Για την τεχνολογία που ανέπτυξε ερευνητική ομάδα επιστημόνων του Αριστοτέλιου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε σχέση με τον εμπλουτισμό του νερού που χρησιμοποιείται στις αγροτικές καλλιέργειες, μίλησε στον ΟΤ στη ΔΕΘ ο αντιπρύτανης του πανεπιστημίου, Ευστράτιος Στυλιανίδης.
Όπως εξήγησε ο κ. Στυλιανίδης, η εφεύρεση έχει κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σε εθνικό επίπεδο και πρόσφατα κατοχυρώθηκε και σε διεθνές πρόσφατα.
Πρόκειται για μια συσκευή με την οποία ηλεκτρομαγνητίζεται το νερό, αλλάζοντας φυσικοχημικές ιδιότητες, οι οποίες έχουν μεγάλη επίδραση στις καλλιέργειες.
«Ξεκινήσαμε από το εργαστήριο, είχαμε συγκεκριμένους πόρους, και παρατηρήσαμε ότι η αύξηση μπορούσε να φτάσει μέχρι και το 25% σε σχέση με φυσικό νερό. Δίνει πιο γρήγορα την παραγωγή και θα απαιτείται λιγότερη κατανάλωση νερού, άρα συμβάλλει στη μείωση κόστος εισροών», τόνισε ο κ. Στυλιανίδης.
Ακόμη, ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ αναφέρθηκε στη συνεργασία της μονάδας λυμάτων με την ΕΥΑΘ με στόχο την περαιτέρω ανάλυση των λυμάτων σε επίπεδο επιμέρους περιοχών.
Όπως είπε, «είμαστε περήφανοι γι’ αυτό, γιατί είναι μια από τις κατακτήσεις του πανεπιστημίου μας, πρώτο στη χώρα και ενδεχομένως από τα πρώτα στην Ευρώπη που προχωρήσαμε στην ανάπτυξη της τεχνολογίας και την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας. Σε δεύτερο επίπεδο θα προσπαθήσουμε αυτή την εφαρμογή να τη χρησιμοποιοήσουμε προσπαθώντας να κατανάβουμε πώς ένα μητροπολιτικό κέντρο, όπως είναι η Θεσσαλονίκη, λειτουργεί. Δεν λειτουργούν όλες οι συνοικίες με τον ίδιο τρόπο.
»Στόχος είναι να μπορέσουμε να καταλάβουμε από πού ακριβώς ξεκινάει το πρόβλημα. Μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαμε το δείγμα που είναι η απόληξη στον σταθμό επεξεργασίας όπου καταλήγουν τα λύματα. Πλέον θα μπορούμε να έχουμε επιμέρους πληροφορίες και όχι μόνο για την Covid, αλλά και για άλλα πράγματα, όπως διατροφικές συνήθειες, χρήση φαρμακευτικών ουσιών κ.ά. Κάναμε προτάσεις στις αρμόδιες αρχές, ώστε αυτό να υιοθετηθεί και σε άλλες περιοχές, όπως στο λεκανοπέδιο Αττικής, στη Λάρισα, στην Πάτρα και στην Κρήτη».
Latest News
Ημέρα Εθελοντισμού στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Το ΟΠΑ επιβραβεύει 115 φοιτήτριες και φοιτητές για την προσφορά τους
Grant Thornton και Οικονομικό Πανεπιστήμιο στηρίζουν τους μαθητές της ακριτικής Ελλάδας
Ο.Π.Α. και Grant Thornton υποδέχθηκαν τους μαθητές οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τον επαγγελματικό προσανατολισμό και τις δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης
Ανθεκτική η ελληνική οικονομία, αγκάθι η καταναλωτική εμπιστοσύνη
Είναι κρίσιμη η ανάγκη για στοχευμένες πολιτικές παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν τη ζήτηση, θα σταθεροποιήσουν την αγορά εργασίας και θα στηρίξουν τη βιομηχανική παραγωγή
Το ΕΚΠΑ συζητά για το Στρατηγικό Σχέδιό του – Ημερίδα της Μονάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού
Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα της Μονάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΕΚΠΑ για το Στρατηγικό Σχέδιο του ΕΚΠΑ
Τα τρία σενάρια για το παγκόσμιο ΑΕΠ μετά την εκλογή Τραμπ
Σύμφωνα με την Oxford Economics βραχυπρόθεσμα η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ υποδηλώνει την πιθανότητα δημοσιονομικών κινήτρων που θα δώσουν μικρή ώθηση στο ΑΕΠ
Οι 5 προτεραιότητες του νέου οργανισμού του ΟΠΑ
Ο νέος Οργανισμός του ΟΠΑ έρχεται να αντικαταστήσει τον παλαιότερο που ίσχυε από το 1996
Φορολογικές Μεταρρυθμίσεις και Οικονομική Ανάπτυξη: Η καθιέρωση μια νέας Στρατηγικής
Η Ελλάδα αποτελεί ένα νέο παράδειγμα στο οποίο μελετάται η σχέση μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης και φορολογικής πολιτικής
Στην 62η θέση παγκοσμίως στην ερευνητική δραστηριότητα το ΕΚΠΑ
Το ΕΚΠΑ ανέβηκε 30 θέσεις στη διεθνή ερευνητική κατάταξη Πανεπιστημίων AD Scientific Index World Top Universities Ranking 2024-2025
Τα αχνά σημάδια ανάκαμψης του δανεισμού – Οι εκτιμήσεις της Oxford Economics για τα επιτόκια
Αν η ΕΚΤ καθυστερήσει τον κύκλο χαλάρωσης η πιστωτική ανάπτυξη θα περιοριστεί, λέει η Oxford Economics