
Ιδιαίτερες και σημαντικές ήταν οι αναφορές του Πρωθυπουργού στην ομιλία του κατά τα εγκαίνια της ΔΕΘ 2021, στα παρακάτω μέτρα υπέρ των ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι σήκωσαν και εξακολουθούν να σηκώνουν τεράστια φορολογικά βάρη, αναφέρει σε σχετική ενημέρωση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες όσον αφορά τα ακίνητα εστιάζονται σε πέντε σημεία. Ειδικότερα η ΠΟΜΙΔΑ σημείωνει:
1. ΕΝΦΙΑ ή ΕΝΦΑ; Αποτελεί βαρυσήμαντη εξέλιξη ότι για πρώτη φορά από τα χείλη του Πρωθυπουργού γίνεται ειδική αναφορά περί παρέμβασης στο συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ, που είναι η πλέον εξόφθαλμη στρέβλωση του φορολογικού μας συστήματος. Η πρόσφατη σημαντική αύξηση των αντικειμενικών αξιών στις περισσότερες περιοχές της χώρας επιβάλλει δραστικές παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ, με πρώτη την πλήρη κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου, και όχι τη διαιώνισή του με οποιοδήποτε έμμεσο τρόπο, και ιδιαίτερα με τη συνάθροιση και τιμωρητική φορολόγηση περιουσιακών στοιχείων που τα περισσότερα είναι απρόσοδα. Η δέσμευση ότι «τα περισσότερα νοικοκυριά θα πληρώσουν (το 2022) χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ από το 2021» δεν καθησυχάζει εκείνους που έχουν «ματώσει» πληρώνοντας τα περισσότερα, και δεν συμβιβάζεται με το δόγμα «δεν θα αφήσουμε κανέναν πίσω». Περιμένουμε συνεπώς την εξειδίκευση των νέων ρυθμίσεων που θα οδηγήσουν επί τέλους από τον διπλό και άδικο ΕΝΦΙΑ στον μονό και δίκαιο ΕΝΦΑ!
2. Γονικές παροχές. Ιστορική χειρονομία προς την ελληνική οικογένεια η ανακοίνωση αύξησης του αφορολογήτου γονικών παροχών στις 800.000 ευρώ, η οποία όμως μένει να δούμε πως θα εξειδικευθεί από το επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών. Τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν είναι τα εξής:
-Το αφορολόγητο αυτό όριο θα αφορά γονικές παροχές από κάθε γονέα σε κάθε τέκνο, όπως ισχύει σήμερα για το αφορολόγητο των 150.000 ευρώ, ή θα είναι οικογενειακό;
-Αν είναι οικογενειακό θα επιμερίζεται σε ποσό έως 400.000 ευρώ από κάθε γονέα σε κάθε παιδί, ή θα ισχύει ακόμη και αν μόνον ο ένας γονέας μεταβιβάσει ακίνητα αξίας 800.000 ευρώ;
-Το αφορολόγητο αυτό θα περιοριστεί μόνον στα τέκνα, ή θα αφορά και τα εγγόνια, που είναι και το ισχύον, αλλά και το ορθό;
-Το αφορολόγητο αυτό θα ισχύσει μόνον για γονικές παροχές, ή θα αφορά και το φόρο κληρονομιάς, που είναι το ισχύον αλλά και το ορθό;
-Το αφορολόγητο θα καλύπτει και μετρητά ή άλλα συνυπολογιζόμενα περιουσιακά στοιχεία;
3. Εισφορά «αλληλεγγύης». Θετικό μέτρο είναι η επέκταση για όλο το 2022, της απαλλαγής από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης 2,20-10% επί των εισοδημάτων και από ακίνητη περιουσία. Αυτό που έλειπε ήταν η απόλυτα αναγκαία μείωση των συντελεστών της ληστρικής, κυριολεκτικά, κλίμακας φορολόγησης των μισθωμάτων, η οποία παραμένει ως είχε από την προηγούμενη κυβέρνηση, τη στιγμή μάλιστα που ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων μειώνεται στο 22%, ή στο 15,4% σε περίπτωση συγχώνευσής τους!
4. Φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου συγχωνευόμενων επιχειρήσεων. Ιδιαίτερα θετικό κίνητρο η μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου των συγχωνευομένων επιχειρήσεων από 1% σε 0,5% επί της αξίας των ακινήτων τους.
5. Έκπτωση επιλέξιμων δαπανών επιχειρήσεων κατά 100% η οποία διπλασιάζεται σε περίπτωση που αφορούν ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων τους, καινοτομία και εξωστρέφεια.
«Η άποψή μας είναι ότι η ισχύς των τελευταίων δύο σημαντικών μέτρων, και η μείωση των συντελεστών φορολόγησης των μισθωμάτων πρέπει να επεκταθεί άμεσα και στα φυσικά πρόσωπα, ώστε να εξαλειφθεί η χαώδης αυτή ανισότητα φορολογικής μεταχείρισης μεταξύ φυσικών και νομικών προσώπων», καταλήγει η ανακοίνωση.


Latest News
![Μετακόμιση: Ποια είναι τα κίνητρα και τα κριτήρια των Ελλήνων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_metakomisi-600x352.png)
Γιατί μετακομίζουν οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι – Οι νέες τάσεις [γραφήματα]
Τι δείχνει πανευρωπαϊκή έρευνα «European Housing Trend Report 2024» που πραγματοποίησε το κτηματομεσιτικό δίκτυο RE/MAX Europe για την μετακόμιση σε Ελλάδα και Ευρώπη

Πώς θα «πέσουν» περισσότερα ακίνητα στην αγορά – Τι ζητούν οι servicers
Ποιες λύσεις προτείνουν οι servicers για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης – Τα κίνητρα στους αγοραστές ακινήτων
![Εξοχική κατοικία: Κέρδη από την αξιοποίηση στην Ελλάδα – Οι αποδόσεις των νεόδμητων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/paros-768x512-1-600x400.jpg)
Συμφέρει η επένδυση σε εξοχική κατοικία; - Τα κέρδη και οι αποδόσεις [γραφήματα]
Σε επενδυτικό «θησαυρό» αναδεικνύεται η εξοχική κατοικία στην Ελλάδα- Τι δείχνουν τα στοιχεία της Elxis – At Home in Greece

Νέα εποχή για το εμβληματικό Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας – Παραχωρείται στον Δήμο Πεντέλης
H παραχώρηση πραγματοποιείται με σκοπό ο Δήμος Πεντέλης να προβεί σε εργασίες μελετών, αδειοδότησης, αποκατάστασης και ανακαίνισης των εγκαταστάσεων του ακινήτου

Γιατί αυξήθηκαν οι τιμές των ακινήτων - Πώς θα λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα
Τι αναφέρει μελέτη της Alpha Bank για την αγορά κατοικίας και τις προοπτικές της - Το 12% σχεδιάζει αγορά κατοικίας την επόμενη 2ετία - Το 64% των κατοικιών είναι άνω των 30 ετών

Ακάθεκτο το real estate κόντρα στις αναταράξεις – Το μήνυμα Dimand και Premia
Σε δημιουργικό αναβρασμό παραμένουν οι εγχώριες εταιρείες real estate κόντρα στην αβεβαιότητα που φέρνουν οι δασμοί Τραμπ – Οι ευκαιρίες που αναζητούν και οι προβληματισμοί για το κόστος

Ποσά 200 εκατ. ευρώ σε μελέτες για να «ξεκλειδώσει» η δόμηση εκτός σχεδίου
Σε φάση ελέγχου μελέτες καταγραφής πολεοδομικά αναγνωρισμένων οδών που θα δίνουν δικαιώματα δόμησης σε εκτός σχεδίου οικόπεδα στα νησιά. Μετά το Πάσχα οι ανάδοχοι για τις μελέτες στην υπόλοιπη χώρα.
![Σπίτι μου 2: Στο… ράφι τα δάνεια – Ακίνητα παλιά και ακριβά [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/akin4-1-600x399.jpg)
«Κρυμμένος θησαυρός» η αναζήτηση φθηνής στέγης - Τα εμπόδια στο Σπίτι μου 2
Η εξεύρεση ακινήτων εξακολουθεί να είναι το μεγάλο αγκάθι και για τη δεύτερη φάση του προγράμματος Σπίτι μου 2

Orilina Properties: Κέρδη ρεκόρ 19,27 εκατ. ευρώ για το 2024
Η προσαρμοσμένη ετήσια απόδοση επί της Eπιχειρηματικής Aξίας (Enterprise Value) του Ομίλου Orilina Properties ανήλθε σε 17,2%

Ανδριόπουλος (DIMAND): Σε 10 χρόνια θα λυθεί ουσιαστικά το πρόβλημα της κατοικίας
«Το πρόβλημα της κατοικίας είναι ένα ζήτημα που επιλύεται αν συνεργαστούν όλοι, υποστήριξε ο Δ. Ανδριόπουλος της DIMAND