Ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα νομοσχέδια για τις τράπεζες, την Κεφαλαιαγορά, αλλά και για το θέμα της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, πραγματοποίησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη διάρκεια συναντήσεων συναντήσεις με τραπεζίτες, εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Μετά την αποχώρηση του πρώην υφυπουργού Γιώργου Ζαββού, ο κ. Σταϊκούρας αναλαμβάνει το «καυτό» αυτό χαρτοφυλάκιο, έχοντας να κλείσει μια σειρά εκκρεμοτήτων μέχρι το τέλος του έτους

Τραπεζικές αλλαγές

Μία βασική είναι η ψήφιση της ρύθμισης για τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών την οποία διαπραγματεύθηκε με τους Θεσμούς ο κ. Ζαββός.

Με βάση τη συμφωνία, το θέμα του αναβαλλόμενου φόρου επιλύεται ουσιαστικά για τις τράπεζες σε ό,τι αφορά τα επόμενα χρόνια. Ως εκ τούτου, οι διοικήσεις τους, αναλαμβάνουν να συνεχίσουν τη μείωση των «κόκκινων» και να απελευθερώσουν πόρους στη χρηματοδότηση της οικονομίας και την άνοδο της κερδοφορίας, με σκοπό να εξαλειφθούν σταδιακά τα κεφάλαια από αναβαλλόμενο φόρο.

Παράλληλα, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αλλαγή του νόμου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Μετά την πρώτη φάση της αναθεώρησης του νόμου του ΤΧΣ μέσω της οποίας άνοιξε ο δρόμος για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για τον νέο ρόλο του Ταμείου. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, θα ακολουθήσει η στρατηγική αποεπένδυσής του από τις τράπεζες και το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί από την Βουλή μέσα στον Οκτώβριο,

Επιπλέον, αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο που επιφέρει αλλαγές στο Συνεγγυητικό Κεφάλαιο για τις χρηματιστηριακές εταιρείες και τις εταιρείες επενδυτικών υπηρεσιών, υιοθετώντας για τις αποζημιώσεις επενδυτών ένα μοντέλο αντίστοιχο του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων.

Αλλαγές στην Κεφαλαιαγορά

Σημαντική θεωρείται και η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στην Κεφαλαιαγορά που υλοποιήθηκαν σε πρώτη φάση το καλοκαίρι του 2020 με τον νόμο για την εταιρική διακυβέρνηση των εισηγμένων εταιρειών, και πλέον αφορούν την εταιρική διακυβέρνηση, την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Το σχετικό νομοσχέδιο ακολουθεί τις δομές που εφαρμόζονται σε ευρωπαϊκές και μη ευρωπαϊκές αρχές κεφαλαιαγοράς, προβλέπει διαχωρισμό των τομέων της εποπτείας σε προληπτική και κατασταλτική, διασφαλίζοντας την αξιοπιστία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και την προστασία των επενδυτών. Επίσης, θα πρέπει να προσαρμοστούν ευρωπαϊκές οδηγίες στο εθνικό δίκαιο μέσω νομοσχεδίων που είναι επίσης έτοιμα και να ξεκινήσει η διαδικασία της ψηφιακής μεταρρύθμισης της Κεφαλαιαγοράς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Επιχειρήσεις: Αναγνωρίζουν την χρησιμότητα της AI αλλά δεν επενδύουν σε αυτή
Tεχνητή νοημοσύνη |

Οι ελληνικές επιχειρήσεις αναγνωρίζουν την χρησιμότητα της AI αλλά δεν επενδύουν σε αυτή

Τι έδειξε η έρευνα «Technology & Beyond: The impact of AI» που παρουσιάστηκε στο «Future Unfold» της Grant Thornton για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τη σχέση τους με την τεχνητή νοημοσύνη