
Οι σύγχρονες πολιτικές για τη νησιωτικότητα και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία αναλύθηκαν στη διάρκεια συζήτησης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο περίπτερο του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στη ΔΕΘ. «Αφουγκραζόμενοι τις τοπικές κοινωνίες, σχεδιάσαμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τα νησιά, ενώ βασικός σταθμός γι’ όλο αυτό, υπήρξε η ψήφιση του νόμου 4770/21 για την ολοκληρωμένη πολιτική στο νησιωτικό χώρο», είπε στην εισαγωγική του ομιλία ο γ.γ. Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης.
«Ένα από τα σημαντικότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα της συζήτησης και της προετοιμασίας είναι ότι πλέον συνδέουμε για πρώτη φορά την έννοια της προσπελασιμότητας και της προσβασιμότητας με την ουσία της νησιωτικής ανάπτυξης, δημιουργώντας προϋποθέσεις να δημιουργηθούν καίριες παρεμβάσεις σε λιμάνια, στη δημόσια θαλάσσια συγκοινωνία, στα ζητήματα της ασφάλειας στα νησιά μας και στη νησιωτική επιχειρηματικότητα», εξήγησε ο κ. Κουτουλάκης.
Ως εκπρόσωπος των μικρών νησιών, στη συζήτηση μετείχε η δήμαρχος Τήλου Μαρία Καμμά, η οποία υπογράμμισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μόνιμοι κάτοικοι και ειδικά τον χειμώνα, με κυριότερο αυτό της υγειονομικής κάλυψης και των διακομιδών ασθενών σε νοσοκομεία που βρίσκονται σε μεγαλύτερα νησιά. Επισήμανε ακόμη την ανάγκη να γίνουν ενέργειες για να έχουν λόγο να παραμείνουν οι νέοι στα νησιά. «Την τελευταία εικοσαετία πενήντα μικρά νησιά άδειασαν. Θα πρέπει να στηριχθεί ο πρωτογενής και ο δευτερογενής τομέας, γιατί δυστυχώς η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού μας καταστρέφει», είπε η κ. Καμμά.
«Σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τις πολιτικές αρχές καταστρώθηκε ένα σχέδιο που περιλαμβάνει πέντε άξονες προτεραιότητας, δεκατρείς ειδικούς στόχους και δεκάδες δράσεις ανά ειδικό στόχο», είπε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, καθηγητής ‘Αγγελος Κότιος, ο οποίος συνέδραμε με την ομάδα του το υπουργείο, στο να οριστεί η νησιωτικότητα και το πλαίσιο δράσης πάνω στο οποίο θα πρέπει να κινηθεί για να συζητήσει και να διαπραγματευτεί τη χρηματοδότηση για τα ελληνικά νησιά. «Οι κεντρικοί άξονες είναι οι υποδομές για τη νησιωτικότητα και η προσβασιμότητα, η οικονομία, η επιχειρηματικότητα και ανταγωνιστικότητα των νησιών, η θαλάσσια επιτήρηση και ασφάλεια, η κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού, η ναυτική εκπαίδευση και τα γαλάζια επαγγέλματα και τέλος η αξιοποίηση των νέων ψηφιακών τεχνολογιών για την αύξηση της γνώσης και για μια πιο αποτελεσματική διακυβέρνηση του νησιωτικού και θαλάσσιου χώρου», επισήμανε ο κ. Κότιος.
Τη βασική έννοια της νησιωτικότητας, που για πρώτη φορά αποτυπώθηκε στο κείμενο του ΕΣΠΑ, ανέλυσε η προϊσταμένη Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Αθηνά Φωκά. «Βασική προτεραιότητα στις θαλάσσιες μεταφορές είναι η αναδιάρθρωση του συστήματος μεταφορών προς τα νησιά, με έμφαση στη διασύνδεση μεταξύ τους και με την ηπειρωτική χώρα, θέτοντας σε λειτουργία ένα δίκτυο θαλάσσιων συγκοινωνιών δημόσιας υπηρεσίας, με σκοπό την εξασφάλιση σταθερών, διαρκών και αξιόπιστων συνδέσεων για τις άγονες γραμμές σε συνδυασμό με το σύνολο των νησιωτικών περιοχών», είπε χαρακτηριστικά.
Βασικός εταίρος του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναφορικά με τη χρηματοδότηση και διαχείριση των πολιτικών νησιωτικότητας, είναι η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείου Συνοχής. «Η γραμματεία σήμερα διαχειρίζεται περίπου το 50% των πόρων του τρέχοντος ΕΣΠΑ και προγραμματίζει να διαχειριστεί το 1/3 των πόρων του ΕΣΠΑ 2021 – 2027, όπου εντάσσεται το πρόγραμμα “Μεταφορές” με προϋπολογισμό 2,2 δισ. ευρώ», δήλωσε ο ειδικός γραμματέας Γεώργιος Ζερβός.
«Αναγνωρίσαμε τη βασική επιδίωξη του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, που είναι το σύγχρονο αποτελεσματικό και βιώσιμο σύστημα λιμενικής διακυβέρνησης και καταγράψαμε μέσα στο πρόγραμμα “Μεταφορές” ότι υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης και διασφάλισης της συνδεσιμότητας των νησιών και βελτίωσης της ασφάλειας των μεταφορών», συμπλήρωσε από την πλευρά της η προϊσταμένη Μον. Α’ Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης/Επιχειρησιακού Προγράμματος-Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη, Χριστίνα Δρίτσα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Η ανάγκη για επαναβιομηχάνιση της Ελλάδας - Τι λένε κορυφαίοι Έλληνες επιχειρηματίες
Μονόδρομο αποτελεί η επαναβιομηχανοποίηση της χώρας και η ενίσχυση της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας
![Επιχειρήσεις: Με τι επιτόκιο δανείζονται – Πώς θα ξεκλειδώσει περισσότερη ρευστότητα [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/daneia-trapezes-768x432-1-600x338.jpg)
Με τι επιτόκιο δανείζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις - Πώς θα ξεκλειδώσει περισσότερη ρευστότητα [γράφημα]
Η υποχώρηση των επιτοκίων δημιουργεί αυξημένες ευκαιρίες για τις τράπεζες

