Στην ίδρυση έξι Δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) προχώρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αντικαθιστώντας τις παλιές Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ).
Οι νέες σχολές θα έχουν αναβαθμισμένα προγράμματα σπουδών, με τους σπουδαστές να έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε επτά νέες ειδικότητες.
Όπως είπε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός «αναβαθμίζουμε την αγροτική εκπαίδευση και κατάρτιση. Προχωράμε άμεσα στην ίδρυση έξι Δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης, που θα πάρουν την θέση των παλαιών ΕΠΑΣ, με αναβαθμισμένα προγράμματα σπουδών» και πρόσθεσε ότι «αυτό είναι το πρώτο βήμα μιας σειράς πρωτοβουλιών. Ταυτόχρονα εστιάζουμε και στη διεύρυνση των γνώσεων και την ανάπτυξη δεξιοτήτων των παιδιών μας σε θέματα σωστής διατροφής, παραγωγικής αλυσίδας και προστασίας του περιβάλλοντος».
Στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι η συνολική βελτίωση της αγροτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης προκειμένου οι Έλληνες αγρότες να μπορέσουν να εκσυγχρονίσουν τις καλλιέργειές τους, να βελτιώσουν τα προϊόντα τους, να αυξήσουν την παραγωγή τους και το εισόδημά τους και να συμβαδίσουν με τις φιλικές προς το περιβάλλον ευρωπαϊκές πολιτικές, οι οποίες αφορούν τόσο το περιβάλλον όσο και την υγεία όλων.
Επίσης, θα μπορέσουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σχετικά με την εκμετάλλευση της γης, καθώς μέχρι σήμερα οι πρακτικές που χρησιμοποιεί η πλειοψηφία των αγροτών περνά από γενιά σε γενιά.
Παράλληλα η προσπάθεια αυτή θα συμβάλει στο κλείσιμο της «ψαλίδας» σε ό,τι αφορά το ποσοστό εκπαίδευσης των Ελλήνων παραγωγών σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Κάτι το οποίο επισήμανε ο κ. Λιβανός κατά την επίσκεψή του στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή (ΑΓΣ), ενόψει της ΔΕΘ, λέγοντας «στην Ελλάδα δυστυχώς μόνο το 6% των παραγωγών έχει δεχτεί εκπαίδευση και κατάρτιση, όταν στην Ε.Ε. ο μέσος όρος είναι 55% και σε χώρες πρότυπα για τη γεωργική ανάπτυξη, όπως η Ολλανδία, το ποσοστό αυτό υπερβαίνει το 85%».
Ξεκινούν το τρέχον έτος
Η λειτουργία των έξι ΔΙΕΚ θα ξεκινήσει τον προσεχή Οκτώβριο, θα είναι διετούς φοίτησης, δωρεάν, ενώ η οργάνωση και λειτουργία τους έχει ανατεθεί στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
Όπως είπαν στελέχη του υπουργείου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «Τα ΔΙΕΚ του ΥΠΑΑΤ με ενισχυμένο προϋπολογισμό και πόρους για τη συντήρηση και βελτίωση των υποδομών τους, θα συμβάλλουν σημαντικά στην αναβάθμιση της αγροτικής κατάρτισης παρέχοντας ολοκληρωμένη μεταλυκειακή τεχνική εκπαίδευση επιπέδου 5, σύμφωνα με το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων, στον αγροτικό χώρο».
Πιο αναλυτικά, στα Ιωάννινα δημιουργήθηκε η ειδικότητα του Τεχνικού Γαλακτοκομίας-Τυροκομίας, ενώ στο Ηράκλειο Κρήτης και συγκεκριμένα στη Μεσσαρά η ειδικότητα του Τεχνικού Θερμοκηπίων και Καλλιεργειών υπό κάλυψη.
Στο ΔΙΕΚ της Λάρισας οι σπουδαστές θα έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν μια από τις δύο νέες ειδικότητες, αυτή του Διαχειριστή Συστημάτων Εκτροφής Αγροτικών Ζώων και του Τεχνικού Συντήρησης και Επισκευής Γεωργικών Μηχανημάτων.
Στο Κτήμα Συγγρού στην Αττική οι μαθητές θα εκπαιδευτούν στην ειδικότητα του Τεχνικού Τεχνολογικών Εφαρμογών και Εγκαταστάσεων σε Έργα Τοπίου και Περιβάλλοντος.
Στη Νεμέα δημιουργήθηκε η ειδικότητα του Τεχνικού Αμπελουργίας και Οινολογίας ενώ στην Καλαμπάκα θα υπάρχει η δυνατότητα εκπαίδευσης στην ειδικότητα του Τεχνικού Ξυλογλυπτικής και Εφαρμογής σε Ξύλινες Κατασκευές.
Latest News
Η γιορτή του οινοτουρισμού στις 10 Νοεμβρίου – Δείτε τα Επισκέψιμα Οινοποιεία
Η Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού γιορτάζεται παραδοσιακά τη δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου - Ποιοι συμμετέχουν
Μέχρι 15/11 η απογραφή αιγοπροβάτων για πληρωμή των βιολογικών
Για την πληρωμή προκαταβολής θα χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ τα δεδομένα της ετήσιας απογραφής του ζωικού κεφαλαίου
Πώς θα αναπτυχθεί ο αγροτικός τομέας - Όλα τα μέτρα και οι επενδύσεις
Αναλυτικά στοιχεία για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στην Αργολίδα, παρουσίασε στην εκδήλωση ο Κώστας Τσιάρας
Τι αλλάζει από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στις διαδικασίες ελέγχου των βιολογικών καλλιεργειών
Οι επιτόπιοι έλεγχοι πραγματοποιείται από διμελείς επιτροπές ελεγκτών του ΟΠΕΚΕΠΕ - Πώς γίνονται οι έλεγχοι τα μελισσοκομεία
Ακραίο και προσωρινό μέτρο η εκρίζωση των αμπελιών υποστηρίζουν οι Copa-Cogeca
«Τι μέτρα μπορεί να λάβει η ΕΕ για να στηρίξει τον αμπελοοινικό της τομέα;», ρωτά ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας οίνου των Copa - Cogeca
Μειωμένη πάνω από 35% η παραγωγή ελαιολάδου στη Μεσσηνία
Αν και η φετινή παραγωγή στο ελαιόλαδο αναμενόταν υψηλή, στην πορεία διαπιστώθηκαν προβλήματα στην καλλιέργεια
Γιατί είναι ακριβή η φέτα - Τα τρία σημαντικά πλήγματα
Κακοκαιρία Daniel, πανώλη και ευλογιά αποτελούν τρία απανωτά χτυπήματα στην ελληνική κτηνοτροφία και την παραγωγή γάλακτος σε σύντομο διάστημα – Οι επιπτώσεις στη φέτα
Ανισότητες μεταξύ μικρών και μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων - Κερδισμένοι και χαμένοι
Στην Ευρώπη, οι μεγάλες γεωργικές επιχειρήσεις αποκομίζουν κέρδη ρεκόρ όταν οι τιμές των τροφίμων εκτοξεύονται, ενώ οι μικρές φάρμες παλεύουν με ελάχιστα περιθώρια κέρδους
Ευρωπαϊκός συναγερμός για απάτες στο ελαιόλαδο – Πώς βρίσκουν έδαφος οι επιτήδειοι
Καμπανάκι από την ομάδα εργασίας στο ελαιόλαδο των Copa - Cogeca - Τι προτείνουν για την προστασία του εμβληματικού προϊόντος
Προδημοσιεύτηκε η παρέμβαση για επενδύσεις σε θερμοκήπια - Τι προβλέπεται
Η δημόσια δαπάνη ανέρχεται στα 150.000.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Ελλάδα