Με μια ευρεία ατζέντα που περιλαμβάνει από θέματα περιφερειακής συνεργασίας και ασφάλειας έως τη διαχείριση της πανδημίας και των εμβολίων διοργανώνεται αύριο η 13η Σύνοδος Κορυφής των κρατών μελών της BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότιος Αφρικής)
Οικοδεσπότης θα είναι ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, δεδομένου πως η Ινδία ασκεί το διάστημα αυτό την προεδρία της ομάδας, ενώ το «παρών» θα δώσουν τόσο ο Τσάρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Βραζιλιάνος Ζαϊρ Μπολσονάρο όσο και ο Νοτιοαφρικανός ηγέτης Σύριλ Ραμαπόζα. Ο Κινέζος πρόεδρος Ζι Σινπίνγκ θα συμμετέχει στη συζήτηση διαδικτυακά.
Η συζήτηση θα αναπτυχθεί πάνω σε τέσσερις βασικούς πυλώνες: τη μεταρρύθμιση των διεθνών οργανισμών, όπως τα Ηνωμένα Έθνη και το ΔΝΤ, δεδομένου πως είναι πάγιο αίτημα των αναπτυσσόμενων κρατών να αλλάξουν οι κανόνες που σήμερα δίνουν ισχυρότερο ρόλο στις αναπτυγμένες χώρες, θέματα ασφάλειας και τρομοκρατίας, την επίτευξη στόχων βιώσιμης ανάπτυξης και βέβαια τη διαχείριση της πανδημίας.
Επίσης, αν και δεν αναφέρεται στην επίσημη ατζέντα είναι βέβαιο πως οι ηγέτες της Ομάδας θα συζητήσουν εκτενώς και το ζήτημα του Αφγανιστάν, δεδομένου πως οι εξελίξεις στη χώρα επηρεάζουν τα στρατηγικά συμφέροντα τριών από τα μέλη της BRICS, της Κίνας, της Ρωσίας και της Ινδίας.
Πάντως, παρά τους φιλόδοξους στόχους που είχαν αναπτυχθεί, πριν από μια δεκαετία, για τον τρόπο λειτουργίας και τον παρεμβατικό ρόλο της Ομάδας στα διεθνή φόρουμ, οι εσωτερικές έριδες μεταξύ τους δεν έχουν μέχρι τώρα επιτρέψει στην BRICS να ξεδιπλώσει τη δυναμική της. Κίνα και Ινδία βρέθηκαν στα πρόθυρα πολέμου πέρυσι, με αφορμή τη διένεξη για τα σύνορα τους στα Ιμαλάια, η Ρωσία παίζει συχνά τα δικά της παιχνίδια, ενώ η ανάπτυξη της Νοτίου Αφρικής που εντάχθηκε στην Ομάδα μεταγενέστερα, από το 2010, «ξεφούσκωσε» με αποτέλεσμα και η επιρροή της να έχει μειωθεί.
Latest News
Την Πέμπτη ανακοινώνει ο Μακρόν το όνομα του νέου πρωθυπουργού
Σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου , ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν πρόκειται να παρουσιάσει απόψε τον νέο πρωθυπουργό
Η Google φέρνει στα ελληνικά σχολεία το “Experience AI”
Η Google και το Raspberry Pi Foundation παρέχουν χρηματοδοτική στήριξη και ενδυνάμωση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για ένα μέλλον καθοδηγούμενο από την Τεχνητή Νοημοσύνη
Κρούγκμαν: Αποσύρεται μετά από 25 χρόνια ως αρθρογράφος των New York Times
Την είδηση μοιράστηκε η συντάκτρια της στήλης Opinion Kathleen Kingsbury
«Διαστημική» άνοδος για τη SpaceX - Στα 350 δισ. δολ. η αποτίμηση
Η εκρηκτική αποτίμηση, εδραιώνει την ιδιότητα της SpaceX ως την πιο πολύτιμη ιδιωτική νεοφυή επιχείρηση στον κόσμο
Σχέδιο απαγόρευσης των social media σε παιδιά κάτω των 15 ετών και στην Ελλάδα; - Τι εξετάζεται
Προωθούνται αυστηροί περιορισμοί στην πρόσβαση των παιδιών κάτω των 15 ετών στα social media
Το πολύπλοκο τοπίο στη Συρία αλλάζει το χάρτη στη Μέση Ανατολή
Εξαιρετικά πολύπλοκο είναι το τοπίο στη Συρία, στη μετά Άσαντ εποχή, με Ισραήλ, και Τουρκία, να παίρνουν θέση συνδιαμορφωτή των εξελίξεων.
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
Η κυβέρνηση Μπάιντεν «αποχαιρετά» τη Ρωσία με νέα πακέτο κυρώσεων - Στόχος ξανά το πετρέλαιο
Οι ΗΠΑ έχουν επίσης προχωρήσει σε αύξηση της στρατιωτικής και οικονομικής στήριξης προς την Ουκρανία
Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Πρώην αρραβωνιαστικιά του γιου του Τραμπ – Ποια είναι η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ αναλαμβάνει πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα – «Πιστή σύμμαχος και φίλη», αναφέρει ο Τραμπ
Η Ελλάδα προσφέρει 100.000 ευρώ στο Κεντρικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών του ΟΗΕ
Ο Έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Ελλάδα να εργαστεί για την ανθρωπιστική προστασία των πλέον ευάλωτων ανθρώπων