Στην προσδοκία του από την κυβέρνηση σε ό, τι αφορά τη διευθέτηση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και στην αναγκαιότητα συνδυασμού της κεντρικής διεύθυνση πολιτικής προστασίας με την πολιτική προστασία της αποκεντρωμένης διοίκησης και εθελοντικών ομάδων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στο περίπτερο του ΟΤ στη ΔΕΘ.

Όπως είπε ο κ. Πατούλης, «περιμένουμε τις διαθέσεις της κυβέρνησης τις οποίες έχει εκφράσει, της επιτελικότητας του κράτους, μέσα από την δυνατότητα η περιφερειακή διακυβέρνηση να δώσει αφενός μεν ποιοτικότερα χαρακτηριστικά στη διακυβέρνηση του κράτους, αφετέρου να μείνει πιο ικανοποιημένος ο πολίτης με το μικρότερο κόστος».

Επεσήμανε, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη, ότι «η κυβέρνηση θα πρέπει να ενσκήψει στο ζήτημα του έμψυχου δυναμικού. Όταν ένα τέτοιο δυναμικό δεν είναι επαρκές ή ελαττώνεται χωρίς να αντικαθίσταται ή να εκπαιδεύεται δημιουργεί δυσκολίες στον χρόνο διεκπεραίωσης μιας κατάστασης, επ’ ωφελεία του πολίτη».

«Η περιφέρεια μπορεί να κάνει πολλά. Αλλά όταν οι πόροι δεν εξαρτώνται από σένα, αν οι εργαζόμενοι που μισθοδοτούνται από σένα θέλουν υπογραφή, εάν τα έργα πρέπει να ρωτήσεις εάν θα τα κάνεις ή θα τα κάνει κάποιος άλλος. Αυτές είναι παθογένειες δεκαετιών. Για να πούμε ότι οι περιφερειάρχες είναι μικρή κυβέρνηση, μικροί πρωθυπουργοί χρειάζονται προϋποθέσεις», είπε ο κ. Πατούλης, σύμφωνα με τον οποίο «είναι πίστη της σημερινής κυβέρνησης η αποκέντρωση. Πρέπει να δημιουργηθεί το νομοθετικό πλαίσιο και είμαι σίγουρος ότι θα το πράξει».

Επίσης, μίλησε για ανάγκη να συνδυαστεί η κεντρική διεύθυνση πολιτικής προστασίας με την πολιτική προστασία περιφερειών, δήμων, συνδέσμων, εθελοντικών ομάδων, ώστε το δίκτυο αυτό να καταφέρνει να εντοπίσει γρηγορότερα και να κατασβέσει γρηγορότερα, τις πυρκαγιές. «Είμαι σίγουρος ότι και η νέα ηγεσία θα κάνει τις ενέργειες που ενισχύουν τα δίκτυά μας, ώστε αμέσως κάποιος να πάει γρήγορα πριν καν φτάσει το πυροσβεστικό σώμα», σημείωσε ο κ. Πατούλης.

Συμπλήρωσε, δε, ότι το 112 είναι μια σημαντική παρακαταθήκη, καθώς, όπως είπε, «το θετικό με τη Βαρυμπόμπη είναι ότι με το 112 σε πλήρη λειτουργία σώθηκαν ζωές σε μια τόσο μεγάλη φωτιά και η δυνατότητα των εκκενώσεων έγινε με χειρουργική ακρίβεια. Μπορούμε να βελτιώσουμε πράγματα, αλλά είδαμε έμπρακτα ότι σώθηκαν ζωές».

Για την πανδημία

Στο μέτωπο της πανδημίας, ο περιφερειάρχης Αττικής τόνισε ότι «όσο δεν θωρακίζουμε την κοινωνία με εμβολιασμό, που η επιστήμη βρήκε και η πολιτεία εξασφάλισε δωρεάν, δημιουργούμε ένα ισχυρό υπόστρωμα για μεταλλάξεις».

Από την πλευρά του έκανε λόγο για ανάγκη αποκέντρωσης ενεργειών, όπως είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι πεπεισμένη γι’ αυτό. Όπως εξήγησε, «πρέπει να ξεκινήσουμε να πείσουμε τους πολίτες πόρτα-πόρτα, μέσα από τις περιφερειακές δομές».

«Πρέπει να φύγουμε από την αντίληψη ότι όλα ξεκινούν στα νοσοκομεία. Όλα ξεκινούν από την πρόληψη», υπογράμμισε.

Όσον αφορά τον εμβολιασμό των γιατρών, ο κ. Πατούλης ανέφερε ότι έχει εμβολιαστεί το 93% αυτών. Τόνισε, όμως, ότι «σε κάθε περίπτωση οι ανεμβολίαστοι είναι ένα μικρό ποσοστό που κακώς υπάρχει. Η επιστήμη είναι μία, είναι η γνώση που πρεσβεύει η παγκόσμια κοινότητα και την υπηρετείς για τον ασθενή σου. Εάν κάποιος δεν εμβολιάζεται, κακώς, το κάνει, αλλά αν το λέει και δυνατά τότε διαπράττει αδίκημα». Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι ήδη βρίσκονται στη διαδικασία της πειθαρχικής διερεύνησης από τον ιατρικό σύλλογο 3-4 τέτοιες περιπτώσεις.

Τέλος, ο κ. Πατούλης αποκάλυψε ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος για την περιφέρεια στις επόμενες εκλογές. «Για να κάνεις τη νέα αρχή της περιφέρειας αττικής που είναι το όραμά μας, δεν μπορεί να γίνει με μια θητεία», είπε με νόημα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα