Με ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, άνω του 6% εφέτος εκτιμάται πως θα αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία την ερχόμενη διετία σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων και αναλυτών διεθνών οίκων. Τα στοιχεία του ΑΕΠ 2ου τριμήνου και οι μηνιαίοι οικονομικοί δείκτες για το 3ο τρίμηνο επιβεβαιώνουν το αισιόδοξο σενάριο εφέτος, ενώ η αυξανόμενη ιδιωτική κατανάλωση, δυναμικές επενδύσεις και εξαγωγές αγαθών τροφοδοτούν την ανάπτυξη. Επίσης, ο τουρισμός ανέβασε απότομα ταχύτητα το 3ο τρίμηνο. Η Wood αναμένει ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ 6,5% για το 2021 και 4% για το 2022, έναντι 8,6% και 3,5% αντίστοιχα από την Scope Ratings, η οποία μπορεί να αναβάθμισε την ελληνική οικονομία, θα πρέπει όμως να επισημανθεί πως δεν συμμετέχει στο κλαμπ των τεσσάρων μεγάλων οίκων, που λαμβάνει υπόψιν της η ΕΚΤ για να αγοράζει ομόλογα.
Δείτε αναλυτικά τις προβλέψεις
Δυνητική αντιστροφή πτωτικής τάσης, του ελληνικού ΑΕΠ «βλέπει» το τμήμα ερευνών της HellasFin. Όπως σημειώνει, οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας κατά την διάρκεια του β’ τριμήνου του 2021. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το εθνικό προϊόν σε πραγματικές τιμές του 2015, ανήλθε στο τέλος Ιουνίου στα 174,1 δις Ευρώ από 167,7 δις στο τέλος Μαρτίου και 176,45 δις τον Ιούνιο του 2020. Η αλματώδης μεταβολή είναι οπωσδήποτε αποτέλεσμα χαμηλής συγκριτικής βάσης, συνιστά όμως αναπλήρωση αρκετού χαμένου εδάφους και μετά από 5 συνεχόμενα πτωτικά τρίμηνα ενδεχομένως συντελείται μία αντιστροφή της πτωτικής τάσης.
Σε ετησιοποιημένη βάση η μεταβολή ανήλθε στο 16,20% και αποτελεί την 6η καλύτερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε τριμηνιαία βάση η μεταβολή μεταξύ β΄ και α΄ τριμήνου ήταν 3,43% και οπωσδήποτε είναι ευνοϊκότερη των προβλέψεων του προϋπολογισμού.
Η κατανάλωση
Η ιδιωτική κατανάλωση η οποία αποτελεί το 70,9% του συνολικού ΑΕΠ, μεγεθύνθηκε σε ετήσια βάση κατά 13,20%, σε τριμηνιαία όμως βάση υποχώρησε κατά 0,38%. Η δημόσια δαπάνη με συνεισφορά 21,2% στο ΑΕΠ, αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 6,08%.
Οι συνολικές επενδύσεις οι οποίες απαρτίζουν το 11,5% του ΑΕΠ αυξήθηκαν κατά 12,93% στο έτος. Με λεπτομερέστερη προσέγγιση αυτής της συνιστώσας, παρατηρούμε ότι οι επενδύσεις στον παραδοσιακό στυλοβάτη του ΑΕΠ την αγορά ακινήτων, παρουσίασε μείωση 1,14%. Το παραδοσιακά χωλαίνον συστατικό της ελληνικής οικονομίας, ο υποτομέας των επενδύσεων σε μηχανολογικό εξοπλισμό εκτινάχθηκε με ετήσια μεταβολή 24,29%.
Ανησυχητικά κινείται το εμπορικό ισοζύγιο. Η δομική αδυναμία του εμπορικού ελλείμματος συνεχίζει να επιδεινώνεται. Σε 12μηνη βάση οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 9,8% και οι εισαγωγές διογκώθηκαν κατά 22,5%, με αποτέλεσμα το έλλειμμα να αφαιρεί περίπου 6,5 % από το συνολικό ετήσιο ΑΕΠ της χώρας. Η δυναμική αντιστροφή της πτωτικής πορείας του εθνικού προϊόντος και οι θετικές προοπτικές που προδιαγράφονται για το τρίτο τρίμηνο εδραζόμενες στα ενθαρρυντικά στοιχεία από τον τουρισμό αλλά και την πορεία των λιανικών πωλήσεων, οδηγούν σε διεθνείς και εγχώριους οργανισμούς στην αναθεώρηση επι τα βελτίω των αρχικών τους προβλέψεων για το ΑΕΠ της χώρας.
Latest News
Ακόμη πιο ακριβή η οικοδομή - Νέα άνοδος στις τιμές των υλικών [πίνακες]
Αύξηση παρουσίασαν οι τιμές στα οικοδομικά υλικά για ακόμη ένα μήνα - Την ίδια ώρα, οι νέες οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν τον Ιούλιο ανήλθαν σε 2.792
Ο αριθμός των ανέργων στη χώρα - Πόσοι παίρνουν επίδομα [γραφήματα]
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΔΥΠΑ για την πορεία της απασχόλησης στην χώρα - Ποια ηλικιακή ομάδα συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό εγγεγραμμένων