Στις 12.00 το μεσημέρι της Δευτέρας αναμένεται να εξειδικευτούν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε την Κυριακή, προανήγγειλε μεταξύ άλλων μια σειρά δράσεων που θα ανακόψουν το κύμα ακρίβειας, και οι οποίες περιλαμβάνουν μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά και παρεμβάσεις ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες των ανατιμήσεων στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα παγκόσμιο φαινόμενο το οποίο είναι ως επί το πλείστον εισαγόμενο και είναι ένα πρόβλημα το οποίο το αντιμετωπίζουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες».

Κατ’ αρχάς, είπε, στη χώρα μας είχαμε πληθωρισμό στο 1,9% έναντι 3% στην ευρωζώνη τον Αύγουστο. «Πέρα από το ότι είναι ένα προσωρινό φαινόμενο, ενισχύσαμε σημαντικά το διαθέσιμο εισόδημα. Εκεί ακριβώς αποσκοπούσε και αποσκοπεί η μείωση των φόρων.

Έχουμε στη διάθεσή μας εργαλεία όπως η μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, λογαριάζουμε να τα ενεργοποιήσουμε μέχρι τον Ιούνιο του 2022. Η δεύτερη γραμμή άμυνας είναι ο έλεγχος της αγοράς για τη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας του ανταγωνισμού. Υπάρχει η σχετική νομοθεσία της αισχροκέρδειας», είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε:

«Κάνουμε μια πολύ σημαντική παρέμβαση στην περίπτωση του ρεύματος για να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις όποιες αυξήσεις. Έχουμε το δάχτυλό μας πάνω στον σφυγμό της κοινωνίας. Κινούμαστε πριν χτυπήσει το πρόβλημα. Αύριο θα ανακοινωθούν τα μέτρα και μαζί τους η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης που δίνεται πολύ πιο στοχευμένα».

Ασπίδα προστασίας

Κατά την ομιλία του Σαββάτου ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των ανατιμήσεων τονίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει «ασπίδα προστασίας σε ορισμένες ανατιμήσεις που ήδη εκδηλώνονται παγκοσμίως»

Επεσήμανε πως το εισόδημα όλων των εργαζομένων έχει αυξηθεί κατά 4% μέσα στην πανδημία και σημείωσε: «Αυτά είναι τα δεδομένα που απλώνουν την πρώτη ασπίδα προστασίας στις ανατιμήσεις, παγκόσμιο φαινόμενο, που ελπίζω να αποδειχθεί παροδικό στις συνέπειες του. Σίγουρα δεν θα μείνουμε παρατηρητές, τρεις θα είναι οι απαντήσεις μας: στοχευμένα μέτρα χαμηλού ΦΠΑ σε καφέ και μεταφορές, δεύτερον αυστηρότατη τήρηση του νόμου περί ανταγωνισμού και αισχροκέρδειας, τρίτον η παροχή κρατικής στήριξης απέναντι σε ανατιμήσεις που επηρεάζουν κάθε νοικοκυριό. Ειδικά στο θέμα της αύξησης του ηλεκτρικού ρεύματος. Η Ελλάδα συγκροτεί ταμείο ενεργειακής μετάβασης, όπου θα διατεθούν 150 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως θα απομειωθούν ή και θα εξαφανιστούν οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Η επιλογή αυτή δείχνει πως η κυβέρνηση ξέρει και μπορεί να απαντά σε κάθε πρόκληση. Και ότι η ΔΕΗ έχει την δύναμη να προστατεύσει τους πελάτες της. Η επιδότηση θα αφορά σε πρώτη φάση έως το τέλος του έτους. Θα αφορά και επιχειρήσεις που λειτουργούν με ρεύμα χαμηλής τάσης».

Προσέθεσε πως τις λεπτομέρειες θα παρουσιάσει ο υπουργός Ενέργειας την άλλη εβδομάδα.

Ασφαλείς με την ανάπτυξη

«Αισθανόμαστε πάρα πολύ ασφαλείς με την πρόβλεψή μας για μία ανάπτυξη της τάξης του 5,9%. Καταλαβαίνετε ότι δεν θα προχωρούσα σε μία αναθεώρηση στόχων εάν δεν ήμουν απολύτως σίγουρος και δεν με διαβεβαίωνε με απόλυτη βεβαιότητα το οικονομικό επιτελείο ότι αυτό είναι το ελάχιστο επίπεδο ανάπτυξης το οποίο μπορούμε να πετύχουμε το 2021 γιατί προφανώς αυτό καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τα περιθώρια δημοσιονομικού χώρου» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Αναφερόμενος στα οικονομικά μέτρα που εξαγγέλθηκαν τόνισε: «Αποφεύγω να χρησιμοποιώ τον όρο «πακέτο παροχών», «μεγάλο καλάθι» και όλα τα σχετικά, τα οποία συνήθως επιλέγετε να χρησιμοποιείτε για να διανθίσετε τα ρεπορτάζ σας, από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Τα μέτρα τα οποία εξαγγείλαμε υπακούν σε μία συνολική στρατηγική. Η πολιτική αυτής της Κυβέρνησης ήταν πάντα να δημιουργεί πλούτο και στη συνέχεια το μέρισμα του πλούτου να μοιράζεται με δίκαιο τρόπο σε όλους τους Έλληνες. Και ακριβώς σε αυτή τη φιλοσοφία εντάσσονται και τα μέτρα τα οποία εξαγγείλαμε χθες. Προφανώς και δεν έχουμε τελειώσει ακόμα με την πανδημία, για να έρθω στον πυρήνα του ερωτήματός σας. Είναι δεδομένο ότι υπάρχουν ακόμα βαθμοί αβεβαιότητας οι οποίοι, όμως -να το τονίσω- δεν έχουν να κάνουν με το ενδεχόμενο περιορισμού οικονομικής δραστηριότητας. Δεν θα ξανακλείσει η χώρα, δεν θα υπάρχουν οι περιορισμοί στην οικονομική δραστηριότητα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας