Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν και ο ηγέτης της Κίνας Σι Τζινπίνγκ συνομίλησαν τηλεφωνικά, τερματίζοντας ένα κενό σχεδόν επτά μηνών στην άμεση επικοινωνία μεταξύ των ηγετών των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Η τηλεφωνική κλήση επιβεβαιώθηκε από τον Λευκό Οίκο και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας, τα οποία ανέφεραν ότι οι δύο άνδρες συνομίλησαν νωρίς το πρωί της Παρασκευής.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, η συζήτηση, η οποία διήρκεσε περίπου 90 λεπτά, επικεντρώθηκε στην εξεύρεση τρόπων εξομάλυνσης των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας.

Οι δυο ηγέτες συζήτησαν για «τομείς όπου τα συμφέροντά μας συγκλίνουν και πεδία όπου τα συμφέροντα, οι αξίες και οι προοπτικές μας αποκλίνουν», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Η επικοινωνία Μπάιντεν και Σι έρχεται σε μια στιγμή που οι δύο χώρες διατυπώνουν ολοένα και πιο διαφορετικές προσεγγίσεις αναφορικά με την προέλευση της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και τομείς όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και το εμπόριο, ενώ μοιράζονται θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως είναι η κλιματική αλλαγή.

Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η συνομιλία ήταν «ειλικρινής» και «σε βάθος», προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος Σι επισήμανε ότι η πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα δημιουργεί μεγάλες δυσκολίες στις μεταξύ τους σχέσεις.

Συχνότερη επικοινωνία στο μέλλον

Η κινεζική πλευρά τόνισε ότι και τα δύο μέρη συμφώνησαν να διατηρήσουν συχνή επικοινωνία.

Πριν από την κλήση, ένας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος δεν ήταν ικανοποιημένος από τις πρώτες επαφές του με το Πεκίνο. Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, σημείωσε ότι οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου ήταν αισιόδοξοι ότι η ακρόαση του Σι απευθείας από τον Μπάιντεν θα μπορούσε να αποδειχθεί επωφελής.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Μπάιντεν ξεκαθάρισε στον Σι ότι δεν είχε καμία πρόθεση να αλλάξει την πολιτική της κυβέρνησης των ΗΠΑ που προσπαθεί να πιέσει την Κίνα στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε άλλους τομείς όπου πιστεύει ότι η ασιατική χώρα ενεργεί εκτός διεθνών κανόνων.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι προειδοποίησε τον απεσταλμένο του Μπάιντεν για το κλίμα Τζον Κέρι ότι η επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας θα μπορούσε να υπονομεύσει τη συνεργασία τους για την κλιματική αλλαγή.

Ο Γουάνγκ είπε στον Κέρι, ο οποίος επισκέφθηκε το Τιανζίν για συνομιλίες σχετικές με το κλίμα με τους Κινέζους ομολόγους του, ότι μια τέτοια συνεργασία δεν μπορεί να αποκοπεί από την ευρύτερη σχέση μεταξύ των δύο χωρών και κάλεσε τις ΗΠΑ να λάβουν μέτρα για τη βελτίωση των διμερών σχέσεών τους.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο ηγετών, το μήνυμα του Μπάιντεν ήταν ότι η κυβέρνησή του θέλει να διασφαλίσει «ότι δεν θα έχουμε καμία κατάσταση στο μέλλον όπου θα οδηγηθούμε σε ακούσιες συγκρούσεις», όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής διοίκησης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα