Ανακοινώνοντας την εκστρατεία της ως η πρώτη υποψήφια του κόμματος των Πράσινων για την Καγκελαρία τον Απρίλιο, η Αναλένα Μπέρμποκ δεν ξεκίνησε την ομιλία της μιλώντας για τη διάσωση τροπικών δασών ή ζώων υπό εξαφάνιση. Αντ ‘αυτού, προσφέρθηκε να βοηθήσει στη διάσωση των γερμανικών επιχειρήσεων. Το «σύμφωνο της Μπέρμποκ με τη βιομηχανία», που στοχεύει στην υποστήριξη των επιχειρήσεων της χώρας μέσω της μετάβασης στην κλιματική αλλαγή, αντικατοπτρίζει πόσο έχει αλλάξει η σχέση του κόμματός της με τον εταιρικό κόσμο.

Δεν πάει πολύς καιρός, που οι περισσότεροι πολιτικοί του κόμματος των Πράσινων αγνοούσαν τις επιχειρήσεις – και αγνοούντο από αυτές. Τώρα, ενόψει των εθνικών εκλογών της Γερμανίας στις 26 Σεπτεμβρίου, σπάνια περνά μια εβδομάδα χωρίς η Μπέρμποκ να μιλήσει με κάποιον μεγιστάνα της βιομηχανίας. «Οι αγορές του μέλλοντος θα είναι ουδέτερες για το κλίμα», είπε στο συνέδριο του κόμματος στην πρώτη προεκλογική της ομιλία. «Το ερώτημα δεν είναι αν αυτό θα συμβεί, αλλά ποιος θα το κάνει καλύτερα. Θέλω [η Γερμανία] να είναι στην πρώτη γραμμή ».

Στη λαϊκή φαντασία, οι Πράσινοι μπορεί να ανασύρουν μνήμες διαδηλωτών που διαδηλώνουν έξω από πυρηνικά εργοστάσια ή χίπις που πλέκουν πουλόβερ. Αλλά μια τριετής διαδικασία απολογισμού σημαίνει ότι το οικολογικό κόμμα και οι γερμανικές επιχειρήσεις αλλάζουν και οι δύο προσεκτικά τη στάση τους, κοιτάζοντας την πιθανότητα μετάβασης από αντιπάλους σε συμμάχους.

Η σχέση είναι κεντρική για την άποψη των Πρασίνων ότι είναι σε θέση να ηγηθούν της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης όταν η Άνγκελα Μέρκελ κλείσει τα 16 της χρόνια στο τιμόνι. Η Ιζαμπέλ Βολφγκραμ της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών λέει ότι δείχνει πώς άλλαξε η σχέση: «Πριν από δέκα χρόνια, ποτέ δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι οι Πράσινοι προτείνουν σύμφωνο μεταξύ της βιομηχανίας και των πολιτικών».

Οι αυξημένες ανησυχίες των καταναλωτών για την κλιματική αλλαγή ανάγκασαν τις επιχειρήσεις να συνεργαστούν με τους Πράσινους. Και η αύξηση των επενδύσεων ESG έχει κάνει τους μετόχους πολύ πιο ενεργούς στην προώθηση των περιβαλλοντικών αλλαγών στις εταιρείες. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2017, «εάν εσείς ως πολιτικός των Πράσινων τηλεφωνούσατε σε μια εταιρεία, θα έλεγαν: «Μην έρχεστε τώρα – ίσως μετά τις εκλογές »», λέει ο Όλιβερ Κρίσερ, αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων. «Τώρα, δεν μπορώ να προφτάσω όλα τα ραντεβού».

Για ορισμένες επιχειρήσεις, είναι μια πραγματική μετατροπή. Για άλλους, μια αντιπαράθεση με την πολιτική πραγματικότητα. Οι Πράσινοι προσέλκυσαν μόλις το 8 τοις εκατό των ψηφοφόρων το 2017, αλλά τώρα είναι έτοιμοι να κερδίσουν μεταξύ 16 και 19 τοις εκατό των ψήφων. Οι πιθανότητες του κόμματος να διεκδικήσει την καγκελαρία είναι ελάχιστες. Είναι τρίτοι στις δημοσκοπήσεις, με τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες να προηγούνται πλέον των κεντροδεξιών Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ.

Υπάρχει όμως μεγάλη πιθανότητα να εισέλθουν στην επόμενη κυβέρνηση συνασπισμού και η κλιματική ουδετερότητα – η επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών – θα είναι στην κορυφή της ατζέντας τους. Προτείνουν δαπάνες ύψους 500 δισ. ευρώ για 10 χρόνια για δημόσιες υποδομές, συν το «σύμφωνο» της Μπέρμποκ, το οποίο θα ζητούσε από τις επιχειρήσεις να υπογράψουν σύμβαση για κρατική χρηματοδότηση με αντάλλαγμα τη μετατροπή σε βιώσιμα μοντέλα. Για να γίνει αυτό, οι Πράσινοι θέλουν να χαλαρώσουν τον συνταγματικά κατοχυρωμένο περιορισμό της Γερμανίας στον νέο δανεισμό, το λεγόμενο φρένο χρέους, θέτοντάς τους σε αντίθεση με τα δημοσιονομικά συντηρητικά CDU και SPD.

Ωστόσο, ένας μελλοντικός συνασπισμός θα πρέπει να ασχοληθεί με τις προτάσεις των Πράσινων – οι οποίες είναι τολμηρές, αλλά όχι ασπούδαστα. Για μήνες, κορυφαίοι πολιτικοί των Πράσινων συναντήθηκαν με διευθυντικά στελέχη, οικονομολόγους, υπουργούς Οικονομικών και κεντρικούς τραπεζίτες για την προετοιμασία της εκστρατείας. Η διαδικασία, λέει ο Ντανιάλ Μπαγιάζ, υπουργός Οικονομικών στην πολιτεία Βάδη-Βυρτεμβέργη, υπό την ηγεσία των Πρασίνων, δίδαξε στους Πράσινους την ανάγκη να κάνουν τους στόχους τους οικονομικά ευχάριστους για τις επιχειρήσεις. «Αυτό που μάθαμε είναι ότι οι επιχειρήσεις είναι πολύ πρόθυμες να μεταμορφώσουν τις εταιρείες τους [για κλιματική ουδετερότητα]. Το «Αλλά», και είναι ένα σημαντικό αλλά, πρέπει να είναι μια κερδοφόρα επιχειρηματική υπόθεση για αυτούς», λέει. “Αυτή είναι μια ιδέα που έχει απορροφηθεί από το DNA και την οποία μελετά το κόμμα των Πρασίνων”.

Όχι πια εχθροί

Το πρότυπο για τους Πράσινους της Γερμανίας είναι το ακμάζον νότιο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης. Είναι η καρδιά της αυτοκινητοβιομηχανίας και η πατρίδα των Daimler, Porsche, και Bosch, ήταν επίσης η πρώτη γερμανική περιοχή με κυβέρνηση υπό την ηγεσία των Πράσινων. Το συντηρητικό κρατίδιο ήταν προπύργιο του CDU από το τέλος του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου. Όμως, οι Πράσινοι απέκτησαν την εξουσία σχεδόν κατά τύχη το 2011, αφού η καταστροφή στον αντιδραστήρα της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία πυροδότησε αντιδράσεις κατά της πυρηνικής ενέργειας, που υπερασπιζόταν από καιρό το CDU, και το οποίο έχασε τον έλεγχο του κράτους.

Μια δεκαετία αργότερα, οι Πράσινοι εξακολουθούν να είναι στην εξουσία, εν μέρει λόγω της δημοτικότητας του τοπικού ηγέτη τους, Γουίνφριντ Κρέτσμαν, ενός προσηνή εβδομηντάχρονου που μιλά στην παχιά τοπική διάλεκτο. Αλλά οφείλεται επίσης στον τοπικό πραγματισμό. Κεντρικός στόχος αυτής της προσπάθειας για καλύτερη κατανόηση των επιχειρήσεων ήταν ο Fritz Kuhn, ένας ασπρομάλλης που υπήρξε ιδρυτικό μέλος των Πράσινων πριν τέσσερεις δεκαετίες και πρώην δήμαρχος της Στουτγάρδης. Ζώντας σε μια κατάσταση όπου η αυτοκινητοβιομηχανία απασχολεί έναν στους 10 εργαζόμενους, λέει, τον ανάγκασε να σκεφτεί πώς να συνδυάσει περιβαλλοντικά και οικονομικά συμφέροντα εάν το κόμμα επρόκειτο να επιβιώσει και ακόμη και να ευδοκιμήσει. “Δεν μπορούμε να σκεφτούμε με όρους εχθρών”, λέει ο Κουν. «Οι εχθροί πρέπει να πολεμηθούν. Οι εταίροι πρέπει να πειστούν ».

Για τον Κουν, αυτή η διαδικασία ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Ζήτησε συναντήσεις με επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, από οικογενειακές εταιρείες Mittelstand [σ.σ. ανθεκτικές σε κρίσεις μικρομεσαίες] έως τη Siemens και τη Volkswagen. Αποχώρησε από αυτές τις συνομιλίες υποστηρίζοντας ότι εάν δεν αντιμετωπίσουν σωστά την κλιματική αλλαγή, πολλές εταιρείες θα χάσουν τον επόμενο κύκλο επιχειρηματικής καινοτομίας. Συνέθεσε αυτήν την προσέγγιση με ένα σλόγκαν που επινοήθηκε το 2000, το οποίο πολλοί Πράσινοι βλέπουν τώρα ως ένα από τα πιο ισχυρά τους, «Να είσαι στα μαύρα [σ.σ. κερδοφόρος] με πράσινες ιδέες».

Ωστόσο, ο διορισμός του Κρέτσμαν ως πρωθυπουργού της Βάδης-Βυρτεμβέργης το 2011 ήταν σκληρός. Άλλα κρατίδια προσπάθησαν να αξιοποιήσουν τις αγωνίες των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν την προοπτική μιας τοπικής κυβέρνησης που θα διοικείται από τους Πράσινους. «Ένα [κρατίδιο] έβαλε διαφημίσεις σε εφημερίδες που έλεγαν:« Επιχειρηματίες, καλύτερα να έρθετε σε εμάς »», λέει ο πρώην βοηθός του Ρούντι Χούγκβλιτ, ο οποίος εκπροσωπεί τώρα την περιοχή στο Bundesrat, την άνω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου.

Αφού ο Κρέτσμαν αναφέρθηκε στην εφημερίδα μαζικής κυκλοφορίας Bild να είπε ότι ήθελε λιγότερα οχήματα, ο διευθύνων σύμβουλος μιας μεγάλης αυτοκινητοβιομηχανίας έσπευσε στο γραφείο του πολιτικού για να ζητήσει εξηγήσεις. Ο Κρέτσμαν επέμεινε ότι η άποψή του παρεξηγήθηκε και ότι νοιάστηκε μόνο για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών. Ο διευθύνων σύμβουλος είπε: «Ω – καλά, μηδενικές εκπομπές είναι επίσης ο στόχος μου», λέει ο Χούγκβλιτ. «Αυτή η μία πρόταση μετατράπηκε σε συζήτηση».

Για χρόνια, η κυβέρνηση υπό την ηγεσία των Πράσινων στη Βάδη-Βυρτεμβέργη πάλευε να κάνει πρόοδο με τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Απολαμβάνοντας μια υγιή ζήτηση, με κίνητρο τους καταναλωτές στην Κίνα, σημείωσαν μικρή πρόοδο προς τους στόχους βιωσιμότητας που πρότεινε ο Κρέτσμαν στις αρχικές τους συναντήσεις. Δεν ήταν αρκετό ότι οι εταιρείες γνώριζαν ότι απαιτείται αλλαγή, λένε ορισμένοι πολιτικοί των Πράσινων κατ’ ιδία. Έπρεπε να υπάρχει ένα κόστος για την πλήρη παρακίνησή τους. Η αλλαγή ήρθε με τη μορφή του σκανδάλου “Dieselgate” της Γερμανίας, όταν οι αυτοκινητοβιομηχανίες ανακαλύφθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2015 ότι χειραγώγησαν τους κινητήρες τους για να εξαπατήσουν τις βαθμολογίες εκπομπών. Στη συνέχεια, η βιομηχανία άρχισε να εξετάζει πιο σοβαρά τα ηλεκτρικά οχήματα.

«Αυτό είναι το μεγάλο βήμα που έπρεπε να κάνει η αυτοκινητοβιομηχανία», λέει ένα στέλεχος εταιρείας αυτοκινήτων. Αλλά σε αντάλλαγμα, οι επιχειρήσεις ήθελαν τους Πράσινους να αναγνωρίσουν ότι οι μεγάλες βιομηχανίες χρειάζονται υποστήριξη και ότι εάν οι κανονισμοί τους ωθήσουν να μετεγκατασταθούν σε άλλες χώρες με χαλαρότερες πολιτικές εκπομπών, δεν θα βοηθούσε το κλίμα. «[Οι Πράσινοι] έχουν αρχίσει να μας βλέπουν όχι ως μέρος του προβλήματος, αλλά ως μέρος της λύσης”, λέει το στέλεχος.

Το 2017, οι Πράσινοι στη Βάδη-Βυρτεμβέργη ξεκίνησαν έναν «στρατηγικό διάλογο» για την επέκταση της παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων. Δεν έφεραν μόνο κατασκευαστές αυτοκινήτων και προμηθευτές, αλλά και ακαδημαϊκούς και την κοινωνία των πολιτών. «Η ιδέα μας δεν ήταν να κάνουμε την Βάδη-Βυρτεμβέργη το πιο ουδέτερο για το κλίμα μέρος στον κόσμο», λέει ο Χούγκβλιτ. Αντ ‘αυτού, λέει ότι το κρατίδιο του, το οποίο παράγει το 0,3 % των παγκόσμιων εκπομπών, μπορεί να έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο εστιάζοντας την προσοχή στην επιτυχημένη συνεργασία μεταξύ των Πρασίνων και των επιχειρήσεων. «Θέλουμε να αποδείξουμε ότι μια κορυφαία βιομηχανική περιοχή μπορεί να ακολουθήσει μια συνεκτική πολιτική προστασίας του κλίματος που λειτουργεί πραγματικά υπέρ της οικονομίας», προσθέτει.

Μια συγκεκριμένη εξέλιξη αυτών των συνομιλιών είναι μια κοινή επιχείρηση, η οποία χρηματοδοτήθηκε κατά το ήμισυ από το κράτος, μεταξύ της Porsche και της κατασκευάστριας μπαταριών Custom Cells για τη δημιουργία ενός ηλεκτρικού αγωνιστικού αυτοκινήτου. Ο Τόργκε Θόνεσεν, διευθύνων σύμβουλος της νεοσύστατης εταιρείας, λέει ότι στόχος του είναι να αναπτύξει μπαταρίες μεγαλύτερης διάρκειας και ταχύτερης φόρτισης από ανταγωνιστές όπως η Tesla, μειώνοντας παράλληλα το αποτύπωμα άνθρακα. Περιγράφει την αλλαγή στην προσέγγιση των Πρασίνων ως μετάβαση από ένα σκληρό περιβαλλοντικό κόμμα σε «ένα κόμμα της αστικής τάξης». «Οι στόχοι τους δεν έχουν αλλάξει απαραίτητα, αλλά έχουν γίνει λιγότερο ριζοσπαστικοί”, λέει. «Δεν θα στοχεύουν στην επαναστατική, αλλά στην εξελικτική ανάπτυξη».

Η καμπάνια ακρόασης της Μπέρμποκ και ο συμπρωταγωνιστής της Ρόμπερτ Χάμπεκ ενθάρρυναν το εθνικό κόμμα να ακολουθήσει το παράδειγμα της Βάδης Βιτεμβέργης. Και ενώ δεν υποστηρίζουν όλα τα μέλη την κίνηση, τα περισσότερα γιορτάζουν το ζευγάρι που έφερε το κόμμα στο κυρίαρχο ρεύμα (mainstream). Ακόμη και οι αριστεροί που διαφωνούν σιωπούν, με την ελπίδα ότι η αλλαγή θα φέρει τους Πράσινους στην κυβέρνηση. Τα μέλη του κόμματος τους τελευταίους έξι μήνες αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 10 % στα 120.181.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που έκαναν οι ηγέτες του κόμματος όταν ανέλαβαν τον έλεγχο το 2018 ήταν να ζητήσουν τη βοήθεια μελών με οικονομική εμπειρογνωμοσύνη, όπως ο Μπαγιάζ, ο περιφερειακός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος εργαζόταν στην Συμβουλευτική Ομάδα της Βοστώνης πριν μπεί στην πολιτική. Ο Μπαγιάζ άρχισε να καλεί οικονομικούς εμπειρογνώμονες και οικονομολόγους να μιλήσουν. Ταυτόχρονα, οι ηγέτες του κόμματος ξεκίνησαν μια «περιοδεία ακρόασης», με τον Χάμπεκ να επικεντρώνεται στους περιφερειακούς υπουργούς Οικονομικών και τους κεντρικούς τραπεζίτες, ενώ η Μπέρμποκ στοχεύει σε ηγέτες επιχειρήσεων και βιομηχανίας.

Τον Απρίλιο, η Μπέρμποκ κατατάχθηκε κορυφαία σε δημοτικότητα του κόμματος μεταξύ των επικεφαλής κομμάτων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wirtschafts Woche, με 26 % έγκριση. Η υποστήριξή της στη συνέχεια έπεσε χαμηλότερα από τους ηγέτες του CDU και των Ελεύθερων Δημοκρατών μετά από αναφορές των τοπικών μέσων ενημέρωσης ότι εξωράισε το βιογραφικό της και κατηγορήθηκε για λογοκλοπή. Ωστόσο, ακόμη και οι σκεπτικιστές για την επιχειρηματική μετατροπή των Πρασίνων συμφωνούν ότι η προσέγγιση ήταν επιτυχής.

Ο Τζο Κέιζερ, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Siemens, μίλησε στο τελευταίο συνέδριο του κόμματος. «Η Μπέρμποκ κέρδισε το σεβασμό με τον τρόπο που συνεργάστηκε με επιχειρηματικούς ηγέτες», λέει ο Ματίας Μπέρνινγκερ, λομπίστας στη φαρμακευτική εταιρεία Bayer και πρώην πολιτικός των Πράσινων. «Έκαναν καλή δουλειά… όχι απλά μιλώντας για επιχειρήσεις, αλλά μιλώντας με επιχειρήσεις». Όπως σχεδόν κάθε άλλο στέλεχος που έδωσε συνέντευξη, παραμένει καχύποπτος ότι οι Πράσινοι θα θεσπίσουν κανονισμούς για τις εκπομπές και φόρους πλούτου που θα μπορούσαν να πνίξουν τις εταιρείες.

Ο Μπαγιάζ παραδέχεται ότι η πρόσθετη ρύθμιση θα ήταν σημαντική πτυχή της πολιτικής των κομμάτων των Πρασίνων, αλλά λέει ότι είναι απαραίτητη για την ενθάρρυνση της καινοτομίας. Αρκετοί ηγέτες των κομμάτων των Πρασίνων λένε ότι μετά από ειλικρινείς συνομιλίες ιδιωτικά, συχνά απογοητεύονται όταν βλέπουν τις πολιτικές τους να επικρίνονται από τα ίδια στελέχη. Ορισμένα επιχειρηματικά πρόσωπα αναγνωρίζουν μια συνεχή απροθυμία να αναγνωρίσουν δημόσια τους Πράσινους, λόγω των μακροχρόνιων δεσμών με το CDU και το φιλελεύθερο FDP.

«Μερικές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Πράσινοι δεν είναι επειδή κάνουν λάθος – είναι επειδή υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που βασικά βλέπουν τα πράγματα κομματικά», λέει ένα στέλεχος. «Θα υποστηρίξουν το CDU… οτι και αν γινει». Αλλά αυτό αλλάζει σιγά σιγά. Δεν είναι πλέον περίεργο να βρίσκουμε ηγέτες επιχειρήσεων να ψηφίζουν Πράσινους, αν και το κόμμα εξακολουθεί να παλεύει να συνεργαστεί με ομάδες χαμηλότερου εισοδήματος. «Οι εταιρείες έχουν αλλάξει», λέει ο Κουν. «Σήμερα, η επιχειρηματική κοινότητα είναι πολύ πιο οικολογικά συνειδητή από το CDU».

Δεν υπάρχει περιθώριο συμβιβασμού

Οι επικριτές, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων προοδευτικών επιχειρήσεων, αναρωτιούνται αν οι Πράσινοι έχουν προχωρήσει πολύ, παραχωρώντας πάρα πολλά σε αντάλλαγμα έναντι πολύ λίγων. Επισημαίνουν ότι η Βάδη-Βυρτεμβέργη, παρά το γεγονός ότι ηγείται από τους Πράσινους, έχει επιτύχει λιγότερο από 35 τοις εκατό χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας -πολύ λιγότερο από τη γειτονική Ρηνανία- Παλατινάτο ή ακόμη και την υπό συντηρητική ηγεσία Βαυαρία. Στο χυτήριο Fondium, στην πόλη Singen κοντά στα νότια σύνορα της Γερμανίας, ο συνιδρυτής Ατσιμ Σνάιντερ δείχνει μια χοάνη όπου λιωμένος σίδηρος αναβλύζει μέσα σε ένα καταρράκτη πορτοκαλί σπινθήρων.

Το Fondium-ένα από τα μεγαλύτερα χυτήρια στην Ευρώπη-παράγει τα σιδηρουργήματα του, κυρίως για γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, χρησιμοποιώντας μια μέθοδο πυράκτωσης με χρήση κάρβουνου που απαιτεί τόση ισχύ κάθε χρόνο όσο μια ολόκληρη πόλη 45.000 ανθρώπων. Θα μπορούσε να κάνει αυτή τη διαδικασία πυράκτωσης με ηλεκτρικό, αλλά το κρατικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας χρειάζεται πολύ υψηλότερο ποσοστό ανανεώσιμης ενέργειας για να είναι οικολογικά βιώσιμο. «Διαφορετικά, το αποτύπωμά μας θα χειροτέρευε διπλά, κάτι που είναι γελοίο», λέει. «Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από τους πολιτικούς – συμπεριλαμβανομένων των Πρασίνων». Οι Πράσινοι στη Βάδη-Βυρτεμβέργη λένε ότι έχουν αγωνιστεί να κινηθούν γρηγορότερα λόγω των συντηρητικών κυβερνώντων εταίρων και επειδή το κράτος ήταν περισσότερο εξαρτημένο από την πυρηνική ενέργεια από ότι άλλα-κατηγορεί τους επικριτές τους ότι αποφεύγουν τους πρωταρχικούς στόχους του κόμματος.

Για 11 χρόνια, ο Πολ Σίγκλοχ ήταν μέλος του Κόμματος των Πρασίνων στην περιοχή, αλλά παραιτήθηκε πρόσφατα για να βοηθήσει στη δημιουργία της ομάδας Klimaliste προωθώντας μια πιο σκληρή ατζέντα για το κλίμα. Στο κρατίδιο που κυβέρνησαν οι Πράσινοι με τους Σοσιαλδημοκράτες μεταξύ 2011 και 2016, λέει, θα μπορούσαν να είχαν ωθήσει πιο αυστηρές πολιτικές για το κλίμα. Ανησυχεί ότι το ίδιο μπορεί να συμβεί τώρα σε εθνικό επίπεδο. «Δεν μπορείτε να πείτε,” θα κάνουμε συμβιβασμούς εδώ, συμβιβασμούς εκεί”», προσθέτει.  «Δεν υπάρχουν συμβιβασμοί. Αυτή είναι η φυσική επιστήμη, αυτό είναι γεγονός».

Οι ηγέτες των Πράσινων προσκάλεσαν άλλους περιβαλλοντικούς ακτιβιστές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από την «Παρασκευές για το Μέλλον» που έχουν επικρίνει την αλλαγή θέσης, για να συζητήσουν την προσέγγισή τους. Υποστηρίζουν ότι δεν έχει νόημα να επιβάλλονται πολιτικές απλώς για να απορριφθούν – όχι μόνο από τις επιχειρήσεις, αλλά και από τη συντηρητική βάση των ψηφοφόρων. «Βασικά προσπαθούμε να τετραγωνίσουμε έναν κύκλο», λέει ο Hoogvliet. Μπορεί να έχει κάποιο δίκιο. Σχεδόν κάθε άτομο από επιχειρηματικό περιβάλλον που έδωσε συνέντευξη γι’ αυτό το άρθρο είπε ότι τώρα ελπίζει να δει τους Πράσινους στην κυβέρνηση – απλά όχι να ηγούνται.

«Είμαι λίγο πράσινος, αλλά εξακολουθώ να είμαι απρόθυμος να τους ψηφίσω στη Bundestag. Δεν πιστεύω ότι θα κάνουν καλή δουλειά », λέει ο Σνάιντερ της Fondium. «Μερικές από τις ιδέες τους είναι αρκετά καλές – αλλά εξακολουθώ να βλέπω ένα σοσιαλιστικό αποτύπωμα». Ο Μπαγιάζ δεν πτοείται από την κριτική. Θυμάται μια πρόσφατη συνάντηση όπου ένας λομπίστας του κλάδου εισέβαλε στο γραφείο του για να διαμαρτυρηθεί για διάφορες πολιτικές ιδέες των Πράσινων. «Του είπα,« Αυτή είναι η θέση των Πράσινων εδώ και χρόνια, γιατί να κάνεις μεγάλη υπόθεση τώρα;» Και μου είπε: «Γιατί τώρα πρέπει να σε πάρω στα σοβαρά»», θυμάται ο Μπαγιάζ.

«Μερικές φορές είναι θετικό, μερικές φορές αρνητικό – αλλά μας παίρνουν στα σοβαρά».

Πρόσφατα Άρθρα