Η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων είναι υπεύθυνη για ένα σημαντικό μέρος -πάνω από το ένα τρίτο (35%)- των συνολικών ανθρωπογενών εκπομπών «αερίων του θερμοκηπίου» που κάθε χρόνο επιδεινώνουν την κλιματική αλλαγή. Μια νέα διεθνής επιστημονική μελέτη εκτιμά τη συμβολή αυτών των εκπομπών από τα τρόφιμα στους 17,32 δισ. μετρικούς τόνους ετησίως.
Από αυτές τις εκπομπές, σχεδόν το διπλάσιο μέρος (57%) αντιστοιχεί στην παραγωγή τροφίμων ζωικής προέλευσης σε σχέση με την παραγωγή τροφίμων από φυτά (29%), ενώ το υπόλοιπο 14% αφορά άλλες δραστηριότητες όπως την παραγωγή βαμβακιού και καουτσούκ. Ιδιαίτερα η παραγωγή κρέατος διεθνώς ευθύνεται για έως 28 φορές περισσότερες εκπομπές αερίων σε σχέση με τα γεωργικά προϊόντα.
Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη (Βρετανία, Ιταλία, Γαλλία), με επικεφαλής τον Ατούλ Τζάιν του αμερικανικού Πανεπιστημίου του Ιλινόις, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Food», δημιούργησαν ένα νέο μοντέλο για τη συσχέτιση των τριών κυριότερων «αερίων του θερμοκηπίου» (διοξειδίου του άνθρακα, μεθανίου και οξειδίου του αζώτου) με τα διάφορα τρόφιμα προς ανθρώπινη κατανάλωση. Συνολικά ελήφθησαν υπόψη 16 ζωικά προϊόντα και 171 προϊόντα γεωργικών καλλιεργειών από 200 χώρες.
Οι εκπομπές αερίων από την παραγωγή τροφίμων περιλαμβάνουν όλο το φάσμα, από τις ζωοτροφές, τη χρήση μηχανών και λιπασμάτων στη γεωργία έως τη μεταποίηση τροφίμων, τις μεταφορές των προϊόντων στους καταναλωτές και το διεθνές εμπόριο. Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι η διατροφή με ζωικά προϊόντα είναι πιο επιβαρυντική για την κλιματική αλλαγή από ό,τι εκείνη με προϊόντα φυτικής/αγροτικής/ δασικής προέλευσης.
Η γεωργία και οι αλλαγές χρήσης γης αντιπροσωπεύουν το 38% και το 29%, αντίστοιχα, των εκπομπών «αερίων του θερμοκηπίου», ενώ το ρύζι και το μοσχαρίσιο κρέας είναι τα σημαντικότερα ζωικά και φυτικά τρόφιμα που συμβάλλουν περισσότερο σε εκπομπές αερίων (12% και 25% αντίστοιχα). Οι περιοχές με τις συνολικές μεγαλύτερες εκπομπές ρύπων της κλιματικής αλλαγής, που σχετίζονται με την παραγωγή τροφίμων, είναι η Νότια και ΝΑ Ασία, ενώ ακολουθεί η Νότια Αμερική (η οποία όμως έχει τα πρωτεία στις εκπομπές από τροφές ζωικής προέλευσης).
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι δεν περίμεναν και οι ίδιοι η παραγωγή τροφίμων, ιδίως ζωικής προέλευσης, να συμβάλει τόσο πολύ στην κλιματική αλλαγή. Μόνο του το μοσχαρίσιο κρέας ευθύνεται για περίπου το ένα τέταρτο των εκπομπών από την παραγωγή τροφίμων. Η κτηνοτροφία απαιτεί μεγάλες εκτάσεις για τα ίδια τα ζώα και για την καλλιέργεια ζωοτροφών, ενώ συχνά συνεπάγεται αποψίλωση δασών.
Η μελέτη εκτιμά ότι μεγαλύτερο μέρος των καλλιεργούμενων εκτάσεων στη Γη γίνεται για τη διατροφή των ζώων παρά των ανθρώπων. Επιπλέον, τα μεγάλα ζώα παράγουν τεράστιες ποσότητες μεθανίου, ενός ισχυρού «αερίου του θερμοκηπίου». Για να παραχθεί ένα κιλό σιταριού, εκπέμπονται 2,5 κιλά αερίων του θερμοκηπίου, ενώ στην παραγωγή ενός κιλού κρέατος αντιστοιχούν 70 κιλά εκπομπών, κάτι που εφεξής πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:
https://www.nature.com/articles/s43016-021-00358-x
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Latest News
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων