Η επιδημιολογική κατάσταση, οι επιπτώσεις της πανδημίας και η άνιση ανάκαμψη, οι αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες αλλά και το ψηφιακό ευρώ είναι στην ατζέντα του Eurogroup, το οποίο συνεδριάζει την ερχόμενη Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, αρχικά ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), Andrea Ammon, θα ενημερώσει το Eurogroup για την επιδημιολογική κατάσταση της COVID-19, δεδομένης της σημασίας της για τις οικονομικές εξελίξεις στην τρέχουσα συγκυρία . Οι υπουργοί θα συνεχίσουν τη συζήτηση για την οικονομική κατάσταση και θα ανταλλάξουν απόψεις με την πρόεδρο της επιτροπής οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Irene Tinagli.

Το Eurogroup θα συζητήσει επίσης για τα διδάγματα που αντλήθηκαν από τον άνισο αντίκτυπο της πανδημίας σε οικονομικούς τομείς και περιοχές. Οι υπουργοί θα επικεντρωθούν στις επιπτώσεις της πανδημίας μεσοπρόθεσμα όσον αφορά τις αναγκαίες δράσεις ώστε να αποφευχθεί οι αποκλίσεις.

Η συζήτηση θα διεξαχθεί στη βάση σημειώματος που ετοίμασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο οποίος εξετάζεται το ζήτημα της σύγκλισης στη ζώνη του ευρώ.

Οι υπουργοί θα συζητήσουν επίσης την κατάσταση φερεγγυότητας του εταιρικού τομέα και πιθανά μέτρα για τη διευκόλυνση της εταιρικής αναδιάρθρωσης και της οικονομικής προσαρμογής στη ζώνη του ευρώ στην περίοδο ανάκαμψης μετά την COVID.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα ενημερώσει το Eurogroup για την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ τον Ιούλιο του 2021 να ξεκινήσει τη φάση έρευνας για την υιοθέτηση του ψηφιακού ευρώ.

Αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες

Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι σε έγγραφο της σλοβενικής προεδρίας αναφέρεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, αναμένεται να ξεκινήσουν και τον διάλογο σχετικά με τις αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες, μετά την τεράστια αύξηση του δημόσιου χρέους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς και για την ενθάρρυνση των δαπανών που χρειάζονται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Στις πιθανές επιλογές περιλαμβάνονται η εξαίρεση των «πράσινων» επενδύσεων από τους υπολογισμούς των ορίων για το έλλειμμα και το χρέος και η προσωρινή αναστολή των σημερινών κανόνων για το χρέος.

«Η πρόκληση τα ερχόμενα χρόνια θα είναι να μειωθούν τα ελλείμματα και παράλληλα να αυξηθούν οι πράσινες επενδύσεις για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της ΕΕ όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών αερίων ή οι όποιες άλλες επενδύσεις», αναφέρει έγγραφο της Σλοβενίας, η οποία έχει την προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο και θα φιλοξενήσει τους υπουργούς Οικονομικών.

«Το χρονοδιάγραμμα για την εξάλειψη των υπερβολικών ελλειμμάτων και την επίτευξη διαρθρωτικής ισορροπίας θα πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά καθώς είναι πολύ σημαντικό να μην εμποδιστεί η ανάπτυξη από δημοσιονομικούς περιορισμούς», αναφέρει το έγγραφο.

Οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ, που καθιερώθηκαν το 1997 και έχουν αναθεωρηθεί τρεις φορές έκτοτε, προβλέπουν ότι το κρατικό έλλειμμα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ και το χρέος το 60% του ΑΕΠ.

Οι κανόνες ανεστάλησαν το 2020 λόγω της πανδημίας αλλά αναμένεται να ισχύσουν και πάλι από το 2023, ενώ οι αλλαγές μπορεί να γίνουν νωρίτερα για να προσαρμοστούν οι κανόνες στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι 19 χώρες της Ευρωζώνης θα έχουν δημοσιονομικό έλλειμμα 8% του ΑΕΠ φέτος από 7,2% πέρυσι, ενώ το δημόσιο χρέος τους αναμένεται να φθάσει στο 102,4% του ΑΕΠ, με τις διαφορές να είναι μεγάλες μεταξύ των χωρών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ρωσία: Στο…έλεος της πολεμικής οικονομίας και του πληθωρισμού – Ο ρόλος των κυρώσεων
Διεθνή |

Στο...έλεος της πολεμικής οικονομίας και του πληθωρισμού οι Ρώσοι - Ο ρόλος των κυρώσεων

Τα σημάδια υπερθέρμανσης της οικονομίας πυκνώνουν στη Ρωσία έπειτα από τρία χρόνια πολέμου στην Ουκρανία, όμως ο τερματισμός του θα μπορούσε να σηματοδοτήσει για τη Μόσχα νέες μείζονες προκλήσεις