
Μερικές φορές χάνουμε την αίσθηση των πραγμάτων. Τη μεγάλη εικόνα. Κλεισμένοι, ως χώρα στον μικρόκοσμό μας ξεχνάμε να χαρούμε τις σημαντικές βελτιώσεις που έρχονται στη ζωή μας με απλές διορθωτικές παρεμβάσεις. Εχουμε κάνει εθνικό μας σπορ την γκρίνια και την άρνηση στις αλλαγές. Αφού γίνουν πράξη οι μεταρρυθμίσεις και δούμε τα θετικά τους αποτελέσματα, τις απολαμβάνουμε, μαθαίνουμε να ζούμε με αυτές, αλλά χάνουμε το πιο σημαντικό. Ξεχνάμε να τις εκτιμήσουμε.
Για παράδειγμα στην Ελλάδα αυτό το διάστημα, όλοι «κλωτσάνε» στην εφαρμογή ηλεκτρονικών συστημάτων που θα περιορίσουν ακόμα περισσότερο τη φοροδιαφυγή, όπως για παράδειγμα το myDATA που θα δηλώνονται απευθείας τα τιμολόγια στην Εφορία. Αντιδρούν όπως αντιδρούσαν και με όλες τις αλλαγές τα προηγούμενα χρόνια. Ξεχνούν τον «μπελά» της συγκέντρωσης ενός τεράστιου όγκου εγγράφων για να υποβάλουμε κάθε χρόνο τη φορολογική μας δήλωση. Πλέον οι περισσότερες είναι προσυμπληρωμένες. Ο,τι δηλώσει ο εργοδότης ή το ασφαλιστικό ταμείο, αυτό και μπαίνει στη φορολογική δήλωση. Αυτόματα, χωρίς άλλο κόπο, χωρίς αμφισβήτηση, χωρίς ούτε καν έλεγχο. Ο πολίτης απλώς επιβεβαιώνει τα στοιχεία. Συμβαίνει εδώ και μερικά χρόνια. Δεν ξέρω πόσοι έχουν εκτιμήσει την ευκολία που υπάρχει πλέον. Δεν ξέρω πόσοι θυμούνται την ταλαιπωρία που υπήρχε παλαιότερα.
Θα ρωτήσει κάποιος, λύθηκαν όλα τα προβλήματα με τις εφορίες; Προφανώς όχι. Θέματα υπάρχουν και πολλά. Δεν απαντάνε τα email αμέσως. Δεν σηκώνουν τα τηλέφωνα. Αλλά βήματα έχουν γίνει. Σε κάποιες περιπτώσεις τα βήματα είναι πιο μπροστά από αυτά που έχουν κάνει μεγάλα αναπτυγμένα κράτη, που μόλις πριν από μερικά χρόνια μιλούσαν μαζί μας και εμείς μόνο ακούγαμε. Κάποιους τους πληρώναμε για να παίρνουμε τεχνική βοήθεια.
Πλέον – και αυτό δεν είναι υπερβολή -απευθύνονται σε εμάς από το εξωτερικό για τις δικές μας γνώσεις. Για τα δικά μας επιτεύγματα.
Πριν από λίγες εβδομάδες ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής είχε συναντήσει εδώ στην Αθήνα τον υπουργό Οικονομικών του γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας. Η συνάντηση είχε περάσει στα ψιλά της δημοσιότητας.
Ο Γερμανός ήθελε να μάθει πώς δουλεύει το myDATA και το ELENXIS, δύο συστήματα που ηλεκτρονικοποιούν όλη τη διαδικασία υποβολής και ελέγχου της φορολογητέα ύλης.
Προφανώς, οι Γερμανοί είναι πολύ μπροστά σε πολλά άλλα, όπως η εσωτερική λειτουργία των εφοριών και κυρίως η αντιμετώπιση του πολίτη. Αλλά σε αυτά τα συστήματα ήθελαν να δουν πώς τα κάνουν οι Ελληνες.
Την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Πιτσιλής βρέθηκε στην Ελβετία. Συναντήθηκε στη Γενεύη με τον ελβετό ομόλογό του. Αλλη χώρα, άλλοι κανόνες, άλλη οργάνωση. Για παράδειγμα τους έμμεσους φόρους (ΦΠΑ 7,7% ο ανώτερος) τον εισπράττει το ομοσπονδιακό κράτος. Τους άμεσους φόρους (φόρος εισοδήματος) τους εισπράττουν τα 26 καντόνια που απαρτίζουν τη χώρα.
Ολα αυτά ωραία, αλλά αυτοί ήθελαν να μάθουν πώς λειτουργούν οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις. Πώς οι Ελληνες δεν είναι υποχρεωμένοι πλέον να επισκέπτονται την Εφορία. Πώς λειτουργεί το σύστημα ηλεκτρονικών ελέγχων. Στην Ελβετία, ακόμα πολλοί φορολογούμενοι υποβάλουν τις δηλώσεις σε χαρτί.
Ολα αυτά που εδώ θεωρούνται δεδομένα σε μια πολύ πιο ανεπτυγμένη χώρα από τη δική μας, παραμένουν ζητούμενο.
Αυτό που «πόνεσε» τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ και είναι η «αχίλλειος πτέρνα» ακόμα των ελληνικών υπηρεσιών, ήταν η εξαιρετική πελατοκεντρική προσέγγιση των ελβετικών φορολογικών αρχών. Τηλεφωνικό κέντρο που καλείς και με αυτόματη ταυτοποίηση σε στέλνει κατευθείαν στον υπάλληλο που χειρίζεται την υπόθεσή του, ο οποίος φανταζόμαστε ότι σηκώνει το ακουστικό. Αλλά και αυτό φαίνεται ότι οδεύει προς επίλυση…


