Τον τίτλο του πλέον… πράσινου Αμερικανού προέδρου διεκδικεί με αξιώσεις ο Τζο Μπάιντεν, ειδικά δε, μετά την αποκάλυψη του νέου φιλόδοξου σχεδίου του για την εκτόξευση της χρήσης της ηλιακής ενέργειας για την κάλυψη σχεδόν του ήμισυ των ενεργειακών αναγκών των ΗΠΑ, ήτοι από το 4% στο 45%(!) και μάλιστα μέχρι το 2050 ή και νωρίτερα.

Το σχέδιο χαρακτηρίζεται ως λίαν φιλόδοξο, όχι μόνο διότι χαράσσει συνολικά μια νέα πορεία για την ενεργειακή στρατηγική της χώρας, αλλά συνάμα θα αποτελέσει μια σημαντική εξέλιξη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την πάταξη του φαινομένου του θερμοκηπίου, με σημείο αιχμής των μηδενισμό των ρύπων μέχρι το 2050. Ένα θέμα που επανήλθε στην επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες, μετά τα νέα ακραία καιρικά φαινόμενα και τους τυφώνες που έπληξαν μεγάλο μέρος της χώρας, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές.

Σύμφωνα με το πλάνο που κατήρτισε το υπουργείο Ενέργειας, η χώρα θα πρέπει να διπλασιάσει τον ρυθμό τοποθέτησης νέων ηλιακών πάνελ, κάθε χρόνο, μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, σε σχέση με τα περσινά επίπεδα, αλλά και να υπερδιπλασιάσει τις εγκαταστάσεις μέχρι το 2030.

«Ήδη μέχρι το 2035 ελπίζουμε πως το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας θα καλύπτεται μόνο από την ηλιακή ενέργεια» σχολίασε η υπουργός Ενέργειας, Τζένιφερ Γκράνχολμ, προσθέτοντας δε, πως ο κλάδος θα φτάσει με τον τρόπο αυτό να απασχολεί έως και 1,5 εκατ. νέους εργαζόμενους.

Ο στόχος προφανώς δεν θα είναι πρακτικά εύκολο να επιτευχθεί. Και οι λεπτομέρειες του σχεδίου θα πρέπει να περάσουν από την έγκριση των νομοθετών στο Κογκρέσο, που ήδη προσπαθεί να περάσει το περιβόητο νομοσχέδιο για τις αναπτυξιακές υποδομές και το νέο πακέτο ομοσπονδιακών δαπανών, ύψους 3,5 τρις. δολαρίων που δρομολογούν οι Δημοκρατικοί.

Ως πλεονέκτημα για τις κυβερνητικές προθέσεις είναι το γεγονός πως το κόστος των ηλιακών πάνελ έχει υποχωρήσει σημαντικά μέσα στην τελευταία δεκαετία, με αποτέλεσμα να έχει καταστεί η φτηνότερη πηγή καθαρής ενέργειας.

Επίσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα που είχαν δει το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες, η κυβέρνηση σκοπεύει να καταστήσει πιο εύκολη αλλά και πιο φτηνή την πρόσβαση σε ομοσπονδιακή γη για τους εργολάβους που ασχολούνται με project ΑΠΕ (ηλιακής αλλά και αιολικής ενέργειας), μειώνοντας τη γραφειοκρατία και τους κανόνες, αλλά προσφέροντας και χαμηλότερες τιμές παραχώρησης. Με τον τρόπο αυτό ελπίζει όχι μόνο να διευκολύνει τα σχέδια για νέες ΑΠΕ, προσελκύοντας και νέους επενδυτές, αλλά να κρατήσει και το κόστος παραγωγής πιο χαμηλά.

Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος επιθυμεί να χρησιμοποιήσει και το μέσο των φορολογικών κινήτρων για να ενθαρρύνει το κοινό, όχι μόνο να τοποθετήσει ηλιακά πάνελ στα σπίτια του, αλλά και να χρησιμοποιεί συστήματα και συσκευές με καθαρότερο πράσινο αποτύπωμα.

Κίνητρα θα δρομολογηθούν και προς τις επιχειρήσεις, ώστε να ενθαρρυνθούν να αυξήσουν τη χρήση καθαρότερων μορφών ενέργειας και δη, ηλιακής ενέργειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα