Για τις εταιρείες της Silicon Valley η μετάβαση στην τηλεργασία εν μέσω πανδημίας, ήταν μία γενιά εύκολη μετάβαση: οι εργαζόμενοι στους τεχνολογικούς κολοσσούς είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία.

Ωστόσο, πλέον οι τεχνολογικοί κολοσσού βρίσκονται αντιμέτωποι με μια νέα πρόκληση, η οποία θα αποδειχθεί πολύ πιο δύσκολη: αν, πώς και πότε θα πρέπει να επιστρέψουν οι υπάλληλοι στα γραφεία τους, που έχουν σχεδιαστεί για ομαδική εργασία.

«Πίστευα ότι αυτή η περίοδος εξ αποστάσεως εργασίας θα ήταν ο πιο δύσκολος ενάμιση χρόνος της καριέρας μου, αλλά δεν ήτα», δήλωσε στο Associated Press ο Μπρεντ Χάιντερ, ο επικεφαλής της εταιρείας Salesforce με περίπου 65.000 εργαζομένους σε όλο τον κόσμο, προσθέτοντας: «Το να ξαναρχίσουμε τα πάντα όπως πρέπει αποδεικνύεται ακόμη πιο δύσκολο».

Αυτή η μετάβαση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο από την ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα, η οποία έχει ανατρέψει τα σχέδια που είχαν πολλές εταιρείες τεχνολογίας για να φέρουν πίσω τους περισσότερους εργαζομένους τους. Η Microsoft έχει αναβάλει την ημερομηνία για τον Οκτώβριο, ενώ η Apple, η Google, το Facebook και η Amazon έχουν ήδη αποφασίσει να περιμένουν μέχρι το επόμενο έτος.

Και η τάση αυτή δεν αποκλείεται να έχει επιπτώσεις και σε άλλους κλάδους.

Τα επόμενα βήματα των εργοδοτών θα μπορούσαν να επαναπροσδιορίσουν το πώς και το πού εργάζονται οι άνθρωποι, αναφέρει η Laura Boudreau, επίκουρη καθηγήτρια οικονομικών του Πανεπιστημίου Columbia που μελετά θέματα εργασιακού χώρου.

«Πλέον προχωρήσαμε ακόμα πιο πέρα, και η τηλεργασία δεν είναι κάτι προσωρινό», αναφέρει προσθέτοντας ότι όσο περισσότερο διαρκεί η πανδημία, τόσο πιο δύσκολο γίνεται να πούμε στους υπαλλήλους να επιστρέψουν στο γραφείο, ιδιαίτερα με πλήρη απασχόληση.

Επειδή συνήθως περιστρέφονται γύρω από ψηφιακά και διαδικτυακά προϊόντα, οι περισσότερες τεχνολογικές εργασίες είναι προσαρμοσμένες για απομακρυσμένη εργασία.

Ωστόσο, οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας επιμένουν ότι οι υπάλληλοί τους πρέπει να είναι έτοιμοι να εργαστούν στο γραφείο δύο ή τρεις ημέρες κάθε εβδομάδα μετά το τέλος της πανδημίας.

Ο κύριος λόγος: Οι εταιρείες τεχνολογίας πιστεύουν εδώ και καιρό ότι οι εργαζόμενοι όταν είναι συγκεντρωμένοι σε ένα φυσικό χώρο θα ανταλλάξουν ιδέες και θα δημιουργήσουν καινοτομίες που πιθανότατα δεν θα είχαν συμβεί μεμονωμένα. Αυτός είναι ένας λόγος που οι κολοσσοί του κλάδου έχουν ρίξει δισεκατομμύρια δολάρια σε εταιρικές πανεπιστημιουπόλεις με διάσπαρτους δελεαστικούς κοινόχρηστους χώρους που αποσκοπούν στο να βγάλουν τους υπαλλήλους από το ψηφιακό «κλουβί» τους και να ανταλλάξουν ιδέες.

Από την πλευρά της η Christy Lake, επικεφαλής της εταιρείας κατασκευής λογισμικού Twilio, θεωρεί ότι αυτό είναι υπερβολικό: «Δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποστηρίζουν αυτό που συμβαίνει πραγματικά στην πραγματική ζωή, και όμως όλοι συμβάλλουμε σε αυτό. Δεν μπορείς να ξαναβάλεις το τζίνι στο μπουκάλι και να λες στους ανθρώπους:« Ω, πρέπει να επιστρέψεις στο γραφείο, διαφορετικά η καινοτομία δεν θα συμβεί ».

Η Twilio έχει αποφασίσει ότι οι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν στα γραφεία από το νέο έτους.

Αυτή η υβριδική προσέγγιση που επιτρέπει στους υπαλλήλους να κάνουν εναλλαγή μεταξύ εργασίας εξ αποστάσεως και εντός γραφείου έχει υιοθετηθεί ευρέως στη βιομηχανία της τεχνολογίας, ιδιαίτερα μεταξύ των μεγαλύτερων εταιρειών με τις μεγαλύτερες μισθοδοσίες.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των περισσότερων από 200 εταιρειών που απάντησαν σε μια έρευνα στα μέσα Ιουλίου δήλωσαν ότι περιμένουν από τους εργαζομένους τους να έρχονται στο γραφείο δύο ή τρεις ημέρες κάθε εβδομάδα. Πριν από την πανδημία, το 70% αυτών των εργοδοτών απαιτούσε από τους εργαζομένους τους να βρίσκονται στο γραφείο, σύμφωνα με το Bay Area Council, μια ομάδα επιχειρηματικής πολιτικής που παρήγγειλε τη δημοσκόπηση.

Ακόμη και η Zoom, η υπηρεσία τηλεδιάσκεψης της Silicon Valley που είδε τα έσοδα και την τιμή των μετοχών της να αυξάνονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας, λέει ότι οι περισσότεροι από τους υπαλλήλους της εξακολουθούν να προτιμούν να έρχονται στο γραφείο κάποιες ημέρες. «Δεν υπάρχει μια προσέγγιση που να ταιριάζει σε όλους για την επιστροφή στο γραφεί», έγραψε πρόσφατα η Κέλι Στέκελμπεργκ, επικεφαλής της οικονομικής διεύθυνσης της Zoom.

Αλλά οι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας, οι οποίες κέρδισαν ακόμη περισσότερο από το την Zoom καθώς η πανδημία που έκανε τα προϊόντα τους απαραίτητα για πολλούς εργαζόμενους, δεν δίνουν στους υπαλλήλους πολλές επιλογές σε αυτό το θέμα. Η Apple, η Google, η Amazon και η Microsoft έχουν ξεκαθαρίσει ότι θέλουν οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους να δουλεύουν από το γραφείο κάποιες ημέρες για να διατηρήσουν την κουλτούρα και τον ρυθμό καινοτομίας τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive
Εργασία: Οι αλλαγές συνθηκών τα τελευταία χρόνια «απομακρύνουν» τους εργαζόμενους
Executive |

Μόλις ένας στους πέντε είναι ικανοποιημένος από την εργασία του στις ΗΠΑ, λέει έκθεση της Gallup

Στην εργασία τους πολλοί εργαζόμενοι δεν είναι ευχαριστημένοι και οι περιορισμένες επιλογές τους για μια νέα συμβάλλουν σε μια εποχή που η Gallup αποκαλεί «Η μεγάλη αποσύνδεση»