Πού βρίσκει... πόρτα το Σπίτι μου 2 - Η κούρσα για την χρηματοδότηση
Μεγάλο ενδιαφέρον για τη δεύτερη φάση του προγράμματος Σπίτι μου 2

Το παζάρι της ΕΕ με τις ΗΠΑ για τους δασμούς - Το ελληνικό στοίχημα
Η Ελλάδα στηρίζει την Κομισιόν στις διαπραγματεύσεις, ενώ παράλληλα διεκδικεί εξαιρέσεις για εγχώρια προϊόντα, όπως οι ελιές, η φέτα και το ελαιόλαδο

Τι κρύβει ο χρησμός της S&P - Πώς επηρεάζουν τις αξιολογήσεις δασμοί και Τέμπη
Η S&P αναβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας ένα σκαλοπάτι ψηλότερα στην επενδυτική βαθμίδα, στο ΒΒΒ με σταθερές προοπτικές

«Η Ελλάδα επανακάμπτει δυναμικά στον χάρτη» - Οι πρώτες αντιδράσεις στην αναβάθμιση από S&P
Τι αναφέρουν Χατζηδάκης, Πιερρακάκης και Παπαθανάσης

Έκανε την έκπληξη η S&P - Στο δεύτερο σκαλοπάτι της επενδυτικής βαθμίδας η Ελλάδα
Τι αναφέρει στο σκεπτικό του ο διεθνής οίκος
![ΙΟΒΕ: Πώς το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη – Τι συμβαίνει στις ελληνικές περιφέρειες [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/dimografiko-600x375.jpg)
Πώς το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Τι συμβαίνει στις ελληνικές περιφέρειες [γραφήματα]
Το μεταναστευτικό ισοζύγιο, αν και συμβάλλει στην αναχαίτιση της πληθυσμιακής μείωσης σε ορισμένες περιφέρειες, δεν αρκεί για να αντιστρέψει την αρνητική της τάση

Υπουργείο Ανάπτυξης: Στα περσινά επίπεδα οι τιμές κρεάτων στο «Καλάθι Πάσχα» – Διαψεύδονται οι καταστροφολόγοι
Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης για το «Καλάθι Πάσχα»

«Βράχος» τα ελληνικά ομόλογα σε έναν… αβέβαιο κόσμο
Μέχρι τώρα τον Απρίλιο, οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων καταγράφουν μία σταθερή πορεία γύρω από το 3,4%