Οι Αναλύσεις
Θα το δείτε και θα το διαβάσετε να επαναλαμβάνεται από εδώ και πέρα στις αναλύσεις των εισηγμένων εταιρειών ιδιαίτερα εκείνων που διακρίνονται στους τομείς της εξωστρέφειας, των εξαγωγών και εν γένει, των διεθνών δραστηριοτήτων. Οι τοποθετήσεις για «αυξημένο κόστος ενέργειας» ή για «αύξηση μεταφορικού κόστους» είναι δύο από τις βασικές επισημάνσεις των διοικήσεων των εισηγμένων εταιρειών. Εν ολίγοις, «ζούμε» στην εποχή των αυξήσεων που επηρεάζουν παραγωγή και τιμές προϊόντων…
________________________________
Η Πανδημία
###Στις αναλύσεις των εισηγμένων εταιρειών αρχίζουν να εμφανίζονται εκτιμήσεις σχετικά με την επίδραση της πανδημίας στο μέλλον.
Ας δούμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Διαβάζω, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση που συνοδεύει την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου 2021 της εισηγμένης εταιρείας Όμιλος Πλαστικά Θράκης: α) Διατήρηση των αυξημένων τιμών πρώτων υλών, ενώ σε επιμέρους περιπτώσεις παρατηρήθηκαν επιπλέον αυξήσεις, ανάλογα το είδος της πρώτης ύλης και τη γεωγραφική περιοχή, β) σημαντικά αυξημένο κόστος ενέργειας, σε όλες τις χώρες δραστηριοποίησης του Ομίλου και γ) σημαντική αύξηση του μεταφορικού κόστους, κυρίως λόγω ελλείψεων σε εμπορευματοκιβώτια.
Οι Προοπτικές: Αλλά, ας πάρουμε μια γεύση για το πώς επηρεάζονται οι προοπτικές μιας εισηγμένης εταιρείας όπως εκείνη του Ομίλου Πλαστικά Θράκης με διεθνοποιημένη παρουσία και παραγωγή. Παρότι υπάρχει αισιοδοξία για την πορεία της εταιρείας το αίσθημα της αβεβαιότητας που έχει κυριαρχήσει τους μήνες και τα χρόνια της πανδημίας εξακολουθεί να επηρεάζει τον καθημερινό βηματισμό αλλά και τις γενικότερες στρατηγικές επιδιώξεις. Διαβάζω: «Αναφορικά με τις προοπτικές για την τρέχουσα χρήση, η Διοίκηση εκτιμά ότι τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου θα εξακολουθήσουν να παρουσιάζουν ικανοποιητική πορεία και κατά το τρίτο τρίμηνο της χρήσης 2021. Η διατήρηση ικανοποιητικής ζήτησης για το μεγαλύτερο μέρος του προϊοντικού χαρτοφυλακίου, η σταδιακή αύξηση της ζήτησης σε κλάδους που λόγω πανδημίας παρουσίαζαν υστέρηση (π.χ. εστίαση), η σταδιακή επαναφορά στο παραδοσιακό μίγμα πωλήσεων, η διευρυμένη πελατειακή βάση, η διατήρηση του συναλλακτικού κύκλου και της ενισχυμένης ρευστότητας και η συνέχιση της εφαρμογής αυστηρών μέτρων προστασίας εξακολουθούν να διασφαλίζουν την ελαχιστοποίηση των όποιων αρνητικών συνεπειών και να ισχυροποιούν περαιτέρω την οικονομική θέση του Ομίλου. Ταυτόχρονα, εκτιμάται ότι οι τιμές των πρώτων υλών θα παραμείνουν τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα στα τωρινά υψηλά επίπεδα, όπως και τα κόστη μεταφορών, ενώ σημαντικά αυξητικές τάσεις παρατηρούνται ήδη στα κόστη ενέργειας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρθηκε και ανωτέρω, είναι πλέον εμφανής η μεταστροφή/αύξηση της ζήτησης, σε υψηλά μάλιστα επίπεδα, για προϊόντα του παραδοσιακού χαρτοφυλακίου του Ομίλου, σε εφαρμογές ή αγορές που διαχρονικά ο Όμιλος διατηρεί δεσπόζουσα θέση στην αγορά, ενώ παράλληλα εμφανής είναι η μείωση της ζήτησης για προϊόντα που σχετίζονται με τη προσωπική προστασία και υγεία».
________________________________________
Οι Τράπεζες
###Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και οι εμπορικές τράπεζες θα αποτελέσουν για τα επόμενα χρόνια δύο βασικοί συνεργάτες με συνδυασμένα συμφέροντα. Οι διοικήσεις των τραπεζών ήδη βρίσκονται στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας γνωρίζοντας τις διαθέσεις και τις επιλογές των πελατών τους και αναμένοντας το πλαίσιο των κριτηρίων χρηματοδότησης που «έρχεται» από το Ταμείο. Τη θέση των τραπεζών εξέφρασε σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς. Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του management team της Εθνικής υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι «θα είμαστε εφεξής ο καλύτερος σύμβουλος των επιχειρήσεων, αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».
Ο Μηχανισμός: Ο ίδιος ενημέρωσε ότι η Εθνική Τράπεζα έχει «στήσει» ήδη μία εξειδικευμένη ομάδα, η οποία: α) παρέχει διαρκή υποστήριξη σε RMs και πελάτες για όλα τα ζητήματα που αφορούν το Ταμείο, β) διαμορφώνει εξειδικευμένες υπηρεσίες τόσο για υποψήφιους επενδυτές όσο και για προμηθευτές ή αναδόχους έργων και γ) θα παρακολουθεί την άμεση υλοποίηση των σχετικών αιτημάτων, λύνοντας όλα τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν εντός και εκτός της Τράπεζας. Στο πλαίσιο αυτό τα εξειδικευμένα στελέχη της Εθνικής (RMs και υποστηρικτικές ομάδες) σε θέματα του Ταμείου Ανάκαμψης είναι έτοιμα, όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος, «να καθοδηγήσουν την επιχειρηματική μας κοινότητα, πώς μπορεί να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ευκαιρίες που διανοίγονται μπροστά μας».
________________________________________
H Αναβάθμιση
###Και ξαφνικά, η Ελλάδα θέτει βάσιμη υποψηφιότητα για να εξελιχθεί σε hub της Amazon στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σύμφωνα με την αμερικανική πολυεθνική, διαθέτει το απαραίτητο προφίλ (γεωγραφικά, στρατηγικά κλπ)
Η Παρατήρηση: Αν παρακολουθήσει κανείς την εξέλιξη του εδώ γραφείου της, διαπιστώνει ότι συνεχώς διευρύνεται. Υποχρεωτικά, αφού θα πρέπει «να σηκώσει» και την επένδυση που σχεδιάζεται.
________________________________________
Η Απώλεια
— Τελικώς, ο Γερμανός πρεσβευτής στο Πεκίνο, ο οποίος – όπως σας γράφαμε προχθές – πέθανε ξαφνικά σε ηλικία 54 ετών, είχε άμεση σχέση με την Ελλάδα. Από το προηγούμενο πόστο του, ήταν αυτός που είχε οργανώσει τις δυο τελευταίες ελληνο-τουρκικές συναντήσεις κορυφής. Σε συνεργασία με τους Καλίν και Σουρανή.
H Εξέλιξη: Ο εκλιπών, ήταν μέχρι πριν ένα μήνα διπλωματικός σύμβουλος της καγκελαρίου Μέρκελ. Προ τριών εβδομάδων, ανέλαβε το πόστο του Πεκίνου και μόλις προχθές έγινε γνωστό ότι πέθανε ξαφνικά στην κινεζική πρωτεύουσα….
_________________________________________
Τα Ραντεβού
###Σε ό,τι αφορά στην προοπτική μιας νέας συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αποδεικνύεται μάλλον δύσκολη εξίσωση. Κι αυτό γιατί, πέραν όλων των άλλων, τα προγράμματα τους στο «big apple» είναι ασύμβατα, όπως μας ενημερώνουν αρμοδίως.
Οι Ημερομηνίες: Ο Μητσοτάκης θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση την Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου, ενώ ο Ερντογάν την Παρασκευή, 24 του μηνός. Συνεπώς, μεσολαβεί αρκετά μεγάλο διάστημα.
Τα Εγκαίνια: Ο Μητσοτάκης, ωστόσο, έχει την επόμενη προγραμματισμένη εκδήλωση του το Σαββατοκύριακο που ακολουθεί, στο Παρίσι. Για τα εγκαίνια της – αφιερωμένης στην Ελλάδα – μεγάλης έκθεσης στο Λούβρο. Οπότε και πάλι, ένα περιθώριο αρκετών ωρών, για μια συνάντηση στις ΗΠΑ με τον Τούρκο πρόεδρο, υπάρχει.
_________________________________________
Οι Δυσκολίες
###Ούτε η διαδικασία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής εξελίσσεται σε εύκολο εγχείρημα, απ’ ό,τι μαθαίνουμε. Όχι ότι περίμενε κανείς και το αντίθετο. Στο παρασκήνιο οι διεργασίες με εν δυνάμει ενδιαφερόμενους ιδιώτες επενδυτές συνεχίζονται. Ο στόχος προφανής: Να συμμετάσχουν στην προσπάθεια διάσωσης της, αλλά με όρους που τους συμφέρουν.
Στη Γωνία: Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ωστόσο, είναι στη γωνία και περιμένει. Το όλο εγχείρημα βρίσκεται υπό τη στενή παρακολούθηση της Τράπεζας της Ελλάδας.
_____________________________________
Οι δικηγόροι
### Προσλήψεις κάνει ο νέος γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών Νίκος Κουλοχέρης. Πρώτοι στον κατάλογο δύο συνάδελφοι του δηλαδή όπως και εκείνος δικηγόροι. Όπως άκουσα να λέγεται θα παρακολουθούν συμβάσεις κλπ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Οικονομικών και δη εντός του χώρου αρμοδιότητας του υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων…
_____________________________________
Τα Σχέδια
###Η ολλανδική Reggeborgh έχει σχέδια για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Κατά τα πρότυπα της συμμετοχής της στην Alpha Bank (σσ στην τελευταία αύξηση κεφαλαίου της απέκτησε τον έλεγχο του 2% του μετοχικού κεφαλαίου της). Μαθαίνουμε ότι εξετάζει την (ανάλογη) συμμετοχή της και σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα…
Το Ερώτημα: Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά στην Ελλάκτωρ – κι εν αντιθέσει με ό,τι ακούγεται στην αγορά τελευταία – εμείς δεν διαπιστώνουμε καμία άμβλυνση των διαφορών με την αντίπαλη πλευρά (Μπάκος, Καϋμενάκης – Greenhill). Αντιθέτως. Πάντως, ένας καλόπιστος μικρομέτοχος θα μπορούσε να θέσει το εξής ερώτημα: Oι βασικοί μέτοχοι μιας εισηγμένης εταιρείας, που διαθέτουν περίπου 30% ο καθένας εξ αυτών γιατί δεν μπορούν να βρουν τρόπο να συνομιλήσουν για το καλό της εταιρείας;
_____________________________________
Τα Φτερά
###Ανάκαμψη τους 2 τελευταίους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούλιος και Αύγουστος) παρουσιάζεται στην επιβατική κίνηση της εισηγμένης Aegean αλλά αυτή η ανάκαμψη έχει δρόμο για να φθάσει τα επίπεδα του 2019. Πιο συγκεκριμέμνα, η Αegean τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2021 μετέφερε περισσότερους από 2,3 εκατ. επιβάτες (+70% αύξηση σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2020) προσφέροντας συνολικά 3,2 εκατ. θέσεις, μετά την εφαρμογή του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού στην Ευρώπη και την επανεκκίνηση του τουρισμού. Χαρακτηριστικό των επιδόσεων της περιόδου Ιουλίου και Αυγούστου είναι ότι η εταιρεία όπως η ίδια αναφέρει σε ανακοίνωση της μετέφερε περισσότερους επιβάτες από όσους είχε μεταφέρει αθροιστικά τους 6 προηγούμενους μήνες.
Οι Πληρότητες: Συνολικά, ο συντελεστής πληρότητας για την περίοδο βελτιώθηκε και πλέον ανέρχεται σε 71,7%. Ωστόσο ο συγκεκριμένος δείκτης παραμένει σημαντικά μειωμένος συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, που ήταν 87.2%.
Latest News
Δύσκολο Σάββατο θα έχει ο Μητσοτάκης, τα αυτογκόλ της κυβέρνησης, μεγαλώνει η οργή στην αγορά, το σήμα της Βιομηχανίας, επιδόσεις από τα… Lidl, η «μονοκαλλιέργεια» της Ελλάκτωρ…
Ας γνωριστούμε καλύτερα…
Τα πυρηνικά της Ελλάδας, το story των ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, αλλαγή σχεδίων για Prodea, η «ασημένια επένδυση» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι στηρίξεις του χρηματιστηρίου
Στα ψιλά...
Το timing του Bloomberg στην Αθήνα, το βαρύ πρόγραμμα του πρωθυπουργού, το μήνυμα των τραπεζιτών, το «χτίσιμο» στη ΔΕΗ, τα νέα σχέδια Στάσση και το pressing Χατζημηνά
Πολιτικό ρίσκο
Τα 3 τεστ της κυβέρνησης και ο ρόλος Goldman Sachs, ανοίγει “πανιά” η ABBank, «ξύνουν τα μολύβια» για τον Μπάρμπα Στάθη, το success της Σδούκου στο Μπακού και ένα κουίζ
Κι άλλο μέτωπο
«Πυλώνας» για την κυβέρνηση η βιομηχανία, έπαθε… Τραμπ ο Μητσοτάκης, τα λεφτά του Αγροτικής Ανάπτυξης, η αδιαφορία στο Χρηματιστήριο, τα stories σε ΔΕΗ και Helleniq Energy, σε αναβρασμό οι αρτοποιοί
Υπάρχει Υφυπουργός Βιομηχανίας
Ένα success story για το λογότυπο, το «200άρι» της ΔΕΗ, το σπριντ της Cenergy, τα κουκιά του Νεμπή, τα «διαμάντια» της Dimand, ο συναγερμός για την κερδοφορία
Σταγόνα
Μέτωπο Βιομηχάνων, το «δράμα» Χατζηδάκη, το «σκονάκι» της Αικατερινάρη, η θλίψη στη ΜΕΒΓΑΛ, «χημική» σύναξη στην Αθήνα, οι παραλαβές της Επίλεκτος
Καμπανάκια
Φεύγουν οι «μεγάλοι», στη «σίγαση» η αντιπολίτευση της ΝΔ, οι τιτλοποιήσεις της Attica Bank, στο βωμό των απαλλοτριώσεων ο… ΟΤΕ, ξεκαθάρισμα στο ΧΑ, ο κακός χαμός… στη χονδρική ρεύματος
Βαρδής Βαρδινογιάννης
Οι «κόκκινοι» υπουργοί, ξεσκονίζει τις φοροαπαλλαγές το Μαξίμου, ωστικό κύμα στα σούπερ μάρκετ, θα σώσει την Επίλεκτο η Louis Vuitton (;), η «εκδίκηση» της Alpha Bank, θα έχουμε και εργοστάσιο ΑΙ
Υποβιβασμός…
Η «κόκκινη γραμμή» του ΝΟΚ, στον αέρα ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος, το σταυροδρόμι του χρηματιστηρίου, ο Κοκκόλης για τα χρηματιστήρια ενέργειας, η αξία της MORE Energy και το υπερ-σόου του μετρό Θεσσαλονίκης
Η «κόκκινη γραμμή»