Τα νέα σχέδια της Βρετανίας για τη διαχείριση της πανδημίας το χειμώνα θα ανακοινώσει, την ερχόμενη Τρίτη, ο Μπορίς Τζόνσον, αν και φαίνεται πως επιλογές του θα γίνουν περισσότερο με επικοινωνιακά και πολιτικά κριτήρια.

Πραγματικά, σε ένα διάστημα που η Ντάουνινγκ Στριτ βρίσκεται στο στόχαστρο ακόμη και των βουλευτών των Τόρις για την αύξηση των φόρων για τη μεταρρύθμιση του κράτους πρόνοιας και του υγειονομικού συστήματος, ο κύριος Τζόνσον επιλέγει να κατευνάσει τους επικριτές του δρομολογώντας την ακύρωση των σχεδίων για τα διαβατήρια (ήτοι πιστοποιητικά) εμβολιασμού. Κι αυτό παρά το γεγονός πως ο χειμώνας δεν προμηνύεται διόλου εύκολος αναφορικά με τον αριθμό των κρουσμάτων.

Tα λεγόμενα διαβατήρια εμβολιασμού θα ήταν απαραίτητα για την είσοδο του κοινού σε νυχτερινά κέντρα, χώρους ψυχαγωγίας, μεγάλες εκδηλώσεις και γενικά χώρους συγκέντρωσης μεγάλου πληθυσμού και επρόκειτο να εφαρμοστούν από τα τέλη του μήνα.

Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Σαζίντ Γιαβίντ, σε δηλώσεις του σήμερα υποστήριξε πως δεν θα υπάρχουν νέα lockdown και επιβεβαίωσε πως τα διαβατήρια τελικά δεν θα εφαρμοστούν. Ωστόσο ξεκαθάρισε πως η πρωτοβουλία θα μείνει στο… συρτάρι σε περίπτωση που τα πράγματα τους δυσκολέψουν τους επόμενους μήνες.

Η κυβέρνηση στηρίζεται στην ενίσχυση των εμβολιασμών και της χρήσης των τεστ για να προστατευτεί το κοινό εν όψει του χειμώνα. Ωστόσο, σημαντικό τμήμα του κοινού και δη, της δεξαμενής των δεξιών ψηφοφόρων των Τόρις αντιδρούσαν στη χρήση του διαβατηρίου.

Επίσης, μεταξύ άλλων, ο Βρετανός πρωθυπουργός προσανατολίζεται στην άρση της χρήσης των έκτακτων εξουσιών που είχαν εγκριθεί από το Μάρτιο του 2020, δίδοντας αυξημένες εξουσίες στην κυβέρνηση για να δρομολογήσει τα έκτακτα μέτρα για την πανδημία χωρίς κάθε φορά να ζητά την έγκριση της Βουλής. Το έκτακτο καθεστώς είχε προκαλέσει δυσφορία στους βουλευτές, οπότε αποτελούσε πάγιο αίτημα τους να αρθεί, με την πρώτη δυνατή ευκαιρία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα