
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες Toyota και Honda επέκριναν έντονα το Σάββατο την πρόταση των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ να δοθεί πρόσθετο φορολογικό κίνητρο 4.500 δολαρίων στα ηλεκτρικά οχήματα που κατασκευάζονται σε αμερικανικά εργοστάσια με εργαζόμενους που είναι μέλη του συνδικάτου UAW.
Η Toyota ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή της ότι το σχέδιο που παρουσιάστηκε αργά την Παρασκευή εισάγει διακρίσεις «κατά των Αμερικανών εργαζομένων στον κλάδο του αυτοκινήτου με βάση την επιλογή τους να μην συνδικαλιστούν».
Το νομοσχέδιο, το οποίο πρόκειται να ψηφιστεί την Τρίτη από την Επιτροπή Τρόπων και Μέσων που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, θα ωφελήσει τις τρεις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες του Ντιτρόιτ, οι οποίες κατά κύριο λόγο απασχολούν εργάτες μέλη του ιστορικού συνδικάτου.
«Αδικο σχέδιο»
Σε ανακοίνωσή της, η Honda χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «άδικο» και εκτίμησε ότι «κάνει διάκριση μεταξύ των ηλεκτρικών οχημάτων που κατασκευάστηκαν από σκληρά εργαζόμενους Αμερικανούς εργαζόμενους στην αυτοκινητοβιομηχανία με βάση απλώς αν ανήκουν σε συνδικάτο. … Τα εργοστάσια της Honda στην Αλαμπάμα, την Ιντιάνα και το Οχάιο, τα οποία θα κατασκευάσει τα EV μας αυτοκίνητα αξίζουν δίκαιη και ίση μεταχείριση από το Κογκρέσο».
Η πρόταση, η οποία εκτιμάται ότι θα κοστίσει 33 έως 34 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα 10 ετών, θα αυξήσει έως και τα 12.500 δολάρια τη μέγιστη φορολογική πίστωση για τα ηλεκτρικά οχήματα, από το σημερινό ποσό που είναι 7.500 δολάρια. Το ποσό των 12.500 δολαρίων περιλαμβάνει πίστωση 500 δολαρίων για τη χρήση μπαταριών αμερικανικής παραγωγής.
Η πρόταση αποτελεί βασικό μέρος του στόχου του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν να διασφαλίσει ότι τα ηλεκτρικά οχήματα θα περιλαμβάνουν τουλάχιστον το 50% των πωλήσεων οχημάτων στις ΗΠΑ έως το 2030 και θα ενισχύσουν τις θέσεις εργασίας των αμερικανών εργατών-μελών συνδικάτων.
Η GM, η Ford Motor και η Stellantis, μητρική της Chrysler, συναρμολογούν τα αμερικανικά οχήματα σε εργοστάσια όπου εργάζονται μέλη του συνδικάτου United Auto Workers (UAW).
Αντίθετα, οι ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και η Tesla, δεν έχουν συνδικάτα που εκπροσωπούν εργάτες συναρμολόγησης και πολλές από αυτές έχουν πολεμήσει τις προσπάθειες της UAW για συνδικαλιστική οργάνωση στα εργοστάσια τους.


Latest News

Σε ελεύθερη πτώση οι τιμές των μεταχειρισμένων Tesla
Ολο και περισσότεροι ιδιοκτήτες Tesla θέλουν να αποστασιοποιηθούν από τη μάρκα και... τον ιδιοκτήτη της

Νέα επένδυση Chobani στη Νέα Υόρκη - 1,2 δισ. δολ. για νέο εργοστάσιο
Η νέα επένδυση της Chobani, έρχεται εναν μήνα μετά την ανακοίνωση επένδυσης στις εγκαταστάσεις της στο Αϊνταχο

JP Morgan: Η μάχη για τον έλεγχο της Fed - Ο Τραμπ δοκιμάζει τα όρια της νομισματικής ανεξαρτησίας
Η έκθεση της JP Morgan για τo πού φθάνουν τα όρια επιρροής του αμερικανού προέδρου - Γιατί είναι σημαντική η ανεξαρτησία της Fed

Κοντά σε προκαταρκτικές συμφωνίες για τους δασμούς με Ινδία και Ιαπωνία οι ΗΠΑ - Πρόοδρος με Κίνα
Αν και οι λεπτομέρειες μπορεί να πάρουν μήνες, αξιωματούχοι των ΗΠΑ αναφέρουν ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος με Ινδία και Κίνα

Τραμπ: Με τον Νετανιάχου «Έχουμε την ίδια γραμμή σε όλα τα θέματα»
Η τηλεφωνική επικοινωνία κάλυψε «πολλά θέματα, όπως το εμπόριο, το Ιράν κ.λπ.», έγραψε ο αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτηση στο Truth Social

Η Raytheon (RTX) προειδοποιεί για πλήγμα 850 εκατ δολ. λόγω δασμών
Η Raytheon (RTX) ανέφερε έσοδα τριμήνου στα 20,3 δισ. δολάρια με κέρδη ανα μετοχή 1,47 δολ.

Bloomberg: Ο Μπέσεντ χαρακτήρισε «μη βιώσιμη» τη δασμολογική αντιπαράθεση με την Κίνα - Αναμένει αποκλιμάκωση
Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ έκανε αυτά τα σχόλια σε κλειστή συνάντηση με επενδυτές

Πώς αντιδρούν οι εταιρείες στους δασμούς Τραμπ
Αυξήσεις τιμών, αλλαγή προμηθευτών, μεταφορά παραγωγής και επενδύσεις είναι τα όπλα των εταιρειών απέναντι στους δασμούς Τραμπ

Λαγκάρντ: Ελπίζω ότι ο Τραμπ δεν θα απολύσει τον Πάουελ – Τι λέει για συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ
Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι δεν θα σχολιάσει τις επιπτώσεις στις αγορές ενός γεγονότος που ελπίζει πως «δεν βρίσκεται καν στο τραπέζι»

Πρόωρες εκλογές στη Γαλλία εξετάζει ο Μακρόν
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Γάλλος πρόεδρος προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την αυξημένη δημοτικότητά του που προέρχεται από τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο των ευρω-ατλαντικών σχέσεων