής.
Οι αγορές περιμένουν να διαπιστώσουν αν, υπό το φως των νέων στοιχείων, η ΕΚΤ προχωρήσει σε αναθεώρηση των προβλέψεων της, όπως άφησε να εννοηθεί σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος Λουίς ντε Γκουίντος, όμως η πλειοψηφία των αναλυτών αμφιβάλει προτάσσοντας ανασχετικούς παράγοντες, όπως η επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα, τα σοβαρά προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και το διαφαινόμενο αμερικανικό tapering από τη Fed.
Άλλωστε, όπως σχολίασε και σε δηλώσεις του νωρίτερα ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ οι πληθωριστικές πιέσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη δεν μπορούν να συγκριθούν, άρα η ΕΚΤ δεν έχει λόγο να ακολουθήσει το παράδειγμα της Fed, που όλα δείχνουν πως οδεύει προς έγκριση της έναρξης του tapering στο συμβούλιο, στις 21-22 Σεπτεμβρίου.
Latest News
Η Σερβία δηλώνει έτοιμη να εξαγοράσει το μερίδιο της Gazprom στο διυλιστήριο NIS
«Έχουμε τα χρήματα» για να αγοράσουμε πίσω το ρωσικό μερίδιο στο Naftna Industrija Srbije, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Τι φέρνει το 2025 για την παγκόσμια οικονομία - Οι χρησμοί του ΔΝΤ και ο φόβος για τις ΗΠΑ
«Οι χώρες δεν μπορούν να δανειστούν για να ξεφύγουν», επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Οι 9+1 κορυφαίες τάσεις για το 2025 - Στην κρυστάλλινη σφαίρα των FT
Οι προβλέψεις για το 2025 υποθέτουν ότι οι αλλαγές στην αγορά θα υπαγορευθούν από τον Τραμπ - Αλλά όχι μόνο...
Οι άλλες business των brands μόδας – Από την Zara στην Louis Vuitton
Κολοσσοί της αγοράς στρέφουν συνειδητά το ενδιαφέρον τους και σε άλλους τομείς - Τι επιλέγουν Zara, Louis Vuitton, Prada
Δωρεά 15 εκατ. δολαρίων από τη Walt Disney - Για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στο Λος Άντζελες
Η βιομηχανία της ψυχαγωγίας και του θεάματος ενώνει τις δυνάμεις της μπροστά στην καταστροφή - Η δωρεά της Walt Disney
Ο «μυστικός παίκτης» στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας - Τι συμβαίνει με τα drones
Ο πόλεμος ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία αλλάζει μια για πάντα τον τρόπο διεξαγωγής συρράξεων - Ο ρόλος των drones
Γιατί η Meta έπρεπε να «υποκλιθεί στον Τραμπ» πριν από την ορκωμοσία του
Η Meta έχει πολλά να διακινδυνεύσει, γι' αυτό και επαναπροσδιορίζει τη θέση της ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις - Τι κάνει τώρα με τον Τραμπ
Η McDonald's υποχωρεί από τους στόχους συμπερίληψης
Η McDonald's αποσύρει ορισμένους στόχους DEI στο πιο πρόσφατο εταιρικό πρόγραμμα που είδε το φως της δημοσιότητας
Άσπονδοι φίλοι - Ο Ρόθτσαϊλντ κατέθεσε μήνυση κατά του Λαρς Γουίνχορστ
Έξι μήνες νωρίτερα, ο γόνος της τραπεζικής δυναστείας Ρόθτσαϊλντ συμφώνησε να προεδρεύσει στην εταιρεία γερμανικών χρηματοπιστωτών
Διάσημοι μπροστά στην καταστροφή - Τι συμβαίνει στην Καλιφόρνια
Δεκάδες είναι οι ηθοποιοί, σταρ και διασημότητες που είδαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους να καταστρέφονται από την πυρκιαγιά στην Καλιφόρνια