
Η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων είναι υπεύθυνη για ένα σημαντικό μέρος -πάνω από το ένα τρίτο (35%)- των συνολικών ανθρωπογενών εκπομπών «αερίων του θερμοκηπίου» που κάθε χρόνο επιδεινώνουν την κλιματική αλλαγή. Μια νέα διεθνής επιστημονική μελέτη εκτιμά τη συμβολή αυτών των εκπομπών από τα τρόφιμα στους 17,32 δισ. μετρικούς τόνους ετησίως.
Από αυτές τις εκπομπές, σχεδόν το διπλάσιο μέρος (57%) αντιστοιχεί στην παραγωγή τροφίμων ζωικής προέλευσης σε σχέση με την παραγωγή τροφίμων από φυτά (29%), ενώ το υπόλοιπο 14% αφορά άλλες δραστηριότητες όπως την παραγωγή βαμβακιού και καουτσούκ. Ιδιαίτερα η παραγωγή κρέατος διεθνώς ευθύνεται για έως 28 φορές περισσότερες εκπομπές αερίων σε σχέση με τα γεωργικά προϊόντα.
Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη (Βρετανία, Ιταλία, Γαλλία), με επικεφαλής τον Ατούλ Τζάιν του αμερικανικού Πανεπιστημίου του Ιλινόις, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Food», δημιούργησαν ένα νέο μοντέλο για τη συσχέτιση των τριών κυριότερων «αερίων του θερμοκηπίου» (διοξειδίου του άνθρακα, μεθανίου και οξειδίου του αζώτου) με τα διάφορα τρόφιμα προς ανθρώπινη κατανάλωση. Συνολικά ελήφθησαν υπόψη 16 ζωικά προϊόντα και 171 προϊόντα γεωργικών καλλιεργειών από 200 χώρες.
Οι εκπομπές αερίων από την παραγωγή τροφίμων περιλαμβάνουν όλο το φάσμα, από τις ζωοτροφές, τη χρήση μηχανών και λιπασμάτων στη γεωργία έως τη μεταποίηση τροφίμων, τις μεταφορές των προϊόντων στους καταναλωτές και το διεθνές εμπόριο. Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι η διατροφή με ζωικά προϊόντα είναι πιο επιβαρυντική για την κλιματική αλλαγή από ό,τι εκείνη με προϊόντα φυτικής/αγροτικής/ δασικής προέλευσης.
Η γεωργία και οι αλλαγές χρήσης γης αντιπροσωπεύουν το 38% και το 29%, αντίστοιχα, των εκπομπών «αερίων του θερμοκηπίου», ενώ το ρύζι και το μοσχαρίσιο κρέας είναι τα σημαντικότερα ζωικά και φυτικά τρόφιμα που συμβάλλουν περισσότερο σε εκπομπές αερίων (12% και 25% αντίστοιχα). Οι περιοχές με τις συνολικές μεγαλύτερες εκπομπές ρύπων της κλιματικής αλλαγής, που σχετίζονται με την παραγωγή τροφίμων, είναι η Νότια και ΝΑ Ασία, ενώ ακολουθεί η Νότια Αμερική (η οποία όμως έχει τα πρωτεία στις εκπομπές από τροφές ζωικής προέλευσης).
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι δεν περίμεναν και οι ίδιοι η παραγωγή τροφίμων, ιδίως ζωικής προέλευσης, να συμβάλει τόσο πολύ στην κλιματική αλλαγή. Μόνο του το μοσχαρίσιο κρέας ευθύνεται για περίπου το ένα τέταρτο των εκπομπών από την παραγωγή τροφίμων. Η κτηνοτροφία απαιτεί μεγάλες εκτάσεις για τα ίδια τα ζώα και για την καλλιέργεια ζωοτροφών, ενώ συχνά συνεπάγεται αποψίλωση δασών.
Η μελέτη εκτιμά ότι μεγαλύτερο μέρος των καλλιεργούμενων εκτάσεων στη Γη γίνεται για τη διατροφή των ζώων παρά των ανθρώπων. Επιπλέον, τα μεγάλα ζώα παράγουν τεράστιες ποσότητες μεθανίου, ενός ισχυρού «αερίου του θερμοκηπίου». Για να παραχθεί ένα κιλό σιταριού, εκπέμπονται 2,5 κιλά αερίων του θερμοκηπίου, ενώ στην παραγωγή ενός κιλού κρέατος αντιστοιχούν 70 κιλά εκπομπών, κάτι που εφεξής πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:
https://www.nature.com/articles/s43016-021-00358-x
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

Ανοίγει το «παιχνίδι» με τις μπαταρίες στα φωτοβολταϊκά
Σε φάση εκκίνησης η πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ. Εξετάζεται παράταση πέραν της 30ης Απριλίου λόγω των καθυστερήσεων.

Πλήγμα στον κλάδο της πράσινης ενέργειας από τους δασμούς Τραμπ
Οι δασμοί Τραμπ αποτελούν γροθιά στην πράσινη βιομηχανία που ήδη υποφέρει από την ανάκαμψη των ορυκτών καυσίμων

Ομάδα Task Force από την Messaritis Ανανεώσιμες για έργα της Ομάδας Β
Tην Κυριακή 6 Απριλίου, η Messaritis Ανανεώσιμες κλήθηκε να αποκόψει περί τους 80 σταθμούς και το κατάφερε με επιτυχία

Η Μελόνι ζητά αναθεώρηση της ευρωπαϊκής πολιτικής για το περιβάλλον
Η ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, προτίθεται να ζητήσει αναθεώρηση των ιδεολογικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας