
Μια αποχαιρετιστήρια επίσκεψη στην Πολωνία αποφάσισε να κάνει σήμερα η Καγκελάριος Μέρκελ έχοντας διπλό στόχο: ο πρώτος ήταν να καθησυχάσει τους Πολωνούς (και όχι μόνο) για τη νέα πραγματικότητα που θα δημιουργήσει ο αγωγός Nord Stream 2 και ο δεύτερος να προσπαθήσει να ρίξει τους τόνους στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ Βαρσοβίας και Βρυξελλών.
Σε πρώτο πλάνο ήταν το ζήτημα του νέου αγωγού Nord Stream, με δεδομένο πως μόλις χθες η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε και επισήμως πως ολοκληρώθηκε η κατασκευή του, με την οποία η ροή φυσικού αερίου προς τη Γερμανία θα παρακάμψει την Ουκρανία και θα αλλάξει τις ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Ευρώπης, η οποία βρίσκεται σε κόντρα με το Κρεμλίνο.
Οι εχθροί του αγωγού φοβούνται πως θα αυξήσει την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο και σταδιακά θα χρησιμοποιηθεί από τη Μόσχα ως μοχλός πίεσης, ενώ παράλληλα θα αποδυναμώσει πολιτικά και οικονομικά την Ουκρανία.
«Έχουμε καταστήσει σαφές πως η Ουκρανία θα παραμείνει τόπος μεταφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου» ξεκαθάρισε η κυρία Μέρκελ, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι, ο οποίος από την πλευρά του επεσήμανε πως μόνο με τον τρόπο αυτό η Ευρώπη θα αποφύγει να είναι ευάλωτη σε έναν εκβιασμό από την Ρωσία.
Ο δεύτερος στόχος της Άνγκελα Μέρκελ είναι να αμβλύνει τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ των Βρυξελλών και της Βαρσοβίας αναφορικά με το κράτος δικαίου και τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις που ήθελε να δρομολογήσει η χώρα και οι οποίες κρίνονταν ότι παραβιάσουν τις δημοκρατικές και ατομικές ελευθερίες. Η Κομισιόν έχει κινήσει τις διαδικασίες κατά της Πολωνίας, ζητώντας από το ευρωπαϊκό δικαστήριο να επιβάλει πρόστιμο στη χώρα επειδή αγνόησε τις αποφάσεις της.
Η κλιμακούμενη διαμάχη έχει φέρει σε δύσκολη θέση το Βερολίνο και την κυρία Μέρκελ προσωπικά, η οποία δέχτηκε δριμεία κριτική ακόμη και στο εσωτερικό της χώρας της επειδή δεν έχει πιέσει τη Βαρσοβία και δεν έχει κάνει αρκετά για να υπερασπιστεί τις δημοκρατικές αξίες της Ευρώπης. Και πάλι σήμερα, στις δηλώσεις της, ήταν ιδιαίτερα προσεκτική δίδοντας έμφαση στην ανάγκη να υπάρξει συμφωνία και συναίνεση.


Latest News

Το μήνυμα Χατζηδάκη μετά την αναβάθμισή του
Ο Χατζηδάκης πηγαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου αναλαμβάνοντας αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, με ρόλο συντονιστή για την παρακολούθηση του έργου των παραγωγικών υπουργείων

Το Who is Who των 15 νέων προσώπων της κυβέρνησης μετά τον ανασχηματισμό
Δεκαπέντε είναι τα νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση αφού ο ανασχηματισμός που αναμενόταν μετά την πρόταση δυσπιστίας και τα μαζικότατα συλλαλητήρια για τα Τέμπη έγινε το πρωί της Παρασκευής

Αρίστος Δοξιάδης: Ένας επενδυτής των start ups αναλαμβάνει την Έρευνα και Ανάπτυξη
Ο Αρίστος Δοξιάδης είναι συνεργάτης στη Big Pi, μια εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων που επενδύει στην Ελλάδα και υποστηρίζει τη φιλόδοξη καινοτομία

Βλέπει υψηλότερα επίπεδα το ΧΑ - Στο επίκεντρο η Πειραιώς
Αν και δέχεται το ΧΑ κάποιες πιέσεις κατοχύρωσης κερδών, δεν δείχνουν προς ώρας ικανές να διαταράξουν την ανοδική του πορεία

Με «συνταγή» Πιερρακάκη στην οικονομία μέχρι τις εκλογές
Ποιους «καυτούς» φακέλους αναλαμβάνει ο νέος τσάρος της ελληνικής οικονομίας - Το πακέτο της ΔΕΘ, οι αμυντικές δαπάνες και τα μέτρα ενίσχυσης έναντι της ακρίβειας

Οι μεγάλες ανατροπές - Ποιοι μένουν εκτός κυβέρνησης
Ο ανασχηματισμός αφήνει 14 υπουργούς και υφυπουργούς εκτός κυβέρνησης

«Ανασχηματισμός μεγάλης ανανέωσης - Ευκαιρίες στη νέα γενιά» λένε κυβερνητικοί κύκλοι
«Ανασχηματισμός μεγάλης ανανέωσης και ευκαιριών στη νέα γενιά» είναι το σχόλιο κυβερνητικών κύκλων

Ανασχηματισμός: Ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση - Όλα τα ονόματα
Ποια υπουργεία αλλάζουν χέρια, ποιοι φεύγουν, ποιοι έρχονται και ποιοι αναβαθμίζονται

Ανασχηματισμός: Στις 11:00 η ανακοίνωση για τη νέα κυβέρνηση
Στις 11.00 ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, θα ανακοινώσει τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης.

Ουκρανία: Η διαπραγμάτευση τώρα ξεκινά
Η Ρωσία δεν δείχνει διατεθειμένη να αποδεχτεί με τρόπο βιαστικό μια εκεχειρία στην Ουκρανία χωρίς να αρνείται τη σχετική διαπραγμάτευση