Μέχρι το τέλος του 2021 η χώρα θα έχει λάβει 8 δισ. ευρώ από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στο περίπτερο του Οικονομικού Ταχυδρόμου στη ΔΕΘ.

Μάλιστα, ο ίδιος επισήμανε το πόσο σημαντικό είναι να αντιμετωπίσει η Ελλάδα την Κλιματική κρίση, σημειώνοντας ότι υπάρχει πρόβλεψη έργων για το σκοπό αυτό, μέσω του ευρωπαϊκού Ταμείου.

Ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι από αύριο η κυβέρνηση θα ξεκινήσει την παρουσίαση επενδύσεων και θα υπάρξουν δύο πολύ σημαντικές ειδήσεις για δάνεια, επιλεξιμότητες δανείων, αλλά και την πρώτη σύμβαση με τις τράπεζες. Πρώτα οι αναπτυξιακές και ακολούθως οι ελληνικές συστημικές, αλλά και άλλες εμπορικές ευρωπαϊκές.

Έργα για Κλιματική κρίση

Αναφορικά με έργα αντιμετώπισης της Κλιματικής κρίσης, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε: «Είχαμε ήδη προγραμματίσει. Θα χρειαστούμε επιπλέον χρήματα για δάση και να καλύψουμε με αποτελεσματικότητα τα χρήματα του αγροτικού τομέα. Αν κινδυνεύουμε από κάτι, είναι ότι έρχεται γρηγορότερα η κλιματική κρίση. Και αυτό που έρχεται πρώτο είναι τα ακραία φαινόμενα»

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι πολύ επιβλαβείς οι συνέπειες τόσο για τα δάση όσο και για τον αγροτικό τομέα, προσθέτοντας πως η χώρα δεν ήταν προετοιμασμένη για αυτό το οποίο ερχόταν, διότι δεν υπήρχε η αντίληψη ότι έρχεται αυτή κρίση και θα χτυπήσει τον αγροτικό τομέα. Ακόμη, ζήτησε από την αξιωματική αντιπολίτευση να μην θέσει αυτά τα σημαντικά ζητήματα στο πεδίο της αντιπαράθεσης. Θα παρακαλούσα την αντιπολίτευση να βγάλει τους 3 αυτούς τομείς από το πεδίο αντιπαράθεσης.

Ακόμη, πρόσθεσε πως θα γίνουν έργα για πλημμύρες, αλλά όχι μεγάλα αντιπλημμυρικά, διότι δεν υπάρχει επαρκής χρόνος. Πρέπει να γίνουν τέτοια, ώστε να μειωθούν οι ζημιές και να γίνουν έργα πρόληψης και αποκατάστασης, ενώ αναφέρθηκε και στην αναδάσωση.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο ίδιος σημείωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα «μπαίνουν» δεκάδες έργα που σχετίζονται άμεσα με το Ταμείο, προσθέτοντας ότι προηγούνται όσα είναι εφικτό να ολοκληρωθούν μέχρι τον Αύγουστο του 2026, αλλά και όσα εμφανίζουν υψηλή ανταποδοτικότητα.

Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι το συνολικό εγχείρημα λειτουργεί υπέρ των επιχειρήσεων, εξαιτίας των χαμηλών επιτοκίων (κοντά στο μηδέν που προσφέρονται), όταν ο μέσος όρος στην αγορά είναι κοντά στο 4%.

«Έχουμε κάνει τα πρώτα μέτρα. Τα χρήματα είναι ήδη στα ταμεία μας, ενώ θα έρθουν ακόμη 4 δισ. ευρώ, μέχρι τέλος του έτους και συνολικά θα έχουμε 8 δισ. ευρώ. Από εκεί και πέρα η κούρσα είναι να βγουν στην οικονομία και να γίνουν παράλληλα οι μεταρρυθμίσεις.»

Απαντώντας στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί του ότι η κυβέρνηση σχεδίασε το Ταμείο για «λίγους και εκλεκτούς», ο ίδιος απάντησε πως προβλέπεται ένα κονδύλι 1,5 δισ. ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και σχεδιασμός για ενίσχυση των νοσοκομείων. Αναφέρθηκε και στον ΒΟΑΚ, ο οποίος αφορά όλους τους πολίτες και χρηματοδοτείται από το Ταμείο.

«Η ελληνική οικονομία αλλάζει ταχύτητα»

Σχετικά με τα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,  ο ίδιος ανέφερε ότι το κόστος είναι 3,5 δις. ευρώ, προσθέτοντας πως το γεγονός ότι η αντιπολίτευση κάνει λόγο για «καθρεφτάκια» δείχνει «αμηχανία ή είναι copy paste από παλαιότερες ανακοινώσεις». Και συνέχισε «Αν είναι έτσι, είναι πάρα πολλά τα καθρεφτάκια. Δεν είναι σοβαρή η κριτική, όταν είναι τέτοιες οι παρεμβάσεις» σημείωσε και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός ανέβηκε στη ΔΕΘ, σε μια συγκυρία πολλών θετικών ειδήσεων.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε τόσο στην ανάπτυξη όσο και στις αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες ανακοινώθηκαν αυτές τις ημέρες (ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΠΑ Υποδομών και Εγνατία), με το συνολικό τίμημα να ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ.

«Η ελληνική οικονομία αλλάζει ταχύτητα, αλλάζει κατηγορία και γίνεται φιλική στις επενδύσεις».

Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι αποκρατικοποιήσεις προσέλκυσαν μεγάλο ενδιαφέρον και αφήνουν πολλά χρήματα στη χώρα. Και συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να συμπεριληφθεί η αύξηση του ΑΕΠ, η οποία συνοδεύεται από μεγάλη άνοδο επενδύσεων και εξαγωγών «και μάλιστα σε μια ανώμαλη χρονιά». Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία πάει σε άλλο επίπεδο πρόσθεσε.

«Η πολιτική μας ήταν να μειώσουμε το  επενδυτικό κενό και τη φοροδιαφυγή. Και αυτό κάναμε. Για αυτό μπορούμε να δώσουμε χρήματα. Αυτά που μπορούμε σε αυτή τη φάση, χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την οικονομία».

Πρωτογενή πλεονάσματα

Από εκεί και πέρα, ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στην διαπραγμάτευση που ξεκινά σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το Σύμφωνο Σταθερότητας. «Έχουμε μπροστά μας μια ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση που αφορά σε στόχους. Πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί ένα λογικό στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023, σημειώνοντας «Πιστεύω ότι εκεί θα καταλήξουμε. Αν είσαι λογικός η Ευρώπη είναι λογική, αν είσαι παραγωγικός το ίδιο. Έχουν και αυτή εκλογικά σώματα. Αν πατάς τα δικά τους εκλογικά σώματα αντιδρούν. Πάμε με βάση τους κανόνες», για να προσθέσει δηκτικά ότι οι εποχές με τα «νταούλια» πέρασαν.

Σε σχέση με τις ανατιμήσεις, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι τα κυβερνητικά μέτρα είναι επαρκή. ο ίδιος ανέφερε ότι είναι επιθυμητό για την Ελλάδα να έχει έναν πληθωρισμό στο 2% και αυτό να συνοδεύεται από μακροχρόνια ανάπτυξη. «Για την Ελλάδα, είναι καλύτερο ο στόχος να είναι στο 2% παρά μηδέν ή αρνητικός», αναφερόμενο στο μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία