Στρώνει το έδαφος στην κυβέρνηση το «come back» της ελληνικής οικονομίας για το «άνοιγμα» του πακέτου ελαφρύνσεων από το 2022.

Τα υψηλότερα από το αναμενόμενο στοιχεία του δεύτερου τριμήνου -πέρα από την ικανοποίηση στο οικονομικό επιτελείο – έριξαν και «λίπασμα» στις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν, το τελευταίο διάστημα, για περαιτέρω γέμισμα του «καλαθιού» των προσεχών πρωθυπουργικών εξαγγελιών από το βήμα της ΔΕΘ.

Η «εκρηκτική» ανάπτυξη 16,2% ξεπέρασε τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου (11-12%), αλλά και των αναλυτών (13%) προοιωνίζοντας ένα καλύτερο 2021 για ετήσιο ρυθμό πάνω στο 6%.

Δυναμικό προοιωνίζεται και το τρίτο τρίμηνο που εκτιμάται να καταγράψει εκ νέου διψήφιο ποσοστό. Εκεί, μάλιστα, τα στοιχεία θα περιλαμβάνουν επίσης την ισχυρή ώθηση του τουρισμού κατά το δίμηνο Ιούλιο – Αύγουστο, ο οποίος κλάδος εκτιμάται ότι πλησιάζει σε δυναμική τα επίπεδα του 2019.

Πάνω από 600 εκατ. ευρώ ο νέος χώρος

Εάν τελικά το ΑΕΠ ανέλθει από το 3,6% στο 6% οι αρχικοί υπολογισμοί δίνουν μία αύξηση στα δημοσιονομικά έσοδα κοντά στα 1,6-1,8 δισ. ευρώ και έναν δημοσιονομικό χώρο περί τα 500-600 εκατ. ευρώ. Από την κυβέρνηση δίνεται το μήνυμα πως ο βασικός στόχος είναι η ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών για τα επόμενα χρόνια, ενώ ο οποιοσδήποτε χώρος δημιουργηθεί από την ανάπτυξη προσανατολίζεται κυρίως για μειώσεις φόρων, εισφορών και προς την μεσαία τάξη και τους νέους.

Για το πρώτο εξάμηνο του 2021 ο ρυθμός μεγέθυνσης διαμορφώνεται πλέον στο 7% και βάζει ισχυρά θεμέλια για την αναθεώρηση του ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης από το υπουργείο Οικονομικών που εκτιμάται στο περίπου 5%, από το 3,6%. Από την κυβέρνηση δίνεται το μήνυμα πως ο βασικός στόχος είναι η ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών για τα επόμενα χρόνια, ενώ ο οποιοσδήποτε χώρος δημιουργηθεί από την ανάπτυξη προσανατολίζεται κυρίως για μειώσεις φόρων, εισφορών και προς την μεσαία τάξη και τους νέους.

Τι μπορεί να κόψει τη… χαρά

Τα χαμόγελα όμως μπορούν να σταματήσουν καθώς ο δρόμος προς την ανάκαμψη δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα αφού υπάρχουν και οι κίνδυνοι προσεχώς. Οι αναλυτές προειδοποιούν πως καταρχάς για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές μπορεί να αποτελέσει απειλή ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων της πανδημίας. Αυτό μπορεί να φέρει νέα περιοριστικά μέτρα, τα οποία αν και ενδεχομένως δεν θα έχουν τη μορφή ενός γενικευμένου lockdown θα έχουν επίπτωση στην οικονομία. Επίσης, πονοκέφαλος είναι η πίεση των ανατιμήσεων και το κόστος των εισαγόμενων πρώτων υλών και ενδιάμεσων αγαθών που μπορεί να μεταφερθούν στους καταναλωτές, ροκανίζοντας εισοδήματα και την αγοραστική δύναμη.

Τα στοιχεία της ελληνικής στατιστικής αρχής αποτυπώνουν θετικά σημάδια, όπως η διψήφια μεταβολή για κατανάλωση (12,1%), επενδύσεις (12,9%) και εξαγωγές (22,6%) σε ετήσια βάση. Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο η επέκταση του ΑΕΠ είναι 3,4% και οι τριμηνιαίες μεταβολές στην κατανάλωση 0,2%, στις επενδύσεις 4,3%, στις εξαγωγές 2,9% και στις εισαγωγές 5%.

Φοροελαφρύνσεις για τα μεσαία εισοδήματα

Το οικονομικό και το κυβερνητικό επιτελείο προετοιμάζει ένα πλήρως κοστολογημένο πακέτο εξαγγελιών που φτάνει ενδεχομένως τα 2 δισ. Ευρώ και πλέον τα θετικά στοιχεία για το ΑΕΠ ενδεχομένως να δώσουν νέο “αέρα” στο καλάθι της ΔΕΘ. Το κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ και επιδιώκει να στήσει «ανάχωμα» για τα οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά απέναντι στα κύματα ανατιμήσεων της ηλεκτρικής ενέργειας. Ως προς τους φόρους και τις εισφορές εξετάζεται:

  • Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα μετά το διετές «πάγωμα» και σε επόμενη φάση κατάργηση του μέτρου για τον δημόσιο τομέα και τους συνταξιούχους.
  • Κούρεμα του τέλους επιτηδεύματος.
  • Διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ 13% στον σερβιριζόμενο καφέ, τις μεταφορές και το τουριστικό πακέτο.
  • Ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
  • Φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις που συγχωνεύονται.
  • Κίνητρα για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
  • Αύξηση του προϋπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης για τον χειμώνα 2021-2022.

Τα στοιχεία για το ΑΕΠ έχουν εξής:

  • Τριμηνιαίες μεταβολές
  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,2% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2021.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 4,3% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2021.
  • Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,9% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2021. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,9%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,8%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,0% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2021. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,8%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 19,8%.

Ετήσιες μεταβολές

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 12,1% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 12,9% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 22,6% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2020. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 17,1%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 28,8%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 22,5% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 19,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 35,2%.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία