Στην ολοκλήρωση έως 30 Σεπτεμβρίου των 15 στόχων και  ορόσημων του «Ελλάδα 2.0», στοχεύει η κυβέρνηση της ΝΔ, προκειμένου να σταλεί το πρώτο αίτημα πληρωμής (περί τα 4 δισ. ευρώ: 1,97 δισ. ευρώ ενισχύσεις και 2,12 δισ. ευρώ δάνεια).

Μέχρι το τέλος του έτους, η Ελλάδα σκοπεύει να λάβει ακόμη 4 δισ. ευρώ, σύμφωνα και με τα όσα ανέφερε στον OT, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 12 έργα είχαν ήδη ενταχθεί στο Ταμείο έως τον Ιούλιο και άλλα 16 έχουν εγκριθεί προς ένταξη από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα, μεταξύ των οποίων σημαντικές δράσεις αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης: το Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης, αντιπλημμυρικά, εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα, καθώς επίσης έργα εξοικονόμησης ενέργειας, δράσεις ενίσχυσης καινοτομίας/επιχειρηματικότητας.

«Πέφτουν» οι υπογραφές με τις τράπεζες

Παράλληλα, σύμφωνα με τον καθ’ ύλην αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, θα έχουν ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου ή των πρώτων ημερών του Οκτωβρίου οι προγραμματικές συμφωνίες της χώρας μας με δύο διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων/EIB και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης/EBRD) για την παροχή δανειοδότησης για επιχειρηματικές επενδύσεις.

Την ίδια ώρα, εντός των προσεχών ημερών θα δημοσιευθεί η σχετική πρόσκληση προς τις ελληνικές τράπεζες και θα τεθούν σε διαβούλευση οι επιλεξιμότητες με βάση τις οποίες θα εντάσσονται στο σχήμα δανεισμού του Ταμείου Ανάκαμψης οι επιχειρηματικές επενδύσεις.

Αναπροσαρμογή λόγω κλιματικής κρίσης

Παράλληλα, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για αναπροσαρμογή, εφόσον χρειαστεί, στη νέα πραγματικότητα της κλιματικής κρίσης, που έγινε με οδυνηρό τρόπο ορατή τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες  χώρες της Ε.Ε. το καλοκαίρι αυτό, μέσω και αξιοποίησης της δυνατότητας μερικής ανακατεύθυνσης πόρων του Ταμείου, σύμφωνα πάντοτε με τις προβλέψεις του Κανονισμού.

Αυτό είναι κάτι που και η Επιτροπή, άλλωστε, αντιλαμβάνεται και διατυπώθηκε και στον σχετικό διάλογο με το Ευρωκοινοβούλιο: όπως σημείωσε ο Valdis Dombrovskis, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για μια Οικονομία στην Υπηρεσία των ανθρώπων, (01/09), αναφέροντας χαρακτηριστικά «κάποιο κράτος-μέλος μπορεί να υποβάλει αίτηση για τροποποίηση των σχεδίων του για την Ανάκαμψη και την Ανθεκτικότητα. Θα γίνει αξιολόγηση, υπάρχει μια σχετική διαδικασία για την έγκριση αυτών των τροποποιήσεων, αλλά πάντως υπάρχει η δυνατότητα, αν κάποιο κράτος-μέλος αποφασίσει, να την επικαλεστεί».

Κονδύλια για ΜμΕ

Την ίδια ώρα, κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ ανέρχεται η ενίσχυση των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει εκσυγχρονισμός και μεγέθυνση τους στα μέτρα αντιστοίχου μεγέθους επιχειρήσεων της υπόλοιπης Ευρώπης.

Τα προγράμματα είναι προσαρμοσμένα στις κατευθυντήριες γραμμές που έχει δώσει η ΕΕ για τις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου.

Αφορούν πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, τον εκσυγχρονισμό του αγροτοδιατροφικού τομέα και την διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος. Μαζί βέβαια, θα τρέξει και το «εξοικονομώ και αυτονομώ» ειδικά για εμπορικά ακίνητα.

Πάντως, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα έχουν πολλούς λόγους να «τρέξουν» τα κονδύλια του Ταμείου, προκειμένου να ενισχυθούν

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ταμείο Ανάκαμψης
Ελεγκτικό Συνέδριο: «Καμπανάκι» για Ταμείο Ανάκαμψης – «Βλέπει» καθυστερήσεις και κίνδυνο απώλειας κονδυλίων
Ταμείο Ανάκαμψης |

«Καμπανάκι» Ελεγκτικού Συνεδρίου για Ταμείο Ανάκαμψης - «Βλέπει» καθυστερήσεις και κίνδυνο απώλειας κονδυλίων

Στη συγκεκριμένη έκθεση αναφέρεται πως ο έλεγχος που υλοποιήθηκε «εστιάζει στον κίνδυνο των καθυστερήσεων κατά την υλοποίηση των έργων