Latest News

Ριψοκίνδυνο χρέος
Τέτοιου είδους προσπάθειες να «κλέψουμε» στον καπιταλισμό τις έχουμε επιχειρήσει πρώτα εδώ εμείς στην Ελλάδα

Adam Posen: Η Ρωσία είναι υποτελής στην Κίνα
Ο επικεφαλής του διεθνούς κύρους Ινστιτούτου Πήτερσον για τη Διεθνή Οικονομία, αναλύει γιατί η Ρωσία του Πούτιν, παρά τις αμερικανικές προσπάθειες, δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψει την Κίνα για την Αμερική.

Από τα τρολ των social media στις τριγωνικές συναλλαγές
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποθέτουν ότι πίσω από τα αμέτρητα συμβόλαια του ομίλου των κ.κ Βαρβιτσιώτη και Ολύμπιου κρύβονται άλλες σχέσεις, πιο σύνθετες και δηλωτικές πολιτικών και οικονομικών εξαρτήσεων

Αυξάνεται το κόστος των επιχειρήσεων
Οι λίγες μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις θα δοκιμαστούν, θα αναθεωρήσουν επιχειρηματικά σχέδια αλλά θα προσαρμοστούν και θα τα καταφέρουν

Αυτή η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις υποκλοπές και τα bots δολοφονίας δικαίωσε τον Όργουελ
Η περιφρόνηση για τους θεσμούς, η απόπειρα ελέγχου της σκέψης, όπως έλεγε ο Όργουελ, μέσω προπαγάνδας και bots, η ηθική εξόντωση αντιπάλων με δολοφονίες χαρακτήρα, δεν μπορούν να θεωρηθούν «φιλελεύθερη πολιτική» αλλά μέθη της εξουσίας

Το… θαύμα του πρόχειρου φαγητού
Στην πρόσφατη έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για την ελληνική οικονομία, υπάρχει ειδική αναφορά στο πρόχειρο φαγητό

Όταν το Μαξίμου και οι φίλοι του συντηρούν μηχανισμούς τρολ και παραπληροφόρησης
Οι αποκαλύψεις για το πώς χρηματοδοτείται η διαβόητη -αναβαθμισμένη επί Μητσοτάκη- «Ομάδα Αλήθειας» από την εταιρεία Blue Skies των Βαρβιτσιώτη και Ολύμπιου της V+O, είναι διαφωτιστικές για το πώς στήνονται μηχανισμοί παραπληροφόρησης και προπαγάνδας που βάλλουν τελικά κατά της ίδιας της Δημοκρατίας

Είναι το «ελεύθερο εμπόριο» αυταξία;
Μπορούμε να θεωρήσουμε ότι πάντα και σε κάθε περίπτωση το «ελεύθερο εμπόριο» είναι προς το συμφέρον των κοινωνιών;

Οποιος εξέχει, την πληρώνει
Βρισκόμαστε εν μέσω πολέμου και όποιος «εξέχει» θα την πληρώνει ακόμα και αν αισθάνεται ασφαλής

Πρώτα οι επιχειρήσεις
Η συζήτηση γύρω από την οικονομία έχει αλλάξει μέσα σε λίγες μέρες