
Ακολουθώντας την… πράσινη γραμμή του Τζο Μπάιντεν και τη συνολική στροφή μεγάλου μέρους της αμερικανικής κοινωνίας σε πρασινότερες επιλογές, το έγκριτο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ έγινε το πρώτο πανεπιστημιακό ίδρυμα στις ΗΠΑ που δεσμεύτηκε στην επίτευξη μηδενικών ρύπων άνθρακα για την πάταξη του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Η δέσμευση αυτή αφορά και την «προίκα» των 42 δισ. δολαρίων που διαχειρίζεται το επενδυτικό του ταμείο –το μεγαλύτερο που διαθέτει διεθνές πανεπιστήμιο- γυρίζοντας την πλάτη στο εξής σε επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα. Μάλιστα, προς απομείωση θα κινηθούν και τυχόν έμμεσες επενδύσεις του πανεπιστημίου σε project ή εταιρείες ορυκτών καυσίμων μέσω private equity funds.
Αντιστοίχως, στη θέση των επενδύσεων αυτών, στο χαρτοφυλάκιο θα προστεθούν νέες επενδύσεις που θα υποστηρίζουν τη μετάβαση προς την πράσινη οικονομία.
Την ανακοίνωση έκανε με επιστολή του ο πρόεδρος του Χάρβαρντ, Λόρενς Μπάκαου, ενδίδοντας έτσι στις κλιμακούμενες πιέσεις που δεχόταν τα τελευταία χρόνια η διοίκηση του πανεπιστημίου από φοιτητές, συλλόγους αποφοίτων αλλά και ακτιβιστές για την υιοθέτηση πιο φιλικών προς το περιβάλλον επιλογών με σημείο αιχμής την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Μάλιστα, με την επισήμανση πως το Χάρβαρντ είναι το πρώτο αμερικανικό πανεπιστήμιο που λαμβάνει μια τέτοια απόφαση, διατυπώνεται η εκτίμηση πως σύντομα θα αναγκαστούν να το μιμηθούν και άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Σημειωτέον πως το Χάρβαρντ, μαζί με το MIT, έχουν ήδη από την περσινή χρονιά επενδύσει και σε ένα νέο venture fund που δημιούργησε το επενδυτικό όχημα του «The Engine», που δημιουργήθηκε για να ενισχύσει την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που θα καλύψουν τις προκλήσεις που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή. To fund συγκέντρωσε 250 εκατ. δολάρια, με μεγαλύτερους μετόχους τα δύο έγκριτα πανεπιστήμια.


Latest News

LG: Αποσύρεται απο επένδυση για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων
Η LG Energy Solution σε ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι λόγω «των συνθηκών της αγοράς και του επενδυτικού περιβάλλοντος, συμφωνήσαμε να αποσυρθούμε επίσημα από το έργο Indonesia GP (Grand Package)»

Η περιφρόνηση του Τραμπ στην πράσινη ενέργεια ακυρώνει επενδύσεις 8 δισ.
Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αναστέλλουν μαζικά επενδυτικά projects στον κλάδο

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων