
Μελέτη για τις κλιματικές συνθήκες που θα επικρατούν στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του αιώνα πραγματοποίησαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου LMU (Ludwig-Maximilians-Universität München) στη Γερμανία.
Με βάση μετεωρολογικά αρχεία, οι ερευνητές σχεδίασαν προσομοιώσεις που να δείχνουν τι μπορεί να συμβεί τις επόμενες δεκαετίες στην ευρωπαϊκή ήπειρο, με την κλιματική αλλαγή να είναι παρούσα.
Βασικό συμπέρασμα είναι ότι όλες οι περιοχές της Ευρώπης θα βιώνουν καύσωνες στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Κάποιες περιοχές θα βιώνουν το φαινόμενο πιο ήπια και άλλες πιο συχνά και πιο έντονα.
Εκείνες που θα βιώνουν πιο συχνά και έντονα τους καλοκαιρινούς καύσωνες θα είναι οι μεσογειακές χώρες, κυρίως οι πιο ανατολικές. Ενδεικτικό της κατάστασης που διαμορφώνεται είναι ότι, σύμφωνα με τη μελέτη, τις τελευταίες δύο δεκαετίες του αιώνα, ακόμη και οι Άλπεις θα βιώνουν έντονους καύσωνες.
Οι προσομοιώσεις δείχνουν ότι η Γαλλία έχει 60% πιθανότητες να αντιμετωπίσει τις επόμενες δεκαετίες έντονους καύσωνες στη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ γενικότερα για τη Μεσόγειο οι πιθανότητες αυτές αυξάνονται στο 80%.
Η Ιβηρική Χερσόνησος έχει, σύμφωνα με τη μελέτη, πιθανότητες 96% να αντιμετωπίζει καύσωνες κάθε Ιούλιο τις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα και πιθανότητες 88% κάθε Αύγουστο.
Η μελέτη αναφέρει ότι, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, θα μειωθεί πολύ η εμφάνιση καυσώνων στην Ευρώπη, αλλά θα αυξηθεί πολύ η βροχόπτωση, ενώ το καλοκαίρι θα υπάρξει αντίστοιχη μείωση των βροχοπτώσεων.


Latest News
![Τουρκία: Μεγάλες βλέψεις για παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_turkish_autos-600x352.png)
Τουρκικές βλέψεις για παραγωγή EV [γράφημα]
Η Τουρκία επιδιώκει να αξιοποιήσει τη γεωγραφική της θέση προσπαθώντας να γίνει πύλη αυτοκινητοβιομηχανιών, εκτός ΕΕ κυρίως, προς την ευρωπαϊκή αγορά

Οι περικοπές πράσινης ηλεκτροπαραγωγής θα αυξάνονται με τη διείσδυση ΑΠΕ
Βασική ευθύνη του ΑΔΜΗΕ είναι η ασφάλεια του συστήματος και με αυτό το κριτήριο χορηγούνται και θα χορηγούνται προσφορές σύνδεσης στα νέα έργα ΑΠΕ

Μπαίνει ο… ήλιος στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο – Η συμφωνία της UEFA με την SolarPower
Πώς θα «πρασινίσουν» τα γήπεδα - Στα θρανία οι ομάδες για σεμινάρια από τη SolarPower

Σε ιστορικό χαμηλό οι πάγοι της Αρκτικής – Προειδοποίηση για τον καιρό στο Βόρειο Ημισφαίριο
Ο θαλάσσιος πάγος της Αρκτικής βρίσκεται αυτή την περίοδο στη μέγιστη έκτασή του, η οποία όμως έχει πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ.
![BYD: Ποιος είναι ο Γουάνγκ Τσουανφού που χτίζει τα όνειρα της Κίνας [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_BYD_Ceo_CHUANFU-600x352.png)
Γουάνγκ Τσουανφού: Χτίζει τα Όνειρα της Κίνας με την BYD [γράφημα]
Η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία BYD του Γουάνγκ Τσουανφού ανακοίνωσε πωλήσεις για όλο το 2024 που ξεπέρασαν αυτές της Tesla

Καμπανάκι IRENA για τις ΑΠΕ - Δεν είναι αρκετές, παρά την αύξηση ρεκόρ το 2024
To συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος τις αύξησης παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ προέρχεται από ηλιακά και αιολικά έργα

Η σουηδική Vattenfall θα κατασκευάσει το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στη Γερμανία
Το ένα απο τα δύο πάρκα που θα κατασκευάσει στη Βόρεια Θάλασσα η σουηδική Vattenfall θα είναι δυναμικότητας 980 MW

Τα οφέλη και τα εμπόδια για τη μαζική στροφή στην ηλεκτροκίνηση
Πρόσφατη μελέτη δείχνει πώς η επιλογή EV θα μπορούσε να ενισχύσει τους ιδιοκτήτες, αλλά και την ενεργειακή αυτονομία των πόλεων

Μειώνει τις επενδύσεις σε πράσινη ενέργεια η γερμανική RWE
Υπάρχει αβεβαιότητα στο επενδυτικό περιβάλλον λέει ο CEO της RWE - Τι σχεδιάζει η εταιρεία

Πώς θα είναι η Γαλλία το 2100 - Θερμότερη κατά 4°C
Η Météo France αναλύει τις επιπτώσεις από την προβλεπόμενη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στη χώρα τα επόμενα 75 χρόνια