Σε δημόσια διαβούλευση έως τις 4 Οκτωβρίου 2021 τίθεται η εθνική στρατηγική για την καλλιέργεια, την μεταποίηση και την εμπορία του βαμβακιού στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο της επίτευξης μιας βιώσιμης και συνεχούς ανάπτυξής του, η Ομάδα Εργασίας Βάμβακος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου μετέχουν αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες και η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος,  μέσω του καθορισμού συγκεκριμένων στόχων και της περιγραφής μέτρων, διαμόρφωσε την Εθνική Στρατηγική για την καλλιέργεια, μεταποίηση και εμπορία βαμβακιού στην Ελλάδα.

Οι στόχοι και τα μέτρα, εφόσον αυτό επιτάσσεται από τις συγκυρίες, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, μπορεί να αναθεωρούνται, προσδίδοντας κατά αυτόν τον τρόπο, στην περιγραφόμενη Εθνική Στρατηγική μη στατικό αλλά δυναμικό χαρακτήρα. Την Εθνική αυτή Στρατηγική το ΥπΑΑΤ θέτει σε δημόσια διαβούλευση για διάστημα 15 ημερών.

Ο σκοπός

Σκοπός της Εθνικής στρατηγικής είναι ο καθορισμός των στόχων και η περιγραφή των μέτρων για την μακροχρόνια και βιώσιμη ανάπτυξη του τομέα βάμβακος της χώρας μας. Η εθνική στρατηγική αφορά το χρονικό διάστημα 2019-2029.

Ο φορέας παρακολούθησης

Φορέας παρακολούθησης ορίζεται η Ομάδα Εργασίας Βάμβακος του ΥΠΑΑΤ. Η Ομάδα Εργασίας Βάμβακος είναι o Φορέας όπου όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα προσέρχονται για να συζητήσουν για όλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας. Η Ομάδα Βάμβακος θα πραγματοποιεί τουλάχιστον τέσσερις συνεδριάσεις  ανά έτος.

Στις πρώτες δύο (τουλάχιστον) συνεδριάσεις του κάθε έτους, ένα από τα πάγια θέματα θα είναι ο απολογισμός δράσεων και το αποτέλεσμα αυτών στην βαμβακοκαλλιέργεια. Στις επόμενες δύο (τουλάχιστον) συνεδριάσεις του κάθε έτους, ένα από τα πάγια θέματα θα είναι ο προγραμματισμός δράσεων σύμφωνα με την εθνική στρατηγική για το επόμενο έτος.

Αναθεώρηση Στρατηγικής και τυχόν επανακαθορισμός των στόχων αυτής, θα γίνεται κάθε πέντε έτη, εκτός κι αν ξαφνικές και ιδιαίτερες απαιτήσεις και συγκυρίες επιτάσσουν την ενδιάμεση αναθεώρησή της νωρίτερα της 5ετίας), και πάντα μέσω της ομάδας εργασίας Βάμβακος.

Οι στόχοι:

1) Η βελτίωση των οικονομικών δεδομένων της βαμβακοκαλλιέργειας,

2) Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου μεταποίησης του βάμβακος,

3) Η βελτίωση της ποιότητας και η δημιουργία «ταυτότητας» του Ελληνικού βάμβακος,

4) Η ανάδειξη των φιλοπεριβαλλοντικών χαρακτηριστικών του τρόπου παραγωγής του βάμβακος

5) Η διατήρηση και η διασφάλιση της στήριξης της ΚΑΠ για το βαμβάκι

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
Αγρότες: Μικρές και μεγάλες γεωργικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη
AGRO |

Ανισότητες μεταξύ μικρών και μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων - Κερδισμένοι και χαμένοι

Στην Ευρώπη, οι μεγάλες γεωργικές επιχειρήσεις αποκομίζουν κέρδη ρεκόρ όταν οι τιμές των τροφίμων εκτοξεύονται, ενώ οι μικρές φάρμες παλεύουν με ελάχιστα περιθώρια κέρδους