Επί τα βελτίω αναθεώρησε τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS, τοποθετώντας τον πήχη στο 5,2% για φέτος  έναντι 5% που προέβλεπε τον περασμένο Ιούνιο, ενώ για το 2022 διατήρησε την πρόβλεψή του στο 5%.

Με την αναθεώρηση των μακροοικονομικών προβλέψεων για τις χώρες που αξιολογεί, ο οίκος ανακοίνωσε ότι οι προβλέψεις του θα αφορούν μόνο στο βασικό σενάριο που αντικαθιστά το μετριοπαθές σενάριο, ενώ δεν θα ανακοινώνει πλέον και ένα δυσμενές σενάριο, όπως έκανε μετά την πανδημία.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως κατά τις προηγούμενες προβλέψεις της DBRS, στο μέτριο σενάριο η ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος προβλεπόταν ότι θα φτάσει το 5% όπως και το 2022.

Στο δυσμενές του σενάριο ο οίκος τοποθετούσε την ανάπτυξη στο 3% φέτος και στο 1,5% το 2022.

Την απόφασή του αυτή αιτιολόγησε ο οίκος με τη μείωση του οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας. «Αν και η πανδημία της COVID-19 παραμένει πηγή αβεβαιότητας, οι πιο εκτεθειμένοι τομείς (όπως ο ταξιδιωτικός, της φιλοξενίας κ.α.) έχουν ήδη φανεί ξεκάθαρα. Για τους άλλους τομείς, ο μελλοντικός μακροοικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας δεν αναμένεται πλέον να υπερβεί τις παραμέτρους μίας κανονικής οικονομικής ύφεσης», σημείωσε.

Αναφορικά με την ανεργία στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις της DBRS, φέτος θα κινηθεί στο 16,6% πριν υποχωρήσει στο 15,2% το επόμενο έτος.

Πηγή αβεβαιότητας

Όπως επισημαίνει στην έκθεσή του ο οίκος, η πανδημία παραμένει πηγή αβεβαιότητας, ωστόσο ο αντίκτυπος στους πιο ευάλωτους κλάδους, όπως τα ταξίδια και τα καταλύματα έχει ήδη αποτυπωθεί. Για άλλους τομείς, ο μελλοντικός μακροοικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας δεν αναμένεται πλέον να υπερβεί τις παραμέτρους μιας κανονικής οικονομικής ύφεσης.

Επιπλέον, επισημαίνει ότι ο κορωνοϊός αποτελεί έναν κίνδυνο για τις προοπτικές των οικονομιών, ωστόσο η αβεβαιότητα σχετικά με τις μακροοικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας έχει υποχωρήσει σταδιακά.

Από εκεί και πέρα, η εμφάνιση πιστωτικών πιέσεων παραμένει πιθανή καθώς τα μέτρα στήριξης σταδιακά αποσύρονται, ωστόσο, τώρα υπάρχει πλέον μεγαλύτερη ορατότητα για τις επιπτώσεις των μακροοικονομικών πιέσεων σε διάφορους κλάδους. Οι κίνδυνοι, στις περισσότερες των περιπτώσεων, είναι απίθανο να αποκλίνουν σημαντικά από τα ιστορικά πρότυπα.

Επίσης, ο οίκος αναφέρει πως τα υψηλότερα ελλείμματα στον δημόσιο τομέα χρηματοδοτήθηκαν με άνεση, κυρίως λόγω των χαμηλότερων επιτοκίων. Όμως, ο αυξανόμενος πληθωρισμός, αν και έχει τον βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο της μείωσης του βάρους αποπληρωμής των τρεχουσών χρεών, θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε υψηλότερα πραγματικά επιτόκια, με τις κεντρικές τράπεζες να αναγκάζονται στη συνέχεια να δώσουν τέλος στη νομισματική χαλάρωση και να προχωρήσουν σε σύσφιξη.

Τέλος, η DBRS σημειώνει πως οι τρέχουσες  προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας φαίνεται να ενσωματώνουν ορισμένους κινδύνους που σχετίζονται με περαιτέρω κύματα της πανδημίας, αλλά παραμένουν αρκετά θετικές σε ό,τι αφορά τις προοπτικές ανάκαμψης, δεδομένης της προσδοκίας για συνέχιση προς το παρόν της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής στήριξης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News