Στον ρόλο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB) για την ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας, και δη στο πλαίσιο της ατζέντας της αειφόρου ανάπτυξης, της πράσινης οικονομίας, του ψηφιακού μετασχηματισμού, την οποία χαρακτήρισε μονόδρομο, αναφέρθηκε η πρόεδρος της τράπεζας κα Αθηνά Χατζηπέτρου, μιλώντας στο περίπτερο του Οικονομικού Ταχυδρόμου στη ΔΕΘ.
Η κα Χατζηπέτρου, επεσήμανε ότι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα δημιουργεί καλύτερες συνθήκες, καλύτερο κόστος για χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Όπως εξήγησε, «καλύτερες συνθήκες μπορεί να είναι συνθήκες εγγυοδοσίας με χαμηλότερες εξασφαλίσεις, αλλά και χαμηλότερα επιτόκια, πάντα μέσω των εμπορικών τραπεζών», ξεκαθαρίζοντας ότι ο ρόλος της «δεν είναι να ανοίξουμε τη στρόφιγγα, αλλά να διευκολύνουμε επιχειρήσεις που έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν».
Υγιής καταμερισμός ρίσκου
Σημείωσε, δε, σε ό, τι αφορά τα κριτήρια χρηματοδότησης, σε αντιδιαστολή με επιχορηγήσεις όπως ήταν η επιστρεπτέα προκαταβολή, ότι «πρέπει να υπάρχουν τέτοια κριτήρια για να μην στρεβλώνεται ο ανταγωνισμός. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε γενιές κόκκινων δανείων. Στο σχήμα που δημιουργούμε υπάρχει υγεία. Το κράτος εγγυάται για το 1/3 των δανείων, η τράπεζα για άλλο 1/3 και ο επιχειρηματίας για το τελευταίο 1/3. Άρα υπάρχει υγιής καταμερισμός του ρίσκου: ή όλοι θα κερδίσουμε ή όλοι θα χάσουμε. Είναι στρέβλωση να εγγυάται κατά 80%-90% το κράτος».
Μονόδρομος ο μετασχηματισμός
Μάλιστα, αναφορικά με το εάν προβληματίζεται ότι μπορεί να ξαναδημιουργηθούν κόκκινα δάνεια, σημείωσε: «Το επιχειρείν έχει πάντα ένα ρίσκο. Οι επιχειρήσεις έχουν έναν κύκλο ζωής. Θα υπάρξουν επιχειρήσεις που θα αστοχήσουν και θα δημιουργηθούν νέες. Ο μετασχηματισμός είναι το ζητούμενο και μονόδρομος. Πρέπει να μετασχηματιστούμε σε πράσινες επενδύσεις και ψηφιακά. Ακόμα και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να εισάγουν κριτήρια εταιρικής διακυβέρνησης και κουλτούρα επιχειρηματικότητας».
Σε σχέση με το ενδεχόμενο επένδυσης της τράπεζας στο εξωτερικό, η επικεφαλής της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ανέφερε ότι οι αναπτυξιακές τράπεζες έχουν εθνικό χαρακτήρα. «Επενδύουν στο εξωτερικό όταν υποστηρίζουν επενδύσεις της χώρας τους, όπως πιθανό να κάνουμε κι εμείς στο μέλλον. Εμείς σε αυτή τη φάση, έχουμε ήδη πολύ διευρυμένες συνεργασίες. Δεν είναι το ζητούμενο να επενδύσουν ξένες αναπτυξιακές τράπεζες στην Ελλάδα».
Σύμφωνα με την κα Χατζηπέτρου, «εμείς αυτήν τη στιγμή κοιτάζουμε μπροστά, την ατζέντα της αειφόρου ανάπτυξης, της πράσινης οικονομίας, της ψηφιακής οικονομίας», και σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η επιλεξιμότητα της HDB: «σχεδιάζεις ένα προϊόν και λες εγώ χρηματοδοτώ επενδύσεις ενέργειας ή ψηφιακού μετασχηματισμού. Με αυτόν τον τρόπο είναι πολύ σαφής η κατεύθυνση. Και όποιος συμμετέχει, πρέπει να δείξει ανάλωση κεφαλαίου σε αυτόν τον τομέα».
Σε ΜμΕ 6,5 δισ. ευρώ
Τα προγράμματα της HDB απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε ΜμΕ. Δεδομένου, όμως, ότι, όπως επεσήμανε η κα Χατζηπέτρου, με ευρωπαϊκούς όρους αυτές είναι επιχειρήσεις μέχρι και με 2 εκατ. ευρώ τζίρο, ουσιαστικά η HDB απευθύνεται σε όλη την επιχειρηματικότητα της Ελλάδας. Όπως είπε χαρακτηριστικά, από 8,5 δισ. δάνεια που δόθηκαν μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, τα 6 δισ. ήταν ΜμΕ, αλλά και 2,5 δισ. απευθύνθηκαν σε μεγάλες για τα ελληνικά δεδομένα επιχειρήσεις, γιατί επλήγησαν πολύ και έχουν μεγάλο βάρος εργατικού δυναμικού. «Σκοπός ήταν να δημιουργήσουμε ασπίδα εργασίας και για τζίρο που χάνεται και για τις θέσεις εργασίας», σημείωσε.
Κριτήρια επιλεξιμότητας
Ως σημαντική παράμετρο ανέδειξε η κα Χατζηπέτρου τη διεύρυνση των κριτηρίων επιλεξιμότητας των επιχειρήσεων. Για την ακρίβεια τόνισε ότι «αυτό που μας λείπει και πρέπει να διευρύνουμε είναι τα κριτήρια του bankability. Μέχρι τώρα χρησιμοποιούμε κριτήρια κεντρικής Ευρώπης, όπου λαμβάνονται υπόψη κριτήρια του κράτους.
Επειδή εμείς είμαστε μια οικονομία λιγότερο ώριμη, πρέπει να διευρύνουμε τα κριτήρια επιλεξιμότητας με λίγο διαφορετικό σχήμα όπου ο επιχειρηματίας δεν θα “ζυγίζεται” μόνο με το τι έχει δηλώσει στην εταιρεία, αλλά τι δουλειές έχει κάνει, τι συνεργασίες έχει, τι πελάτες έχει.
«Πρέπει να “ανοίξουμε” τον Έλληνα επιχειρηματία, να μην αισθάνεται ότι θα του υποκλέψουμε πληροφορία. Για έναν τραπεζίτη ή επενδυτή είναι σημαντικό να ξέρει ότι αυτός που χρηματοδοτεί, το εταιρικό σχήμα, έχει κερδίσει σε διαγωνισμούς καινοτομίας, έχει στελέχη της αγοράς, έχει σημαντικές συνεργασίες. Αυτό μπορεί να γίνει και μέσα από πλατφόρμες, που θα δημιουργήσουμε, που θα δίνει λίγο περισσότερα στοιχεία. Στην ουσία περνάει από συνέντευξη η επιχείρηση για να λάβει χρηματοδότηση».
Να ενθαρρύνουμε το «πάντρεμα» επιχειρήσεων
Με αφορμή τα κίνητρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, η επικεφαλής της HDB σημείωσε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πολύ μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις. «Σε αυτούς η πολιτεία δίνει κίνητρα. Θέλουμε να ενισχύσουμε συγχωνεύσεις με δική τους επιλογή στα μεγέθη ή να “παντρευτούν” σε κάποιους τομείς, και έρχεται το σχήμα που θα προκύψει με ευνοϊκό συντελεστή 15% να έχει και ευνοϊκούς όρους δανειοδότησης. Οπότε καλύπτεις όλη την παλέτα. Έτσι θα δώσεις στην επιχείρηση την ανθεκτικότητα για να κρατήσει έναν σταθερό ρυθμό ανάπτυξης που δεν θα είναι πυροτέχνημα».
Latest News
Σε επτά άξονες οι αλλαγές στις εφημερίες - Έρχεται το «βραχιολάκι» στα νοσοκομεία
Μέχρι ελικοδρόμια και «βραχιολάκι» στους ασθενείς προβλέπει το νέο σχέδιο για την μείωση του χρόνου αναμονής στα νοσοκομεία
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας
Ποιες είναι οι πιο περιζήτητες θέσεις εργασίας - Η ανάλυση του Linkedin
Το LinkedIn εξέτασε εκατομμύρια θέσεις εργασίας διαπιστώνοντας ότι η ΑΙ είχε τη μεγαλύτερη άνοδο
Γιατί το παλαιότερο ισπανικό χαμόν κοστίζει 80.000 ευρώ
Η πολυτέλεια στον ουρανίσκο έχει κόστος και αυτό το κομμάτι ισπανικού χαμόν το αποδεικνύει μπουκιά μετά τη μπουκιά
«Ληστρικά» ασφάλιστρα υγείας καταγγέλει ο Γιάνης Βαρουφάκης - Πώς συνδέονται με το fund CVC
«Τι νομίζανε ότι είναι η CVC; Φιλανθρωπική εταιρεία που ενδιαφέρεται για την υγεία του λαού;», ρωτά ο Γιάνης Βαρουφάκης, εξαπολύοντας «πυρά» τόσο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο και στο ΠΑΣΟΚ
«Putin», μία ταινία με πρωταγωνιστή τον Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έρχεται στον κινηματογράφο – όχι φυσικά ο ίδιος, αλλά μία εκδοχή του που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης σε μια ταινία που θα συζητηθεί.
Διπλό φρένο στις αυξήσεις στα ασφάλιστρα - Στον ΟΤ το σχέδιο της κυβέρνησης
Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια του κλάδου υγείας και οι αυξήσεις των ασφαλίστρων απασχόλησαν ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη – Οι αποφάσεις
Ποιος σκότωσε το ρέιβ - Η παγκόσμια παρακμή του κλάμπινγκ
Από το Βερολίνο μέχρι τη Νέα Υόρκη, το κλάμπινγκ στις πρωτεύουσες των πάρτι του κόσμου τελειώνει νωρίτερα
Ο ιδιοκτήτης της Aston Villa σκέφτεται την «έξοδο» από τη Βρετανία λόγω φορολογίας
Ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας Νασέφ Σαουρίρις φέρεται να εξετάζει τη μετεγκατάστασή του, ενώ το οικογενειακό του γραφείο NNS Group μεταφέρθηκε στο Άμπου Ντάμπι πέρυσι
CIES: Αυτοί είναι οι πιο ακριβοί παίκτες στον κόσμο
Ο Αγγλος άσος της Ρεάλ Μαδρίτης άφησε στη δεύτερη θέση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τον Ερλινγκ Χάαλαντ