Αλλαγή σελίδας για δύο κρατικά ενεργειακά μονοπώλια αναμένεται μέσα στην εβδομάδα οπότε και θα ανακοινωθούν οι πλειοδότες των διαγωνισμών πώλησης του 100% της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) Υποδομών και του 49% του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).
Διεθνείς παίκτες με εκατοντάδες εκατομμύρια αλλά και δισεκατομμύρια κεφάλαια στα ταμεία τους διεκδικούν τον έλεγχο των δικτύων διανομής φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα μας.
Η ΔΕΠΑ Υποδομών που ελέγχεται από το ΤΑΙΠΕΔ (ελληνικό δημόσιο) κατά 65% και από τα Ελληνικά Πετρέλαια κατά 35% εκτός απρόοπτου θα περάσει σε ιταλικά χέρια και συγκεκριμένα στην Italgas. Αύριο Πέμπτη θα αποσφραγιστεί η βελτιωμένη προσφορά του 3ου μεγαλύτερου διαχειριστή δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Ο ΔΕΔΔΗΕ ανήκει κατά 100% στη ΔΕΗ και όπως ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή προσφορές υπέβαλαν τέσσερα κολοσσιαία funds: CVC Capital Partners Group, First Sentier Investors Group, KKR Group και Macquarie Group. Πληροφορίες θέλουν τη διοίκηση της ΔΕΗ να θέλει να ολοκληρώνει τη διαδικασία της αξιολόγησης των τεχνικών φακέλων και των οικονομικών προσφορών μέχρι μεθαύριο Παρασκευή ή το αργότερο τη Δευτέρα 13 του μηνός. Οπότε και θα γίνει γνωστό ποιο από τα τέσσερα funds που διαχειρίζονται δισεκατομμύρια κεφαλαίων θα πάρει θέση στον ΔΕΔΔΗΕ και συνολικότερα στην εγχώρια αγορά ενέργειας.
Οι επενδύσεις
Η είσοδος των μεγάλων εταιριών στα δίκτυα διανομής σηματοδοτεί μεγάλες επενδύσεις ενόψει του ψηφιακού μετασχηματισμού τους και της μετάβασης στην εποχή της κλιματικής ουδετερότητας. Μόνο για την προσεχή πενταετία ο ΔΕΔΔΗΕ έχει προγραμματίσει επενδύσεις της τάξης των 2,3 δις. ευρώ, όπου μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται και η αντικατάσταση των παλιών ρολογιών με τους «έξυπνους» μετρητές κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Αφορά πάνω από 7,4 εκατομμύρια καταναλωτές.
Η ΔΕΠΑ Υποδομών μέσω των θυγατρικών της ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ και ΔΕΔΑ έχει καταθέσει στη ΡΑΕ, πάλι για την τρέχουσα πενταετία, δεσμευτικό σχέδιο επέκτασης του δικτύου κατά 2.724 χλμ και τη σύνδεση με το φυσικό αέριο 254.000 καταναλωτών ύψους άνω των 560 εκ. ευρώ.
Οι αποδόσεις
Οι προαναφερόμενες επενδύσεις σε δίκτυα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου ανέρχονται κοντά στα 3 δις. ευρώ και απαιτούνται κεφάλαια από επενδυτές με αυξημένη ρευστότητα.
Φυσικά οι τελευταίοι θα έχουν αξιοζήλευτες αποδόσεις. Στη ΔΕΠΑ Υποδομών το WACC (συντελεστής απόδοσης ρυθμιζόμενης περιουσιακής βάσης) έχει οριστεί στο 8,18% για το 2019, 7,45% για το 2020, 7,03% για το 2021 και 7,03% για το 2022. Η Italgas δε, έχει αναγγείλει από τον Ιούλιο μέσω συνέντευξης στα ΝΕΑ του CEO Πάολο Γκάολο πλάνο μεθανοποίησης του δικτύου. Δηλαδή της προετοιμασίας των αγωγών να υποδεχτούν καθαρότερο σε ρύπους αέριο.
Αλλά και ο νέος επενδυτής στον ΔΕΔΔΗΕ θα απολαμβάνει WACC της τάξης του 6,7% για την περίοδο 2021-2024.
Latest News
Μαθήματα τουρκικών από την Gazprom στους εργαζομένους της - Ο ρόλος της Άγκυρας
Υπάλληλοι της Gazprom μετακομίζουν στην Κωνσταντινούπολη με παχυλούς μισθούς
Επέλαση των «ταύρων» στην αγορά του ουρανίου - Το πυρηνικό στοίχημα της Big Tech
Η αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας φέρνει το ουράνιο στο προσκήνιο, ωστόσο οι προκλήσεις είναι πολλές και τα προβλήματα ποικίλα
Εκτεταμένες κυρώσεις στον ρωσικό πετρελαϊκό τομέα από τις ΗΠΑ - Ράλι στο Brent
Η κίνηση στο πετρέλαιο έρχεται από την απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν σε συντονισμό με το Ηνωμένο Βασίλειο
«Τριμερής» Κοπελούζου – ΑΔΜΗΕ – EETC για είσοδο στον GREGY – Στα «σκαριά» η επενδυτική συμφωνία
Για το καλώδιο Ελλάδας – Αιγύπτου η Elica του ομίλου Κοπελούζου, ο ΑΔΜΗΕ και ο Αιγύπτιος Διαχειριστής (EETC) πυκνώνουν τις επαφές τους
Protergia: Οι πρώτες νικητές του Powergiving
Μέσα από το Powergiving, η Protergia θα πραγματοποιήσει μέσα στο 2025, 12 μηνιαίες κληρώσεις με 111 νικητές
ΔΕΗ: Ξεκινά η κατασκευή μονάδας ΣΗΘΥΑ για τηλεθέρμανση στη Δυτική Μακεδονία
Η μονάδα θα καλύπτει ποσοστό ενεργειακής εξοικονόμησης πάνω από 10%, καθώς και συνολικό βαθμό απόδοσης μεγαλύτερο από 75%, σύμφωνα με τη ΔΕΗ
Bloomberg: Το 2030 βλέπει ο Κοπελούζος να ξεκινάει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου
Η Ελλάδα καθίσταται πύλη εισαγωγών στην Ευρώπη με το έργο GREGY, γράφει το Bloomberg
Άλμα 32% στις τιμές φυσικού αερίου το δωδεκάμηνο - Οι κίνδυνοι για τη βιομηχανία [γράφημα]
Καμπανάκι για τον πληθωρισμό από συνολικό κόστος ενέργειας και αυξήσεις στο ρεύμα - Οι προκλήσεις στο φυσικό αέριο
Reuters: Το χάσμα των τιμών της ενέργειας πλήττει δυσανάλογα τον ευρωπαϊκό νότο
Μεγάλο μέρος της αντίθεσης στις τιμές ενέργειας μεταξύ της νοτιοανατολικής και βόρειας Ευρώπης οφείλεται στο ύψος των επενδύσεων
Με ρυθμούς-ρεκόρ 7ετίας αδειάζουν οι αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Οι ανησυχίες του καλοκαιριού
Σε μια ασυνήθιστη κατάσταση, το φυσικό αέριο για παράδοση το καλοκαίρι διαπραγματεύεται με μεγάλο risk premium